לאחר הביקורת בקבינט הקורונה - קריאה ראשונה להתפטרות פרופ' גמזו: לפני חודש ימים בדיוק מונה פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב, לפרויקטור לטיפול בקורונה. הערב (ראשון) שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן החריף את המתקפה כלפי גמזו וקרא לו - בפניו - להניח את המפתחות על השולחן. הסיבה: התנגדות גמזו לטיסות לאומן. גמזו הבהיר למקורביו כי הוא לא מתכוון לחזור בו או להתפטר בעקבות כך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בשיחה עם כתבים לפני פגישה עם נתניהו, מחה שר השיכון ליצמן על התנהלות גמזו. כפי שנחשף ביום חמישי במהדורה המרכזית, גמזו פנה לנשיא אוקראינה כדי לנסות ולמנוע יחד הגעת אלפי ורבבות מאמינים לאומן בחגים. ליצמן גינה את המהלך, והערב טען: "גמזו צריך להתפטר".

"לא ראיתי מצב שפקיד שולח מכתב לנשיא", תקף השר. "זה צריך להגיע משר הבריאות או מראש הממשלה. הוא רצה לטרפד את הישיבה היום". ליצמן חזר בתוך הישיבה - בפני גמזו ונתניהו - על דרישתו שגמזו יתפטר. ליצמן ודרעי תקפו את גמזו בחריפות בתוך הישיבה, ודרעי סיפר על חוויותיו כמי שנסע בעבר לאומן.

גמזו מגיב למתקפה: לא משנה את עמדתי

בתום הדיון אמר גמזו: "אין בכוונתי לשנות את עמדתי בנושא אומן. אני בטוח ששרי הממשלה יקבלו את ההחלטה הנכונה למנוע טיסות לאומן. התורה מחייבת את כולנו 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם'. התקהלות של עשרות אלפי איש במתחם אחד תהפוך את ישראל למדינה אדומה יותר ותוביל לסגר שיפגע באזרחי ישראל, בעולם התורה, ובכלכלת ישראל".

גמזו הוסיף: "לבי עם חסידי ברסלב, אך למרות הרצון הגדול להגיע לציון רבי נחמן, שמירה על חיי אזרחי ישראל ובריאותם חשובה יותר מכל דבר אחר".

בשיחה עם מקורביו התייחס גמזו לאפשרות שיפטרו אותו, ולכך שיאבד את הסמכויות שלו. גמזו אומר שיש לו גיבוי מלא מנתניהו. עוד הוא אומר כי את הפנייה לנשיא אוקראינה הוא עשה על דעת עצמו, ושראש הממשלה לא עודכן על זה. נכון לעכשיו, גם אחרי שנתניהו נחשף לתוכן המכתב, הוא לא ביקש מגמזו לחזור בו מדבריו, ולדחות את הפנייה. גמזו אמר – מכיוון שלא ביקש ממנו לחזור בו, יש לו גיבוי מלא בסיפור של אוקראינה.

בתום הפגישה, לא הושגה הסכמה מלאה - לא בנושא אומן ולא לגבי בתי הכנסת. הוסכם כי בבתי כנסת ב"ערים אדומות" יאפשר הכנסה של שתי קפסולות בכל כניסה, כשכל קפסולה מונה 10 אנשים והכול תחת מגבלה של 4 מטר למתפלל. עם זאת, אין עדיין הסכמה על כל הסוגיות. החרדים דורשים להרחיב עוד את ההיתר ומבקשים להכניס 25 איש גם בקפסולות.

נציגי חסידות ברסלב, שהשתתפו בדיון, אמרו בצאתם כי ראש הממשלה אמר שיש לבחון כיצד ניתן לקיים מתווה לטיסות לאומן. עדיין לא ברור מתי הנושא יובא לדיון בקבינט הקורונה והעיתוי חשוב: ביום שלישי פוקעות תקנות הקורונה ויו"ר ועדת החוקה יעקב אשר מסרב לפי שעה לתת להן הארכה בוועדת החוקה שאותה הוא מנהל.

קבוצות סודיות, אנשי קשר והמלצות לא חוקיות | הערכה: אלפי מאמינים "יגנבו את הגבול" ויגיעו לאומן בחגים

גמזו הביע דאגה, ליצמן: זו סטירה בפנים

ביום חמישי אמרו מקורות מדיניים לחדשות 12 כי פרויקטור הקורונה שלח מכתב לנשיא אוקראינה ובו ביקש ממנו למנוע את הגעת הברסלבים למדינה. באותו יום הופסק הדיון בקבינט הקורונה, ושרים מתחו ביקורת על התנהלות גמזו: "הגיע לא מוכן, לא התקדמנו מילימטר מהדיון הקודם".

גמזו, נתניהו, אדלשטיין ולוי במשרד הבריאות (צילום: קובי גדעון , לעמ)
גמזו, נתניהו, שר הבריאות והמנכ"ל|צילום: קובי גדעון , לעמ

יום לאחר מכן התפרסם נוסח המכתב לזלנסקי, ובו גמזו אמר כי הוא מבין את החשיבות של החגיגות למאמינים, אך הזהיר כי לקיומן בימים אלו עלולות להיות השלכות חמורות. עוד ציין גמזו כי שיעורי התחלואה בישראל נותרו גבוהים, במיוחד בקרב המגזר החרדי, שהוא המגזר שממנו מגיעים רוב הנוסעים לאומן. 

לקריאת המכתב המלא לחצו כאן

אמש, עם צאת השבת, פרסם ליצמן מתקפה חריפה. "מכתבו של פרופ’ רוני גמזו לנשיא אוקראינה נגד נסיעת חסידי ברסלב לאומן לראש השנה היא חריגה מתפקידו, תוך עקיפת המסלול המדיני, שנמצא באחריות ראש הממשלה, שר הבריאות וקבינט הקורונה", כתב.

"רבבות חסידי ברסלב שנוסעים מדי שנה לאומן נמצאים בחשש ודאגה לגבי הנסיעה השנה בצל הקורונה", כתב השר ליצמן בהצהרתו. "נדרשת הבנה לכאבם והקשבה לבקשתם הלגיטימית".

על הפנייה של גמזו לנשיא אוקראינה אמר: "זו סטירה בפרצופם של רבבות חסידי ברסלב. יש לשבת עם נציגי החסידים ולדון איתם על דרכים אפשריות, תוך בחינה ואיתור פתרון לקביעת כללים ותנאים לנסיעה ללא סכנת הדבקה. הפניית עורף לרבבות חסידים ללא הקשבה וללא דיון מעשי, אינה מקובלת ולא ראויה".