האם המגזר העסקי יעמוד בעוד סגר? ביום ראשון תחליט הממשלה אם לאשר סגר נוקשה למשך שבועיים לפחות. אם תאושר ההצעה של קבינט הקורונה, גם בתום הסגר עסקים רבים יישארו סגורים וייאסר עליהם לקבל קהל. בתגובה ל"איום" הסגר, בעלי עסקים אמרו היום (שישי) ל-N12 כי ידוע להם על עסקים רבים שמתכוונים להפר את ההנחיות - כדי להימנע מקריסה.
איך אמור להיראות הסגר - ומתי? התשובות לשאלות הבוערות
יאיר קמיר, בעל מספרה בפתח תקווה, לא היסס לומר שיפתח גם אם יוחלט על סגר בחגים. "זו תקופה קריטית עבור ההישרדות של העסקים בישראל", אמר ל-N12 קמיר, שמשמש גם כראש ארגון מעצבי השיער. "לו היו מחליטים על סגר אחרי החגים זה היה קשה אבל אפשרי", הוסיף, "במצב הנוכחי אין לנו ברירה אלא לפתוח, או שלא נוכל לפתוח שוב".
"בשבילנו זה סגר שלישי"
ירון סלע, בעל רשת גרייט שייפ, הצהיר בשיחה עם N12: "אנחנו עולים לירושלים להפגנה, לא יכול להיות שיהיה סגר בלי פיצוי ידוע מראש". סלע, שמשמש גם יו"ר איגוד מועדוני הכושר, טוען כי הוא יודע בוודאות על חדרי כושר שיפתחו: "אין לי ספק שלא מעט מועדוני כושר ייפתחו, עשרות עד מאות".
"אנחנו משרתים 1.4 מיליון איש ואף אחד מהם לא הגיע למצב של הנשמה", הדגיש סלע. "אין היגיון לסגור אותנו, אנחנו עמוד השדרה הבריאותי של החברה, כמעט אף אחד לא רץ כי כיף לו".
יו"ר איגוד מועדוני הכושר התריע על המצב החמור בענף: "כ-360 מועדונים וסטודיו כבר סגרו, עבורנו זה סגר שלישי, נסגרנו גם ביולי. ספורט זה חיוני, יש לנו מרכזים שיקומיים. יש לנו אנשים אחרי התקפי לב ותאונות דרכים ומסכנים אותם, יש לנו אחריות ללקוחות, אם לא יהיה היגיון לא נוכל לסגור את התעשייה".
"כל שקל קובע ואנשים נלחמים לעבוד"
תומר מור, ראש מסעדנים חזקים ביחד, סיפר ל-N12 על היקף המרד המתארגן - והנימוק. "מאות עסקים הודיעו כבר שבכוונתם לפתוח וזה יגיע לאלפים", טען. "החגים הם נקודת זמן קריטית עבורנו, זו ההזדמנות שלנו להתכונן ולהכין שכבות שומן לחורף. היום כל שקל קובע ואנשים נלחמים לעבוד".
"אלפי עסקים לא יעמדו בנטל של סגר ויסגרו", הוסיף, "עוברים חודשים רבים מהנזק ועד לפיצוי של הממשלה. בלי פיצוי בזמן אמת נצטרך לסגור את העסק. אנחנו נאבקים שהממשלה לא תבצע סגר, אבל אם כן צריך פיצוי לחשבונות מראש".
"עבור העובדים שלי אנחנו חייבים להיות פתוחים, אחרת לא יהיה להם מה לשים על שולחן החג"
דני אלחרר, יצרן אופנה
עוד תקף מור את ההתנהלות של הממשלה: "זה הכול פוליטי - זה כאילו הוירוס מקשיב למי שיש לו לובי", אמר, "רק הדיבור על סגר כבר מרחיק אנשים מהמסעדות".
דני אלחרר, יצרן אופנה, חשף בפני N12 את הנזק שנגרם לענף - ואת התוכנית האישית שלו למקרה שיוטל סגר. "אני מתכוון לפתוח, מקווה לקבל כמו בסגר הקודם אישור", הסביר. "מאז תחילת המשבר עברנו לייצר בנוסף לבגדים גם מסכות אז אנחנו חיוניים. עבור העובדים שלי אנחנו חייבים להיות פתוחים, אחרת לא יהיה להם מה לשים על שולחן החג".
"לקראת החגים זו תקופה קריטית לענף האופנה", הוסיף, "דווקא ישראל השנייה, שיותר קשה לה ולא קונה כל הזמן , לקראת החגים זה הרגע שקונים חולצה מכופתרת או בגד חגיגי. אנחנו לא רוצים שדווקא בתקופה הזו כל הרכישות יעברו לאתרים מחו"ל, כי הם ממשיכים לעבוד".
בהתייחסות להצעת קבינט הקורונה לסגר ממושך, אמר: "עדיין אני מבין במידה מסוימת את ההחלטה, בתקופה האחרונה כל פעם עובד אחר נכנס לבידוד, אם בשבועיים האלו יצליחו להוריד את התחלואה משמעותית אולי נצליח לצאת מזה".
המתווה התלת-שלבי: סגר כללי למשך שבועיים, בהמשך - "ריסון מהודק"
על פי התוכנית שאושרה בקבינט הקורונה סגר מלא יחל בערב ראש השנה, ובתחילת אוקטובר ייכנס לתוקף מתווה "הריסון המהודק" של פרופ' גמזו. בתום החגים תחול שוב שיטת הרמזור. ההחלטה כפופה, כאמור, לאישור השרים - ובמהלך סוף השבוע יעדכן אותה משרד הבריאות בהתאם להערות מטעם חברי הממשלה. ראש הממשלה נתניהו תמך במתווה שהוצג. אלו פרטיו המלאים:
שלב א' - 18 בספטמבר, ערב ראש השנה: בערב החג יחול סגר כללי הדוק מאוד - שצפוי להיות מחמיר יותר אפילו מהסגר הראשון של חודש מרץ. מדובר במגבלות נרחבות, שיכללו סגירת כלל העסקים והשארת פעילותם של עסקים חיוניים בלבד. גם המסעדות ייסגרו (למעט שירות משלוחים), וכן ענפי הפנאי והתיירות. אם יאושר המתווה, תהיה גם מגבלת תנועה של 500 מטרים, סגירת מסחר וסגירת מוסדות החינוך - למעט החינוך המיוחד.
שלב ב' - 1 באוקטובר: מתאריך זה ישראל תפעל על פי החלופה של הפרויקטור גמזו - "הריסון המהודק". האפשרות הזו תבטל את מגבלת 500 המטרים ליציאה משטח הבית, אך יוגבל המעבר בין הערים. תאפשר מקומות העבודה יורשו לפעול בהיקף של 30% עד 50%, במקביל לעבודה מהבית. במצב כזה, בתי עסק, ומוקדי המסחר והפנאי יישארו סגורים. באשר ללימודים - תתקיים הערכת מצב נפרדת.
שלב ג' - 15 באוקטובר: בהתאם לאפשרות שנבחנת - בתאריך זה, לאחר החגים, ישראל תשוב לפעילות לפי מתווה הרמזור.
המעבר משלב לשלב ייעשה לאחר הערכת מצב ובכפוף למגמת ירידה בתחלואה, על פי קריטריונים שיסוכמו. בנוסף, פעילות התחבורה הציבורית תותאם להיקף הפעילות במשק, בהתאם למתכונת שננקטה בחודשים מרץ ואפריל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות