בתום סוף שבוע מתוח, צוות של משרד הבריאות שוחח היום (ראשון) עם ראשי הערים והיישובים שמוגדרים כאדומים ועליהם ישנה כוונה להטיל סגר. השיחות התקיימו בעקבות חוק הקורונה שקובע שלפני שמחליטים על סגר בעיר מסוימת – יש לקיים "היוועצות" עם ראשי העיר ולעדכן אותם בהחלטה. בהמשך היום צפויה להתקיים ישיבת ממשלה שתאשר את ההחלטות על הסגרים. לקראת ההחלטה, שיגרו ראשי ערים חרדיות מכתב חריף לנתניהו שבו הודיעו שלא ישתפו פעולה עם הרשויות, ותקפו אישית את ראש הממשלה: "השפלת אותנו". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אם לא יהיה שינוי דרמטי אחרי ה"שימועים" לערים, הרשימה הסופית שתוגש לשרים תכלול 10 ערים ויישובים: אום אל-פחם, אלעד, בני ברק, טירה, כפר קאסם, ביתר עלית, עמנואל. וכן שכונות במזרח ירושלים: עיסאוויה, א-טור, א-שייח, באב א-זהרה, שייח ג'ראח, וואדי אל ג'וז, שכונות בבית שמש (רמת בית שמש א' ורמת בית שמש ג') ושכונות בלקיה (שכונות 7, 8).

במקביל לשימועים שנערכים לראשי ערים לפני הטלת הסגר, וכשעתיים לפני ההחלטה הסופית שתקבל הממשלה, שיגרו ראשי הערים בני ברק, ביתר, אלעד ועמנואל מכתב ובו תקפו חזיתית את ראש הממשלה נתניהו. "כמי שניהל את המשבר הזה, מעולם לא טרחת לשמוע את קולנו, להבין את המצוקות ולנסות לקדם יוזמות ממשיות לשיטוח עקומת התחלואה", כתבו, "אוזנך לא הייתה קשובה אלינו ולא טרחת לשאול, להבין וללמוד מה מאפיין חתך ניכר באוכלוסייה בישראל".

"למרבה הצער לא שלחת אתה או מי מטעמך לשמוע באופן ישיר את מתודות העבודה שלנו, ואת מכלול הצעדים שייעשו ויצליחו בהידברות מתמדת ומכבדת מול ההנהגה הרוחנית של הציבור הזה, ביוזמתיות ובהבנת עומק.
במקום זה בחרת להשתמש באנשי קש דוגמת פרויקטורים וכדו'", תקפו במכתב, "בעוד אתה האיש שמכריע גורלות. הקול הוא קולך, ההכרעות הן שלך כמי שמוביל, מנחה ומכריע".

ראש עיריית בני ברק אברהם רובינשטיין על הסגר  (צילום: מתוך
אחד מהחתומים על המכתב, ראש עיריית בני ברק אברהם רובינשטיין|צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

ראשי הערים תקפו את ההחלטה של נתניהו להטיל סגר על הערים החרדיות. "פעם אחר פעם הטלת סגר ועוד סגר על הערים החרדיות. הן מעולם לא הניבו שינוי של ממש", כתבו, "בהחלטות אותן קיבלת אתה בקולך מעל ראשנו, גם אם מאחורי שמות של קבינט או ה'ממונה', הפכת את הציבור החרדי לשק החבטות והריצוי של תושבי המדינה, ללא רגע של מחשבה על סבלם של רבבות, הובלת להחלטות אלו פעם אחר פעם". 

"בימים אלה הובלת שוב באופן מכוון לכך שיוטל סגר על הערים החרדיות ערב חגי תשרי. בכאב ובזעם עצור אנו רואים יום אחר יום כיצד כבודם של גדולי התורה, חיי התורה, מנהגי הקהילות וכבוד המסורת של מרבית תושביה היהודים של הארץ הזו, נרמסת על ידך באופן שלא זכור כמותו".

ראש העיר ביתר עילית מאיר רובינשטיין בשימוע
ראש העיר ביתר עילית מאיר רובינשטיין בשימוע

"בחרת בצעדי ענישה בדמות סגרים ומגבלות לכמעט מיליון נפש שאין בהן שום ריפוי כפי שנוכחת לדעת
בסבבים הקודמים שהניבו תוצאה דומה. אנו מודיעים בזאת כי אנו נפסיק את שיתוף הפעולה עם הרשויות השונות בכל הנוגע לסגר. רשויות המדינה מוזמנות לפעול בעצמם כפי שהן פועלות בלאו הכי מעל ראשינו, תלו אתם ובאופן אישי אתה ראש הממשלה, את האחריות לשינוי ולביצוע".

"אנו מודיעים לך בזאת כי הציבור החרדי כל כולו לא ישכח את העוול שנעשה לו. לא נשכח מי האיש שחתם בידו, פעם אחר פעם, על הפיכתנו למפיצי מחלות ואויבי העם, בענישה סלקטיבית של רבבות משפחות, בני המגזר החרדי. ההחלטות שקיבלת, פעם אחר פעם, נעשו בהעדר היגיון ותוחלת בריאותית ומכוונת, באופן חד וברור נגד הציבור החרדי. אנו רואים בך האשם היחידי לצעדי ענישה אלו, להשפלת כבוד המסורת וכבודנו כאזרחים לגיטימיים בארץ הזו. לא נוכל להחריש עוד. הקול – קולך, אך בסופו של יום, תישמע תגובתם הנכאבת של רבבות תושבי הערים החרדיות – בקולם".

הפגנות החרדים בירושלים נגד הסגר בשכונות (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
צילום: פיטוסי , פלאש/90

בשימוע שקיים ראש העיר ביתר עילית מאיר רובינשטיין עם האלוף במיל' רוני נומה, תקף הראשון בחריפות את ההחלטה הצפויה על סגר: "סגר לא מוכיח את עצמו. זו התעללות ברבבות משפחות חרדיות. הסגר רק מגביר את התחלואה ולא מפחית אותה. הציבור החרדי יבוא חשבון עם מי שיחתום על צו הסגר".  

מוקדם יותר היום הגיע ממונה הקורונה פרופ' רוני גמזו לדיון בוועדת החוקה של הכנסת בנוגע להארכת התקנות לשעת חירום. הדיון מתקיים בצל הביקורת על מספרי החולים שהולך ועולה מדי יום, וכן בצל ביקורת החרדים על תפקודו של הממונה - זאת לקראת הסגר שיוטל מחר על שורת ערים בארץ. הוועדה אישרה את הארכת התקנות לשעת חירום בחודשיים. 

רוני גמזו
רוני גמזו

הפרויקטור גמזו התייחס בוועדה לקטיעת שרשראות ההדבקה בתשובה לשאלתה של ח"כ איילת שקד. "המשימה הועברה לצה"ל, פקודה משימתית - עד 1 בנובמבר יהיה מערך קטיעת שרשראות הדבקה מלא ומתפקד", הכריז. "ברור כשיש מצב של התפרצות שקיימת באוכלוסיות שונות - עדיין אין את מלוא האפקטיביות בקטיעת שרשראות ההדבקה, זה קיים - אבל עדיין יש עלייה בהדבקות".

_OBJ

הפרויקטור הסביר כי בישראל אנשים נמנעים מלהיבדק לקורונה, לאחר שנחשפו לחולים מאומתים. החולים נבדקים רק לאחר שמתגלים אצלם תסמינים - וזה מביא בסופו של דבר לאחוז חיוביים גבוה, זו תופעה שאין בעולם. "בארץ יש תופעה של אנשים שנמנעים מללכת להיבדק לקורונה", הכריז.

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' גרוטו, שנוכח גם הוא בוועדה התייחס למערך בדיקות הקורונה. "כל מי שרוצה לבצע בדיקת קורונה ביישובים האדומים, יכול לעשות זאת", אמר. "הגענו ליכולת של מעל 40 אלף בדיקות ביום. בסופו של דבר, כל מי שבא במגע עם חולה מאומת - יכול להיבדק לקורונה. אנחנו בודקים גם עובדים בבתי אבות".