מיתוסים רבים מלווים אותו מילדות, בכל הקשור לנושאי תזונה ובריאות, שבראשם עומדות כמובן תרופות הסבתא. כל אחד מאיתנו שמע לא פעם את המשפטים שאומרים "בתפוז יש ויטמין סי", "גזר בריא לעיניים" ו-"רזה זה בריא". יצאנו לבדוק אילו מבין האמירות הללו אכן נכונות, אילו מופרכות ואילו סתם מנופחות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
תרופות סבתא
מרק עוף מועיל נגד שפעת? נכון
בין שלל תרופות הסבתא, מרק העוף הפך לשם נרדף למיתוס. עוד מימי הרמב"ם, שהמליץ עליו כטיפול בהצטננות ובשפעת. ומאז – עדות רבות אימצו את המרק העשיר לחיקן. "ראו שזה עוזר, אחרת לא היו עושים את זה", סיפרה שרה כהן, סבתא ל-12 נכדים שגדלו על ברכי שיטות הריפוי האלטרנטיביות.
אך גם גורמי מקצוע מאשרים: המרק אכן עוזר נגד מחלות. רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, אמרה: "יש במרק עוף ויטמינים ומינרלים מגנזיום ואבץ, שהם טובים באופן כללי למערכת החיסון. וכשאנחנו מרגישים לא טוב, במיוחד בתקופת הקורונה, תמיד טוב לחזק את מערכת החיסון. זה מיתוס שיכול להוכיח את עצמו ויכול להביא לשיפור מהיר של השפעת".
ערק עוזר להורדת חום ולכאבי בטן אצל תינוקות? לא בהכרח
תרופת סבתא מוכרת נוספת היא הערק, בו משתמשים במריחה על בטנם של תינוקות – כדי להרגיע כאבים. "זה מאוד מרגיע, לא יותר טוב מכל הכימיקלים?", תוהה סבתא שרה. אבל באשר לשימוש במשקה האלכוהולי לטיפול בתינוקות – לא בטוח שהוא יעיל, ואולי אף עדיף שלא להשתמש בו.
"המריחה עצמה של ערק יכול להקל קצת על כאבי בטן", אומר ד"ר רוני ורד, מנהל רפואי במחוז תל אביב של כללית. "בערק יש אלכוהול שמתנדף, זה קצת מקרר אחר כך את המקום. אבל אפשר להיעזר בדברים אחרים, צריך לזכור זה יכול לעשות גם גירוי של העור, גם כוויה, מומלץ להימנע".
ומה עם שמן זית ולעיסת ציפורן?
באשר למיתוס שאומר ששמן זית עוזר להפחתת כאבי אוזניים – הוא לחלוטין לא נכון. "לא טוב לחממם שמן זית בכלל", אמרה הדיאטנית רקפת אריאלי. "זאת מכיוון שחום גבוה של שמנים מייצר בתוך שמן חומרים לא טובים, וזה לא מסייע לשום כאב ולשום דבר".
לעומת זאת, לעיסת ציפורן אכן מקלה על כאבי שיניים. "זה יכול לעזור", טען ד"ר ורד. "בציפורן יש חומר שנקרא יוגנול, שהוא אנטי דלקתי ואנטי בקטריאלי. זה מרגיע את השן הכואבת. סבתא לפעמים גם צודקת".
יין ופירות
יין אדום טוב לבריאות? נכון
פרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות באוניברסיטת בן גוריון ובהארוורד, חקרה את הנושא לעומק: "רצינו לבדוק את המיתוס של הפרדוקס הצרפתי, שטען שהצרפתים אוכלים אוכל שומני עם הרבה כולסטרול ושותים הרבה יין – הם עם תוחלת החיים הגבוהה בעולם, ועם הכי פחות מקרי מחלות לב בעולם".
"הועלתה ההשערה שזה בגלל היין האדום", סיפרה. "בדקנו את זה לאורך שנתיים בקרב מאות אנשים עם סוכרת מגיל 40 שהתחילו לשתות יום יום במשך שנתיים יין אדום – ומצאנו שהם אכן צדקו". המחקר הוכיח ששתית כוס יין טובה, לפחות לסוכרתיים, והוא כנראה גם לא מזיק לא לרובנו.
אילו פירות טובים לבריאות?
בדקנו גם האם הסיסמה "קח פרי ותהיה לי בריא" אכן תקפה במבחן המציאות. למרות שאומרים שהפירות והירקות הן התרופה של הטבע, האם המיתוס שהודבק אכן נכון על כל פרי וירק? על דבר אחד אין ויכוח: פירות מלאים בסוכר. אבל מה שאכן מצאנו הוא שמי שאומר כי שבאבטיח יש יותר סוכר מבתפוח – טועה.
כך גם אלו שחושבים שלימון מכיל מעט סוכר. התברר שבלימון יש יותר סוכר מפלפל אדום, ומחצית מכמות הסוכר בתפוח. האמרה כי תפוז מכיל הכי הרבה ויטמין סי – אינה נכונה. בפלפל, בקיווי ובראש ובראשונה בגויאבה – יש יותר ויטמין סי מאשר בתפוז. לעומת זאת, הטענה שגזר טוב לראייה, היא נכונה ומוכחת.
רזה לעומת שמן
אנחנו רגילים לתפיסה שלפיה אדם רזה יותר הוא גם בוודאות בריא יותר מאדם בעל עודף משקל. אך לא בהכרח כך הדבר. בחנו שני גברים: דוד, בן 34 ששוקל 120 קילוגרם עם 2- אחוזי שומן, שעל פי הרופאים והמדדים הוא נחשב בעל השמנה חולנית. לעומתו, אופק מרציאנו, צעיר מדוד רק ב-8 שנים, שוקל 52 קילוגרם בלבד, עם 5 אחוזי שומן – כמו של מרתוניסט.
בכל המדדים יצא דוד שמוגדר כשמן אך מקפיד על תזונה וכושר גופני מאשר אופק ששוקל מעט אך לא מקפיד על כושר ותזונה. "יש היום מושג חדש בעולם הרפואה שנקרא "טופ"י" – רזה מבחוץ ושמן מבפנים", סיפרה הדיאטנית רקפת אריאלי. "יכול להיות אדם מאוד לא בריא על אף שמשקלו נמוך כי יש לו שומן בכבד ויש לו שומן בלבלב ויש לו שומן בכלי הדם, מבחינה בריאותית אפשר להגיד שהוא אדם לא בריא בכלל".
אז במקרה הזה שום תרופות סבתא או מיץ פירות לא יעזרו. כדי לשמור על בריאות נצטרך, מתברר, פשוט לקום מהכיסא ולהזיע.