התעוררו מאוחר: למרות שהמוטציה הבריטית הכניסה את העולם כולו לחרדה שמא היא תוביל להתפרצות משמעותית יותר, עד כה בוצעו בישראל רק 700 בדיקות לגילוי מוטציות, כך מסרו במשרד הבריאות אתמול (רביעי) במענה לפנייה של N12. באותו זמן בוצעו בבריטניה 157,439 ריצופים גנומיים, כמעט פי 225 מישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בכיר במשרד הבריאות הזהיר אתמול כי המוטציה הבריטית כבר מזמן כאן והיא אחראית לעלייה בתחלואה. אחרי שנודע אמש שלפחות ארבעה ישראלים כבר נדבקו במוטציה, כעת במשרד הבריאות מעוניינים לבצע ריצוף גנומי לחולים במגזר החרדי שם נרשמה עלייה משמעותית בתחלואה בשבועות האחרונים. ברור שאת התפרצות המוטציה בארץ לא הצלחנו לעצור, אבל האם זה היה חייב להיות כך?
בעוד שבבריטניה הקימו כבר בחודש מרץ את הקונסורציום COG-UK, שתפקידו לרכז את המאמץ לביצוע ריצוף גנומי של וירוס קורונה והעברת המידע לממשלה ולמערכת הבריאות, בישראל זה לא המצב. למעשה במשרד הבריאות מסרו לנו אתמול: "כמו במדינות רבות בעולם - לא בוצע ריצוף שיטתי בארץ".
רק לפני כמה שבועות, מינה מנכ"ל משרד הבריאות ועדה לאומית לסיקור ואנליזה של פרופילים גנטיים של נגיף הקורונה החדש. תפקיד הוועדה הוא לקבוע הנחיות לשליחת דגימות לריצוף גנטי של נגיף הקורונה והמלצה על מספר הבדיקות ועל מהות הנבדקים. נוסף על כך, תפקידה לגבש תהליך עבודה ולעקוב אחר התוצאות ולהמליץ בהתאם. במילים אחרות - תפקידה של הוועדה לזהות במהרה מוטציות חדשות ולמנוע התפרצות מסוכנת חדשה.
במשרד הבריאות עדכנו כי הוועדה החלה את עבודתה, ותהליכים לריצוף שיטתי החלו - כלומר רק עכשיו החלו. אפילו בארה"ב מובילים על פני מספר הבדיקות שבוצע בישראל, שם בוצעו יותר מ-50 אלף בדיקות למוטציות גנטיות בנגיף.
ברקע תחילתו של מבצע החיסונים הלאומי, חשוב לציין כי החיסונים שפותחו על ידי החברות, ככל הנראה יעילים גם על המוטציה החדשה שכן הם תוקפים את כל החלבון ולא רק חלקים מסוימים ממנו, חלקים בהם שונים בין המוטציות. עד כה חלו בישראל 385 אלף בני אדם ונכון לאתמול חוסנו כ-80 אלף ישראלים.