שר הבריאות יולי אדלשטיין התריע הבוקר (שלישי) מהעלייה המתמשכת בתחלואת הקורונה. "בזבזנו זמן יקר ומצב התחלואה לא משאיר ברירה מללכת לסגר", הדגיש. מוקדם יותר התייחסה ראש שירותי הבריאות ד"ר אלרעי פרייס לחשש מהמוטציה הבריטית: "ככל הנראה – היא אינה משפיעה על החיסון".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במהלך ביקור שקיים אדלשטיין בדיור מוגן מגדלי הים התיכון בגני תקווה, הוא התייחס לעלייה במספר הנדבקים. "הגענו ללמעלה מ-5 אחוז מאומתים, ומקדם ההדבקה עומד היום על 1.3. אפשר להצהיר בצורה לא חגיגית לחלוטין – אנחנו בגל שלישי".

"אנחנו במצב קריטי שצריך להתנהל בחיסון ובריסון", אמר, "עד שהחיסונים ישפיעו ייקח בין חודשיים לשלושה. בינתיים אנחנו חייבים לשמור על בריאות של אזרחי ישראל, ולהוריד את התחלואה. בזבזנו זמן יקר, פספסנו את הרכבת של הריסון המהודק, ומצב התחלואה לא משאיר ברירה מללכת לסגר. אני קורא לכולם לשים רק את הבריאות מול העיניים. אין לנו פריבילגיה להכניס שיקולים פוליטיים לשיקולי הבריאות".

אדלשטיין התייחס גם לקצב ההתחסנות של הציבור. "הגענו לכמעט 30 אלף מתחסנים ביומיים הראשונים. זה נתון מדהים שמעיד על היענות יפה מאוד של הציבור להתחסן. המטרה שנגיע ללמעלה מ-60 אלף מתחסנים ביום. עכשיו עשינו עוד כברת דרך כשהתחלנו לחסן את בית גיל הזהב באמצעות 'מגן אבות ואמהות'".

"יש איום על אזרחי ישראל"

מוקדם יותר דיברה ראש שירותי הבריאות בוועדת החוקה של הכנסת, שבו אושרו תקנות חובת הבידוד במלוניות לכל הישראלים שישובו מחו"ל. היא הסבירה כי הבידוד הביתי אינו יעיל – מאחר שרבים אינם מיישמים אותו: "יש כרגע איום על אזרחי ישראל, 66% לא שומרים על הבידוד הביתי". עוד התייחסה לשורה של נושאים, ובראשם המוטציה החדשה של הנגיף. "יש לנקוט משנה זהירות כשנכנס משהו שעלול לאיים על בריאות הציבור", אמרה ד"ר אלרעי פרייס ביחס למוטציה החדשה.

ד
ד"ר אלרועי פרייס|צילום: החדשות12

"שמענו עליה בשבת, ובאותם מקומות שבהם המוטציה קיימת – רואים עלייה של 70% בתחלואה". היא ציינה שנכון לעכשיו, אין עדות לכך שהמוטציה נמצאת בישראל, אך הוסיפה כי הנושא בבדיקה. ד"ר אלרעי פרייס הסבירה כיצד ניתן לאבחן מוטציות של הנגיף: "כדי לעלות באופן מתוכנן על מוטציות, צריך לעשות בדיקות הולכת ריצוף גנומי. לנו יש יכולת כזו, ולפני שבוע הקמנו ועדה שמטרתה לייצר שיטה של דגימות של החוזרים מחו"ל לבדיקה מעמיקה יותר".

נושא מרכזי שממנו מוטרדים רבים עם הגעת המידע על התגלות המוטציה החדשה, הוא השפעתו על יעילות החיסון לקורונה, עם פתיחתו של מבצע ההתחסנות בישראל. "ככל שאנחנו יודעים כרגע – המוטציה אינה משפיעה על החיסון". היא הוסיפה כי "הווירוס המוטנטי מהיר הרבה יותר, וזה אחד הדברים המדאיגים, גם אם החיסון יעיל לגביו".

זה כמעט שנה שהמגפה היא חלק מהותי מחיינו, ושאלה שעולה על הפרק היא מה לגבי המחלימים מקורונה – האם הם עלולים להידבק שוב בנגיף? "הסיכוי להדבקה חוזרת אינו אפסי", אמרה ד"ר אלרעי פרייס. "אנחנו עורכים בדיקה מקיפה מאוד לאיתור שיעור ההדבקה החוזרת, גם אם היא קיימת בשיעור מאוד נמוך".

חיסון (צילום: 123rf)
"ככל הידוע לנו - המוטציה לא משפיעה על יעילות החיסון". אילוסטרציה|צילום: 123rf

"אנחנו לא יודעים לכמה זמן הנוגדנים קיימים, ויודעים שיש ירידה מסוימת לאורך זמן", הוסיפה. "זה שלא מוצאים נוגדנים לא אומר ודאית שהגוף איבד את החסינות שלו".

בתום הישיבה, ועדת החוקה של הכנסת אישרה את ההחלטה שעברה בקבינט הקורונה על חובת הבידוד במלוניות לכל השבים מחו"ל. הבידוד ייכנס לתוקף מחר ב-22:00, ובשלב זה תוקפו הוא עד 1 בינואר.

בדיון, הבהיר משרד המשפטים שלא ייעשה שימוש בכוח לכפיית בידוד במלוניות "אלא במקרים קיצוניים וחריגים ולאחר שמוצו כל הדרכים האחרות", לשון ההכרזה. הגורם שיהיה אחראי על המהלך הוא פיקוד העורף, שהודיע: נהיה ערוכים עם 3,000 חדרים במלונות לקליטת השבים מחו"ל.