ה"קומבינות" בכניסה לארץ נמשכות: לאחר שידור תחקיר ועדת החריגים של אילן לוקאץ' ואלי הירשמן ב"אולפן שישי", בו עלה שמי שצריך להיכנס לארץ לא בהכרח מקבל אישור ושרבים ממי שכן מקבלים אישור הם חרדים שמקושרים ל"אנשים הנכונים", הגיעו לידינו עדויות נוספות שמספרות בדיוק את אותו הסיפור. הכניסה לישראל בימים בהם השמיים סגורים מתבצעת בעיקר באמצעות "קומבינות", קשרים ופרוטקציה.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הערב (ראשון) ב-17:00 נחתה בנתב"ג טיסה שהגיעה לארץ מניו יורק. כמה נוסעים סיפרו איך הצליחו להגיע לארץ, אחד מהם סיפר שנוסע שהוא מכיר והיה על המטוס, בכלל לא היה צריך לעבור דרך הוועדה - והצליח להגיע לארץ מבלי להסדיר כל אישור שהוא: "הוא לא עשה ועדת חריגים, לא יודע, זה עבד לו ככה", אמר לנו. 

בדומה לממצאים שעלו בתחקיר "אולפן שישי", נוסע אחר סיפר שנעזר בעוזר של חבר כנסת מיהדות התורה: "נעזרתי במישהו לגבי ועדת חריגים, היועץ של חבר הכנסת אליהו ברוכי, קוראים לו זומר. הוא העביר לאנשים, הוא ביקש שיסתכלו... בוועדת החריגים יש שני שלבים: יש שלב אחד שקודם מסתכלים על זה, ושלב שני אם אתה מאושר או לא מאושר... רוב ועדת החריגים הבעיה היא שלא מסתכלים על זה, כי הכמות של הפניות מטורפת".  

 "אין לנו מושג אם חילוני או חרדי מגישים את הבקשה, אין לנו אפילו שם כדי לזהות" 

גם היום שער הכניסה לישראל וממנה היה סגור לאזרחים שלא עוברים אישור של ועדת החריגים. הוועדה המשיכה בפעילותה - ועקב הביקורת החריפה על התנהלותה, אנשיה פתחו את חדר הדיונים למצלמות, במה שנראה היה כמו תצוגת תכלית לתקשורת כדי להמחיש שעבודת הוועדה מקצועית ותקינה ולא מאפשרת כל אפליה.  

ועדת החריגים שמאשרת כניסות ויציאות לישראל (צילום: החדשות 12, החדשות12)
ועדת החריגים. פועלת במקצועיות? |צילום: החדשות 12, החדשות12

"אין לי מושג אם זה חרדי, את רואה את הטבלאות בעצמך", אמר לנו יו"ר הוועדה מטעם משרד התחבורה, שילה אדלר, "יש פה עשרות בקשות שמגיעות, אני לא יודע מי זה, אין לי אפילו את השם פה לזהות. יש לי מספר סידורי. אני לא יודע אם הוא חרדי, יהודי, ערבי, דתי, חילוני".

"יש המון בקשות חוזרות", הוא מוסיף, "שיטת מצליח של הישראלים לא יכולה לסייע. יש לנו אנשים שהגישו 40 ו-50 פעמים בקשות ולכולם אנחנו עונים את אותה תשובה - אם המצב לא השתנה, התשובה היא 'לא', ואנחנו לא נאפשר את זה". 

מנתוני הוועדה עולה שרק בשבועיים האחרונים הוגשו אליה 42,322 בקשות של אזרחים שרצו לצאת מישראל או להיכנס אליה. 21,173 בקשות כניסה הוגשו - ומתוכן 10,116 אושרו. 21,149 בקשות ליציאה מהארץ הוגשו - ומתוכן אושרו 6,095 בלבד. 

 "אין חסימות ואין שרירות לב", אומר אמנון שמואלי, מנהל אשכול נתב"ג מרשות האוכלוסין וההגירה שחבר בוועדה, "אנחנו עם הפנים לאזרח, הלוואי והיינו יכולים להביא את כולם. קראנו להם לשוב לפני, הממשלה קראה להם לשוב, הם העדיפו להישאר בחו"ל". 

 ועדת החריגים צפויה להתבטל בקרוב, אך בינתיים היא ממשיכה בעבודתה 

בזמן שעולים חדשים, עובדים זרים ומתחרים באליפויות כמו תחרויות ג'ודו למשל מאושרים כניסה לישראל, ישראלים רבים מסורבים. לכן בממשלה מתכוונים להעביר מחר (שני) הצעת חוק שתבטל את ועדת החריגים לקראת הגעה של ישראלים שירצו להצביע בבחירות ב-23 במרץ.

נתב
האפליה בכניסה לישראל נמשכת |צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

בהתייחס לממצאים של "אולפן שישי", שרת התחבורה רגב וגם בוועדה מכחישים בתוקף אפליה מתוכננת לטובת החרדים. אבל בפועל, רבים משמוצאים מקומות בטיסה הם מהחברה החרדית. "במגזר החרדי באמת מתאבדים על הטיסות, ועוזרים אחד לשני לתפוס כדי שבאמת הוא יהיה סוכן מצליח בקהילה, אבל זה לא ש'אל על' נתנה איזושהי עדיפות לסוכן כזה או אחר", אומר אומר דודי רובינשטיין, מקבוצת חו"ל מהודר המאגדת סוכני נסיעות. 

מח"כ יעקב אשר נמסר בתגובה: "אינני מבין את ה'חשיפות' הגדולות של התקשורת. כן חברים, אנו מחויבים למצוקת הפרט, לשם כך הכנסת מממנת עוזרים לחברי הכנסת, בכדי לעזור לאזרח הבודד מול גלגלי הבירוקרטיה. נמשיך לסייע ככל יכולתנו לכל פונה. כך מצופה מנבחרי ציבור ואני מקווה שחברי הכנסת מכל סיעות הבית ינהגו כך".

על פי ההערכות, כ-25 אלף ישראלים נמצאים בחו"ל. בממשלה מתכוונים לבטל את ועדת החריגים עד לבחירות ולעבור למתווה חדש שיכלול בדיקות מהירות ובידוק נרחב. עד אז, פעילות ועדת החריגים וחובת הבידוד במלוניות, הוארכה עד לסוף השבוע.