עוד לא קונה כרטיס לחופשה - ועוקב בחשש: פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, התייחס הערב (שבת) להקלות החדשות - בחינוך ובביטול חובת המסכות בשטח פתוח. אש התריע שעדיין יש צורך במסכות בשטח סגור ( "זה האתגר"), סתר את ההערכות שישראל בחסינות עדר - והסביר מהיכן נובע החשש מהשפעות המוטציה ההודית שהתגלתה לראשונה בישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"עדיין לא בחרתי יעד לחופשה, עדיין יש עוד הרבה עבודה ודרך לעשות. ש לנו הרבה דברים לתכנן ולחשוב קדימה", אמר אש באולפן פגוש את העיתונות. כשנשאל אם ישראל נמצאת במצב של חסינות עדר, השיב: "עדיין לא, אנחנו נמצאים על כ-5 מיליון מחוסנים ועוד כמיליון מחלימים. זה לא מספיק. אנחנו צריכים להגיע לכ-75% מחוסנים ומחלימים כדי להגיע לחסינות עדר, אבל אנחנו כן רואים את העדויות בשטח - נתוני רמת התחלואה הנמוכים".
בתגובה על דברי מנכ"ל פייזר שלפיהם יידרש חיסון נוסף לאחר שנה, אמר אש: "זאת ההערכה, וזה גם מה שהערכנו מלכתחילה. אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק, אבל נמשיך לעקוב אחר מקרי הדבקות של מחוסנים. אנחנו בוחנים את רמת הנוגדנים של מחוסנים. נכון להיום יש אחוז קטן מאוד ולא משמעותי של מחוסנים שנדבקו. יש מעט חולים מבין אלו שחוסנו וצריך לזכור שהחיסון לא מספק 100% הגנה".
"חושדים שהמוטציה ההודית היא בעלת יכולת הדבקה מאוד גדולה"
על המוטציה ההודית אמר: "זיהינו לפני כמה ימים את המוטציה אצל אנשים שחזרו מחו"ל. מרביתם זוהו בשדה התעופה והם נכנסו לבידוד, וחלק זוהו במהלך ימי הבידוד שלאחר חזרתם ארצה. אני מקווה שלא הייתה חשיפה משמעותית מעבר לכך ואנחנו בודקים את כל המגעים שלהם. אנחנו לא יודעים הרבה על המוטציה הזאת, אבל יש לגביה כמה סימנים לא טובים. אנו משווים את הממצאים בריצוף הגנטי למה שאנחנו מכירים ויש לה מספר דברים המעידים על כך שיכול להיות שהיא עמידה בפני החיסון". עם זאת, חשוב לציין כי עוד לא התגלתה אף מוטציה שהחיסון של פייזר לא יעיל נגדה.
לדבריו, "בספריות הריצוף הגנטי העולמיות יש אלפי מוטציות, אבל אנחנו מסתכלים רק על המוטציות בעלות המשמעות הקלינית כמו הבריטית והדרום אפריקאית ואנחנו חושדים שהמוטציה ההודית היא בעלת יכולת הדבקה מאוד גדולה לאחר שראינו איך מאות אלפים נדבקו במהרה בדרום הודו".
"האתגר הגדול הוא לשאת את המסכה בכיס"
אש התייחס גם לביטול החובה - החל ממחר - לעטיית מסכות בשטחים פתוחים: "נכון, הסיכון להדבקה בחוץ הוא לא גדול כשנמצאים במקום לא צפוף. האתגר הגדול הוא לשאת את המסכה בכיס ולעטות אותה בכל פעם שמגיעים למקום סגור או צפוף".
גם מערכת החינוך ניצבת בפני פתיחה נרחבת, ואש הזכיר: "עדיין יש מגבלות התקהלות בתוך החדרים ובחוץ ויש עדיין מגבלות התקהלות בכל הקשור לתו הירוק. יש תחומים, למשל ילדים ואירועי התרבות של הילדים, שעדיין לא הצלחנו לפתוח כי הם לא מחוסנים. אני מקווה שנוכל להתקדם עם הבדיקות שיהיו יותר זמינות ויוכלו להתאים גם לילדים".
משרד הבריאות הודיע אתמול על 7 בני אדם שאובחנו כנדבקים בווריאנט ההודי בישראל, מדובר באנשים ששבו מחו"ל לאחרונה ולא התחסנו. במשרד הבריאות הוסיפו כי עדיין אין מידע ברור ביחס לווריאנט והשלכותיו על מחוסנים ומחלימים.
עוד הדגישו במשרד הבריאות את חשיבות הבידוד לשבים מחו"ל לישראל, במיוחד ממדינות שבהן התחלואה בקורונה קשה. במקביל, נתוני התחלואה בישראל ממשיכים לצנוח בקביעות כשביממה האחרונה נרשמו 95 מאומתים בלבד. מספר החולים הקשים בישראל עומד על 205 בלבד.
ממה שידוע עד כה על הוויראנט ההודי, שזוהה גם בבריטניה, מדובר במוטציה שמגבירה את ההדבקה בנגיף הקורונה ומסייעת לחדור את מערכת החיסון של הגוף. הווריאנט ששמו הרשמי הוא B.1.617 נמצא כמקור העיקרי לעלייה החדה בתחלואה בהודו לאחרונה. הווריאנט זוהה בלפחות חמש מדינות בהודו המהוות מוקדי הדבקה עיקריים, עם כ-200 אלף נדבקים חדשים שזוהו ביום רביעי האחרון. על פי הדיווחים במדינה, בהודו אובחנו 13.9 מיליון נדבקים מאז פרוץ המגפה.
למרות התחלואה הקשה, מאות אלפי הינדים אדוקים השתתפו ברחצה בגנגס שלשום, כחלק מיום המפתח השלישי של פסטיבל "קומבה מלה". המפקח הכללי של המשטרה, סנג'אי גונג'יאל, העריך כי כ-650 אלף בני אדם השתתפו ברחצה. "אנשים שלא עוקבים אחרי ההגבלות החברתיות בשכונות נקנסים", סיפר והוסיף: "אבל קשה מאוד לקנוס אנשים כשהם צפופים מאוד".
יואב אבן השתתף בהכנת הידיעה.