עם התפשטותו של זן "דלתא" של הקורונה בישראל, המצב אמש (חמישי) עדיין רחוק משהיה בשיא ההתפרצות האחרונה, לפני כחצי שנה. 20% מישראל היו אז יישובים אדומים – וכיום יש יישוב אחד כזה בלבד, בנימינה. במשרד הבריאות מקווים להימנע מצעדים דרמטיים וממגבלות חדשות כל עוד מספר החולים שמצבם קשה לא עולה - ובישראל יש כיום 27 כאלו בלבד. עם זאת, ב-42% ממקרי ההדבקה החדשים לא התגלה מקור ההדבקה.

בישראל יש כיום 52 חולי קורונה מאושפזים בלבד. מהם, 27 במצב קשה, כאמור, ומתוכם 19 במצב קריטי. המועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה היא כאמור העיר האדומה היחידה בישראל נכון להיום. 146 נדבקים מאומתים אותרו בה עד כה בהתפרצות זו, בעקבות אדם שחזר מחו"ל. במשרד הבריאות מתכוונים להחיל מגבלות על העיר, בשלב הראשון ביטול כלל פעילויות החינוך הבלתי פורמלי – תנועות נוער, מתנ"סים וחוגים. צעדים דומים יינקטו בכל יישוב שיהפוך לאדום.

מרכז הבדיקות של פיקוד העורף בבנימינה (צילום: חדשות 12)
מתחם בדיקות של פיקוד העורף בבנימינה|צילום: חדשות 12
קורונה בישראל, מסכות, קניון (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
חובת המסכות בחללים סגורים חוזרת|צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

גם במודיעין ישנה התפרצות, בקנה מידה מעט קטן יותר. העיר מוגדרת כיום צהובה, עם 84 נדבקים. גם שם החלה ההתפרצות עם משפחה שחזרה מחו"ל ולא שמרה על הבידוד. כמה מוקדי התפרצות נוספים נחשבים ירוקים בשלב זה – בהם כפר סבא, נתניה, הרצליה ורמלה. האתגר כעת הוא לרסן תחלואה ולמנוע ממנה להתפשט לערים נוספות.

המצב כעת רחוק מזה שהיה לפני כחצי שנה, בשיא ההתפרצות הקודמת. אז 20% מיישובי ישראל היו אדומים, 30% כתומים ו-30% צהובים. הסיכוי לחזור להתפרצות רחבה כזו, גם כעת, הוא נמוך. על התחלואה ברמתה הנוכחית ניתן להשתלט.

נתב
נמל התעופה בן גוריון|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

לצד זאת, יש גם אזהרה; נתונים שפרסמנו הערב על מקור התחלואה החדשה מעלים חשש לתחלואה סמויה. החקירות האפידמיולוגיות לא הצליחו לזהות את מקור ההדבקה של רבים מהנדבקים. 19% נדבקו במערכת החינוך, 17% מקרובי משפחה, 6% בחו"ל, 6% במקומות בילוי – אך מקור ההדבקה של 42% לא ידוע, מה שמקשה לעצור את ההדבקה. בפיקוד העורף ממשיכים לבדוק כל נדבק ונדבק - אבל כשאלו הנתונים, יש גם חשש שהמספרים יעלו.