ישראל תחסן מבוגרים במנה שלישית: אחרי המלצת מומחי משרד הבריאות בעניין חיסון שלישי משלים לאוכלוסייה המבוגרת, ראש הממשלה נפתלי בנט יכריע הבוקר (חמישי) בנושא וצפוי לאמץ את ההמלצה - זאת על רקע ההתפשטות הנרחבת של זן דלתא בישראל והזינוק במספר החולים הקשים. עוד לא ברור אם בשלב הראשון יינתן החיסון לבני 65 ומעלה או 70 ומעלה - והסוגייה תוכרע בדיון נוסף. בנט ייפגש עם שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירי מערכת הבריאות וידון עמם בעניין.
אמש המליץ הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות לחסן את האוכלוסייה המבוגרת במנה נוספת של החיסון לקורונה. התעדוף לחיסון המבוגרים ייעשה כתלות בזמן שעבר מאז שקיבלו את החיסון הקודם. השאיפה לחסן את המבוגרים כבר בשלב זה נובעת מהרצון למנוע מהם להידבק בנגיף ולהגיע לסכנת אשפוז במצב קשה. בדיון הוצגו למשתתפים נתונים שלפיהם יעילות החיסון במניעת תחלואה קשה למי שהתחסן לפני כחצי שנה ירדה ל-80% וכי ההגנה של החיסון על מחוסנים בני 60 ומעלה פחתה כמעט פי 6.
החלטת הצוות התקבלה בהתאם לנתונים שהוצגו לחבריו על יעילות החיסון השלישי - זאת על בסיס הנתונים של מדוכאי חיסון רבים בישראל שכבר קיבלו מנה נוספת ועל סמך נתונים נוספים מהעולם שתספק פייזר. ההחלטה על מתן המנה השלישית עברה לאישורו הסופי של מנכ"ל משרד הבריאות ומבצע החיסונים לאוכלוסייה המבוגרת ייצא לדרך ככל הנראה כבר בשבוע הבא.
במרכז הרפואי שיבא תל-השומר נערך מחקר שבו משתתפים כ-700 מטופלים שכבר קיבלו מנת חיסון שלישית. התוצאות המלאות יפורסמו בעוד כמה ימים, אך כבר כעת ניתן לראות כי אין תופעות לוואי חריגות והמטופלים מדווחים שהם חשים בטוב.
הכוונה של מקבלי ההחלטות היא לפתוח במבצע חיסונים מהיר - שיכלול גם חיסונים במתחמי הענק שנסגרו וייפתחו מחדש. לפי ההבנות שהושגו עם "פייזר", היא תספק את המנות הדרושות שיאפשרו לחסן את כל מי שיחפוץ בכך בקרב אוכלוסיית היעד.
בממשלה ובמערכת הבריאות מודעים לכך שיהיה קשה יותר לשכנע את הציבור להתחסן בפעם השלישית מכיוון שטרם ניתן אישור ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) למנת הדחף. לכן, בכוונתם לצאת למסע הסברה נרחב שיעודד את המבוגרים לקבל מנה נוספת של חיסון, שבמסגרתו גם אמו של ראש הממשלה בנט תתחסן - והוא יצולם יחד איתה באותו המעמד.
הסוגייה שטרם הוכרעה: מאיזה גיל להתחיל לחסן?
כאמור, המומחים בדיון טרם הכריעו מאיזה גיל יש להתחיל לחסן את המבוגרים במנה השלישית - וקיימת התלבטות אם לעשות זאת כבר מגיל 60 ומעלה. פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא ויו"ר האיגוד למחלות זיהומיות בישראל, אמרה ל-N12 כי כבר לפני מספר שבועות פנו בבית החולים שיבא לוועדת הלסינקי המאשרת ניסויים קליניים בבקשה להתחיל במחקר על מנת החיסון השלישית לבני 60 ומעלה, אך עד היום האישור לא התקבל.
פרופ' רהב מתחה ביקורת על ההחלטה ואמרה: "אם היו מאשרים לנו בזמן את ביצוע המחקר לחיסון שלישי לבני 60 ומעלה - היום כבר היינו יכולים להציג תוצאות על יעילות ובטיחות. יש לנו שיתופי פעולה עם בתי אבות, ובמקביל אנו פועלים לקידום מחקר של חיסון אנשי צוות רפואי. אני מקווה שנגיע לכמה שיותר בתי אבות כדי לעקוב ולראות. אני מגישה בקשה גם לחיסון אנשי צוות רפואי. מהנתונים ההתחלתיים שהצטברו לא זיהינו תופעות לוואי חריגות או אירועים יוצאי דופן".
חברת פייזר כבר פיתחה חיסון מותאם לזן 'דלתא' ואצווה ראשונה ממנו יוצרה לצורך מחקר שייצא לדרך בחודש אוגוסט. ההערכות הן שעד סוף השנה החברה תדע לייצר את החיסון המעודכן. פרופ' רהב הוסיפה: "עד שייצא החיסון לזן דלתא, נגיע במקרה הטוב לחודש דצמבר - ואין לנו זמן לחכות. יש כרגע עלייה מאוד משמעותית בתחלואה בקורונה בישראל, ומבחינת ניהול הסיכונים עדיף לפעול כבר עכשיו".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש דיבר הבוקר בכנס 'איכות ובטיחות הטיפול במערכת הבריאות', והתייחס לסוגיית המנה השלישית: "אנחנו מנתחים את הנתונים כדי להגיע למסקנה אם יש ירידה ביעילות החיסונים. הזמן לא עובד לטובתנו - אם יש דרך לצמצם את התחלואה ולהגן על האוכלוסייה באמצעות מנת דחף - צריך לעשות את זה, אבל ההחלטה היא מורכבת".
"עוד לא הוכחה יעילות מול הדלתא"
בעוד מומחי משרד הבריאות המליצו לתת חיסון שלישי למבוגרים, חלקים מהמומחים סבורים כי יש להמתין לפני מתן האישור עד להחלטות מנהל התרופות והמזון האמריקני או עד לעדכון הרכב החיסון עבור זן דלתא. ד"ר אורן קובילר, חבר עמותת "מדעת", אמר ל-N12: "עוד לא הוכח שמתן מנת חיסון שלישית יעילה מול זן דלתא. בסופו של דבר, זה יגרום לחוסר עולמי במנות חיסון לאנשים שלא קיבלו אפילו מנת חיסון אחת ויהווה קרקע פורייה להיווצרות וריאנטים חדשים ברחבי העולם - ובהמשך לייבוא הווריאנטים גם לארץ".
הלילה התפרסם מחקר בכתב העת המוביל בעולם לרפואה שנעשה בבית החולים שיבא וגילה קשר הדוק בין רמת נוגדנים גבוהה לבין הסיכוי להדביק ולהידבק. המחקר נעשה על מחוסנים ישראלים שקיבלו שתי מנות חיסון של חברת פייזר. ממצאים אלה עשויים לסייע להכריע את הכף בנוגע לקבלת ההחלטה על מנת חיסון שלישית בישראל.