הנתונים שמאחורי ההחלטה הדרמטית: ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, הדהים את העולם כשהודיע שב-19 ביולי הממלכה המאוחדת תסיר את כלל הגבלות הקורונה. זאת למרות שמספר המאומתים היומי לנגיף במדינה עומד על כ-30 אלף איש מדי יום - והמגמה היא מגמת עלייה. עם זאת, מספר החולים קשה והמתים כתוצאה מהידבקות בקורונה הוא מתון למדי בהשוואה לתקופות שבהן חלה עלייה בתחלואה בבריטניה בעבר - וזהו הנימוק המרכזי של ג'ונסון למהלך הדרמטי.
סיקור N12 על התפרצות הקורונה:
- בריטניה במתח: חשש מפני התפרצות קורונה נוספת
- עסקת חילופי חיסונים: מגעים בין בריטניה לישראל
- אחרי ישראל: איזה מדינה תנצח בקרוב את הנגיף?
שלושה גרפים שהציג ג'ונסון במסיבת העיתונאים שערך ממחישים את החלטתו: בגרף הראשון, שבו מפורטים מספר המאומתים לקורונה בבריטניה בשנה האחרונה, ניתן להבחין בעלייה באזור נובמבר - ובעלייה חדה בינואר.
בגרף השני שהציג ג'ונסון, שבו מפורטים מספר האשפוזים בבתי חולים בעקבות הידבקות בקורונה והתחלואה הקשה, ניתן להבחין בעלייה דומה במספר המקרים בדיוק באותן תקופות - נובמבר וינואר.
בגרף השלישי, גרף שממחיש את מספר מקרי המוות של אנשים שאובחנו כחיוביים לנגיף, שוב רואים עלייה במספר המקרים באותן תקופות - אך הקשר שבין תחלואה לתחלואה קשה או מוות נחלש. כלומר - רואים עלייה במקרים, אך לא באותן פרופורציות כפי שהיה בעבר.
כ-50% מאוכלוסיית בריטניה כבר מחוסנת במלואה נגד קורונה וניתן לראות את אפקט החיסונים בנתונים. החיסונים אומנם לא גדעו את הקשר שבין תחלואה לתחלואה קשה ומוות - אך החלישו אותו. בימים אלה, גרף התחלואה אומנם גבוה והאשפוזים והמוות בעלייה - אבל היא מתונה הרבה יותר.
זו הסיבה שבגללה ג'ונסון החליט להסיר את כל הגבלות הקורונה ב-19 ביולי - יום שכבר זכה לכינוי "Freedom Day" ולמעשה להוביל למצב לפיו הקורונה היא מחלה שאפשר לחיות לצידה. לצעד הזה עשרות מיליוני בריטים חיכו במשך שנה וחצי, אך ג'ונסון זוכה לביקורות בשל כך, בטענה שזה אולי מהר מדי ורחוק מדי. הוויכוח הזה בממלכה נמצא בעיצומו - וראש הממשלה הבריטי הותיר לעצמו מרחב תמרון אחרון: ב-12 ביולי, שבוע לפני תאריך היעד, הוא צפוי לקבל את ההחלטה הסופית.
ג'ונסון הכריז: חזרה מלאה לשגרה בבריטניה - בעוד שבועיים
בתחילת השבוע, ערך ראש ממשלת בריטניה את מסיבת העיתונאים הדרמטית שבה הודיע שיוסרו ההגבלות. ג'ונסון אמר שהוא משוכנע כי הנגיף המדבק ברחבי בריטניה בימים אלו מציג מסוכנות נמוכה בהרבה ולא צפוי לפגוע במערכת הבריאות באופן קשה. הוא חזר והבהיר את עמדתו: המחלה הופכת עם הזמן לכזו שאפשר לחיות לצידה. אין כבר סכנה לקריסת מערכות, אין הרבה תחלואה קשה ומקרי מוות. אם לא נעשה את זה עכשיו, לא נוכל לעשות את זה גם בהמשך.
לפי החלטת ג'ונסון, ב-19 ביולי יבוטלו כל החוקים למניעת התפרצות נגיף הקורונה בבריטניה. בין החוקים שיבוטלו גם חובת עטיית המסכות במקומות סגורים, חוק הריחוק החברתי, חובת העבודה מהבית עבור רבים וכך תותר גם חזרתם לפעילותם המלאה של רבים מבתי העסק במדינה. שגרה שכזו לא נראתה בבריטניה מאז הימים שלפני התפרצות הנגיף.
"בהגיענו לשלב הרביעי, אנו חייבים לקחת בחשבון את הסיכונים", אמר ג'ונסון, "החיסונים הפחיתו את הסיכון של הנגיף. הוא אומנם עוד רחוק מלהיעלם, אך קיים סיכון בהמשך הטלת הגבלות, שגובות מחיר מחיי האנשים. עלינו להיות כנים עם עצמנו. אם לא נוכל לפתוח מחדש את החברה שלנו בשבועות הקרובים, מתי אי פעם נוכל לשוב לשגרה?", הדגיש.