בדרך להגבלות חדשות? קבינט הקורונה התכנס הערב (שלישי) פעם נוספת ובכירי משרד הבריאות צפויים לבקש בו החמרה נוספת בהגבלות, לפיה רשימת המדינות החייבות בבידוד תורחב אף יותר - כך שהרוב המוחלט של החוזרים ארצה יחויבו בבידוד, פרט למספר יעדים מצומצם מאוד. במשרד הבריאות שוקלים לבקש גם את החמרת "התו הירוק" כך שיחול בכל מקום וגם על ילדים, ולא רק במקומות סגורים עם יותר מ-100 איש. בנוסף, נשקל להחזיר את חובת עטיית המסכות בכל התקהלות עם יותר מ-20 איש - גם בחוץ.
ראש הממשלה ממשיך בישיבה בקו שהוביל: להפעיל את כל סוגי הפעולות לבלימת המגפה שאינן הרסניות לכלכלה ובמקביל לחסן במהירות האפשרית את הפגיעים (בני +60) ואת הצעירים שלא התחסנו. אם קצב ההתחסנות יהיה מהיר מספיק, סבורים בממשלה, לא נגיע לסף אי הספיקה - משמע המטרה הושגה. אם לא - לא יהיה מנוס מצעדים רחבים יותר והגבלות חמורות יותר. לפי הקו שמוביל בנט, הכול תלוי בנתונים ובאפקט של הצעדים בשטח.
המלצות משרד הבריאות לקבינט הקורונה
- תו ירוק מלא - לכל כמות אנשים ולכל גיל (סוגי המקומות שבהם חל התו ייוותרו ללא שינוי).
- הגבלות התקהלות במקומות עם פוטנציאל הדבקה גבוה שלא חל בהם "התו הירוק".
- חובת עטיית מסכות בחוץ בהתקהלויות עם יותר ממאה בני אדם.
- צמצום ב-50% של כוח האדם במגזר הציבורי והמלצה במגזר הפרטי.
- אישור המתווה המוסכם בנתב"ג: צמצום רשימת המדינות האסורות בטיסה והרחבת רשימת המדינות המחייבות בבידוד.
- חובת בידוד לבגיר מחוסן שנדרש לטפל בקטין מאומת.
- ההמלצות שיתקבלו לא ייכנסו לתוקף מיד, אלא החל מעוד כשבוע עד עשרה ימים.
הבידוד מהמדינות החדשות יידחה בשבוע
משרד הבריאות החליט אחר הצהריים לדחות את תחילת מועד הבידוד מ-18 המדינות החדשות שהתווספו הבוקר לרשימת המדינות שכלל השבים מהן מחויבים בבידוד - כולל מחוסנים ומחלימים. בעקבות הדחייה, החוזרים ממדינות אלה יחויבו להיכנס לבידוד רק מיום רביעי בשבוע הבא.
18 המדינות שהחוזרים מהן יחויבו לשהות מבידוד החל מהשבוע הבא הן אוקראינה, איטליה, איסלנד, אסוואטיני, ארה"ב, בוטסואנה, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, יוון, מלאווי, מצרים, צ'כיה, צרפת, קובה, רואנדה ותוניסיה.
בתוך כך, ועדת החוקה אישרה לשבועיים את בקשת הממשלה לשימוש באפליקציית ה"הסכמון" המשודרג לאכיפת בידודים לשבים מחו"ל. בעקבות האישור בכנסת, החל ממחר יחל פיילוט על אלפי אזרחים בבידוד שהביעו הסכמה לשימוש באפליקציה. במסגרת הפיילוט, המשטרה תעביר לינק למבודד וברגע שזה יפתח אותו השוטר יוכל לאתר את מקום הימצאו. האפליקציה החדשה תהווה תחליף מתקדם לפיקוח הפיזי על מבודדים בביתם.
זינוק בנדבקים ביממה האחרונה
בעוד שבתחילת חודש יולי אושפזו במחלקות הקורונה 24 חולים במצב קשה, הבוקר הנתון עמד על 221 חולים במצב קשה, כחלק ממגמת עלייה שהחמירה בשבועיים האחרונים. תוך עשרה ימים מספר החולים במצב קשה יותר מהכפיל את עצמו. אם הקצב הזה יימשך, נגיע לתחילת חודש ספטמבר עם מספרים דומים של חולים במצב קשה - לאלו שהיו כשהוחלט להטיל את שני הסגרים הקודמים.
משרד הבריאות עדכן הבוקר כי אתמול אובחנו 3,818 ישראלים עם קורונה, מדובר בזינוק דרמטי בשיעור המאומתים שעלה ביממה האחרונה באחוז. שיעור הבדיקות החיוביות עומד כעת על 3.78% מתוך 101,766 בדיקות קורונה שנערכו אתמול. מתוך 221 החולים שמצבם מוגדר קשה, 51 מוגדרים קריטי ו-46 מונשמים. 6,492 ישראלים נפטרו לאחר שנדבקו בנגיף מאז פרוץ המגפה. 5,790,758 התחסנו עד כה במנה ראשונה, 5,381,178 התחסנו במנה שנייה.
במהלך ישיבת הממשלה אתמול ועל רקע מספר חולי הקורונה במצב קשה שהולך ועולה, הזהיר ראש הממשלה נפתלי בנט את השרים מפני הצפוי בשבועות הקרובים. בנט אמר לשרים: "תקווה זו לא תוכנית עבודה, אנחנו בדרך ל-1,600 חולים קשה בתחילת ספטמבר".
לדברי בנט, מספר החולים קשה מוכפל בכל עשרה ימים. "היינו ב-50, עברנו ל-100, כעבור 10 ימים ל-200 והצפי הוא שעוד 10 ימים יהיו 400 חולים. קצב ההכפלה מדאיג והמספרים מדברים בעד עצמם. אנחנו עושים מאמץ גדול לעודד התחסנות, שוקלים להרחיב את החיסון השלישי לצעירים יותר ומקווים לראות בלימה".
"צריך לומר ביושר", הוסיף ראש הממשלה, "תקווה זו לא תוכנית עבודה. אנחנו כרגע מתמידים בקו שנקטנו, בהתאם למדד של סך החולים קשה - מאושפזים, מונשמים, אקמו ועוד - ורוצים לראות את האפקט. אנחנו עם האצבע על הדופק כל הזמן. ייתכן ונידרש לצעדים כואבים".