הורים שילדיהם חלו ייכנסו לבידוד, מסכות גם בהתקהלויות גדולות בחוץ - ומדינות נוספות בסיכון: על רקע העלייה החדה בתחלואה בעקבות התפשטות זן דלתא, בישיבת קבינט הקורונה שהתקיימה אמש (שלישי) החליטו ראש הממשלה והשרים על מגבלות נוספות - וקראו לציבור להקפיד על ההנחיות כדי להימנע מנקיטת צעדים חריפים בקרוב - ובהם הטלת סגר. שתי ההחלטות המשמעותיות ביותר שהתקבלו - חובת בידוד גם על מבוגרים מחוסנים שילדיהם נדבקו בקורונה - וחובת בידוד לשבים כמעט מכל מדינות העולם, בכפוף לרשימת מדינות חדשה שתורחב ותאושר בקרוב. 

ההחלטות החדשות של קבינט הקורונה

• הרחבת מתווה "התו הירוק" גם למקומות בהם ישנה התקהלות בת פחות מ-100 אנשים, ולכל הגילאים - גם מתחת לגיל 12. החלטה זו תיכנס לתוקפה מיום שישי, 20 באוגוסט, לטובת השלמת הקמת מערך הבדיקות המהירות. 

• חובת עטיית מסכות גם בחללים פתוחים בהם ישנה התקהלות בת 100 אנשים ויותר.

• העברת משרדי הממשלה (ובהתאמה, ככל הניתן, המגזר הציבורי כולו) למתכונת עבודה בהיקף של 50% נוכחות במשרד, כאשר מנכ"ל המשרד רשאי לבצע התאמות במקרים חריגים.

• המלצה למגזר הפרטי לעבור למתכונת עבודה מהבית.

• חובת בידוד למבוגר מחוסן שמטפל בקטין שגילו מתחת לגיל 12 או בחסר ישע אשר התגלה כמאומת.

• הגברת האכיפה על מפרי בידוד ועטיית מסכות.

בדיקת קורונה בנמל התעופה בן גוריון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
חובת בידוד צפויה למי ששב כמעט מכל מדינה בעולם|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90



• כניסה ויציאה מן הארץ:

- מדינות אדומות – איסור טיסה גורף, למעט מקרים שיאושרו ע"י ועדת חריגים.

- מדינות כתומות – תורחב רשימת המדינות כך שייכללו בה מרבית מדינות העולם, וחזרה מהן תחייב בידוד, הן למחוסנים והן למחלימים.

- מדינות ירוקות – תוגדר רשימה מצומצמת ביותר של מדינות ירוקות, אשר החזרה מהן תחייב בידוד עד לקבלת תוצאת בדיקה שלילית.

• קריאה לציבור להבין את תמונת המצב, ולכן: להפסיק ללחוץ ידיים, להפסיק להתחבק ולהתנשק ולהימנע מכל התקהלות בחלל סגור שאיננה הכרחית.

• קריאה מיוחדת לבני 60 ומעלה להימנע מהתקהלויות ומכל מפגש עם אנשים לא מחוסנים בחלל סגור.

בהודעה שפורסמה לאחר כינוס קבינט הקורונה, צוינה במפורש האפשרות שיוטל סגר נוסף - אם לא יישמרו ההנחיות: "ראש הממשלה ושרי הקבינט פונים אל הציבור בקריאה להתחסן בהקדם האפשרי ולעמוד בהנחיות, שכן שילוב הדברים מציל חיים וימנע מגבלות חמורות יותר, לרבות סגר, בהמשך".



בלבול בהנחיות לשבים מחו"ל: הרשימה המעודכנת של המדינות בסיכון 

בכל האמור להגבלות לשבים מחו"ל, משרד הבריאות פרסם מוקדם יותר היום רשימה של מדינות לפי חלוקה לרמות סיכון שונות: 

מדינות אדומות - הנסיעה אליהן אסורה, למעט מי שמקבלים אישור לטוס אליהן מוועדת חריגים
מדינות כתומות - מי שחוזר מהן יחויב בבידוד של שבוע (גם מחוסנים ומחלימים) 
מדינות ירוקות - מי שחוזר מהן ייכנס לבידוד עד לקבלת תוצאה שלילית לבדיקת קורונה או בידוד של 24 שעות

היום נוספו לרשימה מדינות חדשות (שמופיעות כולן בתרשים המצורף מטה) - והחל מיום רביעי, 11 באוגוסט, ההגבלות יהיו תקפות גם לנוסעים אליהן. עם זאת, עד אז ככל הנראה שבמשרד הבריאות צפויים לפרסם רשימה מורחבת של מדינות - כך שיש לעקוב ולבדוק מי יתווספו לרשימה בימים הבאים. 

התרחיש הפסימי שהוצג לבנט: 2,000 חולים קשה בספטמבר

על רקע ההחלטות החדשות שהתקבלו במטרה לנסות ולהוריד את התפשטות התחלואה בזן דלתא והתקווה שמבצע החיסונים במנה שלישית למבוגרים יסייע בכך, דיווחנו הערב במהדורה המרכזית כי המילה "סגר" שוב על שולחן הדיונים של קבינט הקורונה - ולא כאופציה תיאורטית אלא כתרחיש סביר שהשרים מתכוננים אליו. 

הפרויקטור בנתב"ג, רוני נומה, אמר לשרים: "אני רוצה להגיד כאן בצורה ברורה - יש רק דבר אחד שיעבוד וקוראים לו סגר. רק סגר, שבמהלכו שני דברים: התחסנות ובניית תשתית לבדיקות מהירות. יש כאן רעיונות יפים, כל מיני פטנטים, זה יפה בתיאוריה. הם לא ברי מימוש. המבחן הוא מבחן המימוש האפקטיבי. השורה התחתונה ברורה". שרת הפנים איילת שקד השיבה: "הוא צודק".

שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי, שאלה את נומה: "אז מה אתה מציע?". נומה השיב: "סגר מיידי. יש רק צעד אחד ואין בלתו - רק סגר". השרה שקד הצטרפה לדברים: "הדרך היחידה היא אם תוך שבוע נחסן מיליון איש, תוך שבוע. אם תוך שבוע לא נחסן - אנחנו בסגר".

ראש הממשלה, נפתלי בנט, סבור גם הערב שאם קצב ההתחסנות יהיה מספיק מהיר – לא נגיע לסף הספיקה של מערכת הבריאות. אם לא, הוא אומר לשרים ולראשי המפלגות, ניאלץ ללכת לצעדים שרצינו מאוד להימנע מהם ולהגבלות רחבות.

השאלה המרכזית שנידונה בקבינט הקורונה היא עד כמה המבצע למתן המנה השלישית יהיה אפקטיבי בנתונים הנוכחיים ומה צריך לקרות כדי שהעלייה בתחלואה תיבלם. על כך אמר הערב גורם בכיר בקבינט: "אנחנו מחכים להשפעת החיסון השלישי. אם לא נראה שינוי כיוון משמעותי, נצטרך ללחוץ על הברקס חזק".

בנט הגיע היום לקבינט הקורונה אחרי שהמל"ל, משרד הבריאות ושורה של חוקרים אקדמיים הציגו לו מספר מודלים לגבי קצב ההכפלה של החולים במצב קשה ולאן אנחנו יכולים להגיע בתוך חודש. בין היתר, הוצג לבנט מודל של צוות החוקרים של האוניברסיטה העברית שמנטר את הקורונה ומייעץ לממשלה. לפי התרחיש האופטימי במודל זה, ב-1 בספטמבר נגיע ל-700 חולים קשה. בתרחיש הסביר, הממוצע וההגיוני יותר נגיע עם פתיחת שנת הלימודים ל-1,000 חולים קשה. בתרחיש הפסימי נגיע ב-1 בספטמבר ל-2,000-1,800 חולים קשה.