בדרך להגבלות חדשות? קבינט הקורונה יתכנס היום (שלישי) בשעה 17:30 בכנסת פעם נוספת וצפויות לעלות בו הצעות להגבלות חדשות-ישנות, כאלה שכבר חשבנו שלא יחזרו. במסגרת ההמלצות שנשקלות: החמרת "התו הירוק" כך שיחול בכל מקום וגם על ילדים, ולא רק במקומות סגורים עם יותר מ-100 איש. בנוסף נשקל להחזיר את חובת עטיית המסכות בכל התקהלות עם יותר מ-20 איש - גם בחוץ.

במשרד הבריאות שוקלים להמליץ על הטלת חובת בדיקות לילדים במקומות שחל עליהם "התו הירוק" ואף חזרה להגבלת התקהלויות. כמו כן, מסתמן כי יומלץ על שינוי מדיניות היציאה מישראל כך שיוסר איסור הטיסה מחלק מהמדינות ובמקומו תחול חובת בידוד בחזרה לארץ.

הממשלה ניצבת בפני דילמה אכזרית: אם יחכו לקצה הספיגה של מערכת הבריאות, עוד חודש בקצב הנוכחי, ייתכן שיידרש סגר ארוך כדי להגיע לתוצאה הרצויה. אף אחד לא מבטיח ציות מלא, ואי אפשר להסתכן ולהביא לקריסת מערכת הבריאות. מנגד, אם הממשלה תטיל הגבלות משמעותיות כבר עכשיו - היא תתקשה לגייס תמיכה ציבורית וגם עדיין יש תקווה שנתוני התחלואה ירדו מעט בעקבות מבצע החיסונים.‎

שר האוצר אביגדור ליברמן אמר אמש בריאיון ב"מהדורה המרכזית" כי "גם אם צריך החלטות לא פופולריות, נעשה מה שהמומחים אומרים. צריך שלא לקבל החלטות פוליטיות".

האזהרה של בנט לשרים

במהלך ישיבת הממשלה אתמול ועל רקע מספר חולי הקורונה במצב קשה שהולך ועולה, הזהיר ראש הממשלה נפתלי בנט את השרים מפני הצפוי בשבועות הקרובים. בנט אמר לשרים: "תקווה זו לא תוכנית עבודה, אנחנו בדרך ל-1,600 חולים קשה בתחילת ספטמבר".

 

לדברי בנט, מספר החולים קשה מוכפל בכל עשרה ימים. "היינו ב-50, עברנו ל-100, כעבור 10 ימים ל-200 והצפי הוא שעוד 10 ימים יהיו 400 חולים. קצב ההכפלה מדאיג והמספרים מדברים בעד עצמם. אנחנו עושים מאמץ גדול לעודד התחסנות, שוקלים להרחיב את החיסון השלישי לצעירים יותר ומקווים לראות בלימה".

"צריך לומר ביושר", הוסיף ראש הממשלה, "תקווה זו לא תוכנית עבודה. אנחנו כרגע מתמידים בקו שנקטנו, בהתאם למדד של סך החולים קשה - מאושפזים, מונשמים, אקמו ועוד - ורוצים לראות את האפקט. אנחנו עם האצבע על הדופק כל הזמן. ייתכן ונידרש לצעדים כואבים".

"150 חולים קשה ליום בעוד שלושה שבועות"

בראשון התכנס קבינט המומחים הלאומי בראשות פרופ' רן בליצר ובהשתתפות ד"ר שרון אלרעי פרייס, פרופ' גליה רהב, פרופ' ארנון אפק, פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר דרור דיקר, פרופ' סלמאן זרקא, ד"ר בעז לב,  ד"ר אודי קלינר וד"ר עדי ניב-יגודה.

המומחים הסכימו שגם תחת האסטרטגיה של ניהול המשבר על פי מספר החולים קשה, נקודת ההתערבות הרצויה היא כאשר פגיעה בתפקוד בתי החולים נראית בסבירות גבוהה בעתיד הקרוב - ולא כאשר היא כבר מתרחשת בפועל. הסיבה היא שעד שמורגשת ההקלה שנובעת מההתערבות חולפים שבועיים-שלושה לפחות.

לדעת קבינט המומחים, קיים נתק בין חומרת המצב כפי שהוא משתקף מהנתונים לבין האופן שבו הוא נתפס בציבור ומההצהרות של נציגי הציבור. לפי המומחים, הנתונים הנוכחיים משקפים הכפלה מדי עשרה ימים - כלומר, 150 חולים קשה ליום בעוד שלושה שבועות, יותר משיא הגל השלישי.

הצוות שב והמליץ פה אחד על הפעלה מיידית של תו ירוק בכל מוסד שבו היה התו נהוג לפני מאי 2021 , ללא תלות אם נמצאים בחלל יותר או פחות מ-100 איש. לדעת המומחים, היעדר אכיפה של התו הירוק ועטיית מסכות בחללים סגורים, היינו אבן נגף להתמודדות עם ההתפשטות, ואין תועלת בצעדים נוספים כל עוד לא נאכפים אלו שהוסכמו. המומחים סברו כי יש לבחון בחיוב הרחבת חיסון מנה שלישית מבני +60 לקבוצות סיכון, גם אם צעירות יותר.

לדעת המומחים, יש להשקיע מאמצים, תקציבים נוספים ונחישות ממשלתית בעידוד התחסנות בקרב מיליון הלא-מתחסנים בני גיל 12 ומעלה בכלל המגזרים כנקודה קריטית לבלימת ההתפשטות. הנתונים מצביעים על צורך להתמקד באוכלוסיות ייחודיות (דוברי רוסית וערבית). המומחים הסכימו כי יש לעדכן את השיח עם הציבור בהתאם למציאות המתפתחת, ולתאם ציפיות על היקפי התחלואה האפשריים.

בנושא מדד החולים קשה, המליצו המומחים לבחון כמה מדדים משלימים כדי לדייק את ההשלכות על ספיקת מערכת הבריאות - לרבות ספירת חולים קריטיים כמדד משלים. בישיבה הוצג רושם קליני של חלק מהקלינאים שלפיו מצב החולים קשה הממוצע נראה כעת בממוצע חמור יותר מבשבועות קודמים. המומחים הסכימו כי יש לבחון אם אכן כך הדבר. לדעת המומחים, יש לוודא כי תחילת הלימודים במערכת החינוך תתבצע תחת הנחיות שלא יביאו לזינוק נוסף בתחלואה.

מספר חולי הקורונה במצב קשה הגיע אמש ל-217, ולפי התחזית שהשמיע בנט לשרים - המספר צפוי להגיע לכ-1,600 בעוד חודש מהיום - אז יחלו גם חגי תשרי, והשאלה שלא מעט ישראלים שואלים היא האם יוטל סגר בתקופת החגים כדי למנוע את המשך התפשטות התחלואה. לשאלה הזו אין מענה היום - ושר הבריאות ניצן הורוביץ אף תקף את מי שלדבריו "מפמפם" את הסוגיה.

"אני לא יודע אם יהיה סגר בחגים, אם נצטרך לעשות צעדים קשים - נעשה אותם, אבל אני לא רואה צורך 'לפמפם' את העניין הזה כל הזמן. הקפדה על מסכה זה הדבר הכי אפקטיבי וזול שלא פוגע בפעילות", אמר השר הורוביץ בריאיון ל"תוכנית חיסכון".

"המצב בהחלט מדאיג", הוסיף. "יש יותר מ-200 חולים קשה, קצב ההכפלה הוא כל 10 ימים - אז אפשר לעשות את החשבון לבד לאן נגיע בתוך כמה שבועות. לכן יש צורך להגביר את אמצעי ההגנה מפני זן דלתא"ברגע שאנחנו מדברים על הצטברות של כמה מאות חולים קשה, ברור שהעומס על המערכת יגבר. בתי החולים שלנו יכולים להתמודד עם זה, השאלה היא מה אנחנו עושים כדי למנוע את זה".