הגבלות חדשות בדרך: לנוכח העלייה במספר המאומתים באומיקרון בישראל, בנט וראשי הקואליציה החליטו אמש (שבת) להחיל תו ירוק בקניונים וכי רשימת המדינות האדומות תעודכן באופן תדיר - כפי שפורסם ב-N12. במשרד הבריאות שוקלים לקצר את זמן ההמתנה לבוסטר ל-3 חודשים, וכך ישללו את התו הירוק ממי שלא יקבל בוסטר בתוך 4 חודשים. ד"ר אלרעי-פרייס: "דנים אם לסגור את כל אירופה לכניסת ישראלים".
סיקור שוטף ב-N12:
- מסתמן: תו ירוק בכניסה לקניונים
- המומחים סבורים: זה הגורם להתפרצות הקורונה
- מומחים הזהירו את בנט: "הגל החמישי החל"
- סקר "מכבי": 20% מבני 11-5 סבלו מתופעות לוואי
אלרעי-פרייס: "מי שלא חוסן בבוסטר - אינו מוגן"
כלומר, אם במשרד הבריאות יחליטו לקצר את זמן ההמתנה לבוסטר - מי שלא יקבל את החיסון השלישי,יאבד את התו הירוק תוך 4 חודשים, במקום 6 חודשים כיום. הסיבה להחלטה הזאת שסיכוייה להתקבל הם גבוהים יחסית היא החשש מדעיכה של היעילות של החיסון נגד הדבקה באומיקרון. בבריטניה ובדרום קוריאה כבר קיבלו את ההחלטה הזאת, וכעת מסתמן שגם מדינת ישראל תלך בכיוון הזה.
ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, התראיינה אמש ל"חדשות סוף השבוע" ואמרה כי "יש לנו 325 אלף אנשים שנמצאים בטווח הזה ובהחלט שוקלים להקדים את ההמלצה לבוסטר כבר מהחודש ה-3, שגם הם יהיו מוגנים יותר מההגנה שלהם כרגע. אנחנו רואים במבחני הנטרול שאחרי המנה השנייה אין מספיק הגנה ונדרש הבוסטר".
אלרעי-פרייס: "צדקנו כשסגרנו את כל יבשת אפריקה, אנחנו בדיונים קדחתניים"
היא התייחסה לנתונים במחקר של שיבא באשר לירידה ביעילות החיסון מול ההדבקה, והדגישה כי "אנשים שיש להם בוסטר מוגנים טוב יותר מאשר אנשים אחרי המנה השנייה ובוודאי מאנשים שלא קיבלו חיסון בכלל. יש ירידה ביעילות שלו, אבל הוא עדיין מועיל ולכן - אני קוראת לכולם לצאת ולהתחסן". לדבריה, "כל המיליון שטרם קיבלו את המנה השלישית שלהם וחלפה יותר מחצי שנה כרגע לא מוגנים ואנחנו רואים את זה בכל מבחני הנטרול שמתפרסמים".
על השאלה אם יש לנקוט צעדים משמעותיים יותר כמו סגירת נתב"ג, אמרה אלרעי-פרייס כי "הפעולה של ישראל עד עכשיו הייתה מהירה וחכמה. לא לקחנו רק את המדינות שבהן היו ריצופים כמו דרום אפריקה, אלא הבנו מהגלים הקודמים שזה מתפשט בכל היבשת ולכן - סגרנו יותר. אני חושבת שגם עכשיו אנחנו בדיונים קדחתניים כל היום איך לוודא שאנחנו שומרים על הגבולות כמה שיותר טוב ולנסות שזה יהיה כמה שיותר מידתי".
"אומיקרון מידבק יותר ממה שהכרנו, קצב ההכפלה כל יומיים וחצי-שלושה"
על האפשרות שנבחנת לסגירת כל אירופה לכניסת ישראלים, היא הדגישה: "אנחנו בדיונים על זה ומבינים שהתחלואה באירופה מאוד נרחבת ואפילו במדינות שלא יודעים. כל הזמן נעדכן את המדינות האדומות שמהן חושבים שיש סיכון מאוד גבוה להגיע עם הווריאנט, ולכן לא מעוניינים שיסעו לשם".
בצל התחושות ששידר ראש הממשלה בנט בדיונים, שלפיהן גורמי המקצוע חוששים להגיד את עמדותיהם - אלרעי-פרייס טענה אחרת. "אני לא חוששת מאף אחד, ואומרת את עמדתי בדיונים עם השר ועם כל גורם אחר. נכנסת מורכבות של איך אחרי שנתיים בתוך המגפה הזאת אתה שומר על איזונים. נכנס למשחק הזה וריאנט בהחלט מידבק הרבה יותר משהכרנו, אנחנו רואים במדינות אחרות שקצב ההכפלה שם הוא כל 3-2.5 ימים.
"אנחנו כבר נקטנו צעדים משמעותיים יותר מכל מדינה אחרת ולכן, אנחנו במצב יותר טוב מאשר כל מדינה אחרת", טענה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "נמשיך לראות איך אנחנו עושים את הצעדים הנכונים כדי לסגור את המקומות שבהם אנחנו חושבים שתהיה תחלואה. זה לא אומר לסגור את כל השמיים, אבל בהחלט להרחיב את רשימת המדינות האדומות", היא הוסיפה.
הצעדים החדשים במאבק באומיקרון
ראש הממשלה נפתלי קיים אמש הערכת מצב בעניין ההתמודדות עם וריאנט האומיקרון, שבו קיבלו ראשי המפלגות סקירה מראשי מערכת הבריאות והם דנו על הצעדים שנדרשים לנוכח העלייה במספר הנדבקים באומיקרון. לאחר הדיון, בנט אישר את הפרסום ב-N12, והדגיש כי "הוחלט כי רשימת המדינות האדומות תיבחן מדי יום ותעודכן באופן תדיר". עוד הוא הנחה לקדם את החלת תו ירוק על הקניונים.
"אנחנו במצב יותר טוב ממדינות העולם מפני שנקטנו בצעדים מהירים ונחרצים. יחד עם זאת, אסור לנו לנוח על זרי הדפנה", אמר בנט. "אנחנו חייבים לפעול כדי לעצור את התפשטות המחלה ולמנוע מצב של אובדן שליטה על התחלואה במדינת ישראל. זה דורש פעילות נמרצת, הגברת קצב ההתחסנות מיד ועיכוב חדירת הזן למדינת ישראל על ידי הידוק השליטה בגבולות".