מרבית התחזיות והמודלים מראים כי בתקופה הקרובה צפויה מגמת ירידה בתחלואה, שכבר החלה להתבטא במדדים לאחרונה. לראשונה מאז חודש אוגוסט, ישנם פחות מ-600 חולים במצב קשה ופחות מ-50 חדשים בכל יום, מקדם ההדבקה ממשיך לצנוח - ואחוז המאומתים שעומד ביממה האחרונה על 2.76% מצטמק גם הוא. לפיכך שורת מומחים וחוקרים לא מוצאים היגיון אפידמיולוגי בעדכון התו הירוק דווקא בעת הזו ובשלילתו ממיליוני ישראלים. מנגד, יש מי שסבורים שמשרד הבריאות פועל נכון: "הצעד הראוי מבחינה רפואית". גם בעלי העסקים זועמים ומותחים ביקורת: "הציפייה הזו היא מנותקת מהמציאות - איך נוכל לשרוד?"
הקורונה בישראל - סיקור N12:
- כל אכיפת המשטרה תעסוק בתו הירוק
- מנכ"ל משרד הבריאות: מעריך שהגל ה-4 מסתיים
- החיסונים עלו להתקפה, הגל הרביעי פתח בנסיגה כללית | פרופ' ערן סגל
פרופ' שושי אלטוביה, חוקרת ומרצה בבית הספר לרפואה של הדסה עין-כרם, אמרה ל-N12: "כרגע אין צורך בתו הירוק - זה נראה כמו ניסיון לדחוק אנשים להתחסן בלי נימוקים אפידמיולוגיים. התו הירוק לא הוכיח את עצמו כגורם המסייע בהורדת התחלואה. החיסונים הוכחו כיעילים במניעת תחלואה קשה - אך לא בצמצום ההדבקה. נראה שהממשלה פועלת כמעין בולדוזר שמתקדם קדימה בלי לשקול את התמונה הכללית ואת השינויים במצב התחלואה".
לעומת זאת, פתיחת שנת הלימודים עשויה להיות גורם משפיע על התחלואה ולכן יש מי שתומך בהידוק ההגבלות. פרופ' יהודה אדלר, יועץ קורונה לרשויות המקומיות ומומחה לקרדיולוגיה פנימית ומנהל רפואי אמר ל-N12: "אומנם התחלואה יורדת אבל מערכת החינוך חוזרת לפעול - ולכן יש היגיון בהחמרת ההנחיות וכניסתו לתוקף של התו הירוק החדש. המהלך הזה נועד לעודד התחסנות והוא נכון גם מבחינה אפידמיולוגית. כמעט כל החולים שמחוברים למכשירי אקמו במחלקות הקורונה אינם מחוסנים - כך שמנת החיסון השלישית והתו הירוק הם הצעדים הראויים מבחינה רפואית".
פרופ' נדב דוידוביץ, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור וראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון, אמר ל-N12: "השאלה היא לא האם לוותר על התו הירוק - אלא איך להתאים אותו לנתונים האפידמיולוגיים. ייתכן שבהמשך, אם התחלואה תמשיך לרדת, אפשר יהיה לצמצם אותו בהדרגה - רק עבור אזורי התפרצות או פעילויות בסיכון גבוה להדבקה. אומנם התחלואה יורדת אבל עדיין מתגלים אלפי מקרים של הידבקות בקורונה ביום. למעלה מחמישים חולים מחוברים למכונות אקמו: הרבה מעבר לגלים הקודמים. מצד אחד ישנה מגמת שיפור ומצד שני אנחנו עוד בעין הסערה. בתי הספר נפתחים כעת וכדי להתמודד עם העברת הנגיף בתחלואה - לתו הירוק יש לכך תרומה חיונית".
"לתו הירוק אין היגיון מקצועי: גם מחוסנים מדביקים ונדבקים כך שההפרדה בין מחוסנים ללא מחוסנים אין לה הצדקה רפואית", אמר ד"ר יואב יחזקאלי, מומחה ברפואה פנימית ומנהל רפואי: "ההפך: נוצרת אשליה של ביטחון כאשר אתה נמצא במקום רק עם מחוסנים - אלא שגם שם עשויה להתרחש הדבקה. מגיעים אליי למרפאה אנשים שמפחדים שיפטרו אותם אם לא יתחסנו ונמצאים במצוקה נפשית. הלחץ שמופעל על הציבור להתחסן הוא לא פרופורציונלי במיוחד כשמדובר באנשים צעירים ובריאים. הנתונים מצביעים על כך שגל התחלואה יורד ללא קשר לפעולות הממשלה - זה הוא טבעו של נגיף נשימתי וכשהתחלואה יורדת: אין היגיון להוסיף הגבלות".
"אנחנו בסוג של סגר"
"אנחנו סוכני מכירות של פייזר, ברור לגמרי שאין לזה שום היגיון אפידמיולוגי לתו הירוק, וזו מעמסה מאוד גדולה עלינו", אומר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, " דבר ראשון בניגוד לעבר, מהשבוע אנחנו צריכים להציב אנשים ייעודיים שיסרקו את התו ובגלל מצוקת כוח האדם זה מאוד מקשה עלינו. חוץ מזה יש שני מיליון אנשים ששבוע שעבר יכלו להיכנס אלינו לעסקים והשבוע הם לא יכולים. זה פחות 2 מיליון לקוחות פוטנציאליים. מעבר לזה גם 4 מיליון אזרחים שמגיע להם תו ירוק לפי הקריטריון החדש, יש איזושהי ציפייה שהם יקבלו את התו הירוק תוך יום. אנחנו כבר רואים שהאתר של משרד הבריאות קרס והציפייה הזו היא מנותקת מהמציאות. אנחנו צופים פגיעה מאוד משמעותית בעסקים שלנו כתוצאה מהדבר הזה ובעיקר לא מבינים מדוע אנחנו צריכים לבדוק את התו הירוק גם בשטח החיצוני? תנו לנו להושיב אנשים בחוץ".
"אנחנו מוציאים מכתב לראש הממשלה, אנחנו מדברים עם משרד הבריאות כמובן אבל לא סתם אנחנו פונים לראש הממשלה", הדגיש, "כל העניין הזה של תו ירוק בחוץ זה בא מראש הממשלה, זו לא דרישה מקצועית של משרד הבריאות. אנחנו רואים את ראש הממשלה אחראי לפארסה הזו".
ברמן הוסיף: "יש תסיסה מאוד גדולה אצלנו כי כולם הבינו שכדי להמשיך לתפעל את העסקים שלהם הם צריכים להיות עבריינים, כלומר לא לכבד את התו הירוק ולהסתכן בקנסות וכל מיני דברים כאלה. אנחנו לא רוצים להיות במגרש הזה. מכמות לקוחות פוטנציאלית של 10 מיליון איש אנחנו עוברים ל-2 עד 3 מיליון לקוחות - איך נוכל לשרוד?".
נועם לוי, בעל אולם האירועים קמילו, פירט את הקושי שהתו הירוק מציב בפני בעלי העסקים. "אנחנו כמובן ממשיכים לעבוד לפי התו הירוק, אין לנו הרבה ברירות, אבל לצערנו הרב ואני אומר את זה מאז תחילת הגל הרביעי וכל ההתעסקות עם התו הירוק, אנחנו סובלים משתי בעיות גדולות: כמות המוזמנים שמגיעה לאירועים פחתה בכמעט 30% ואין לנו שום הזמנות לזמן הקרוב ולחורף, היומנים שלנו ריקים".
"אני מניח שאנחנו נראה בימים הקרובים ירידה נוספת בכמות המוזמנים, כי לא כולם ירוצו להתחסן ולא כולם יעשו בדיקות כדי להגיע לאירוע", הסביר, "זה ישפיע עלינו וזו ירידה בהכנסות, זה משמעותי עבורנו. יש לנו שיח מול הממשלה, וראש הממשלה וסגן השר אביר קרא עושים הכול כדי שנמשיך לעבוד, אבל אנחנו לא מצליחים לעבוד כמו פעם ואנחנו פשוט בבעיה. נכון שהממשלה רוצה שנעבוד אבל יש ענפים כמונו שלא עובדים כמו שהממשלה מצפה, אנחנו בסוג של סגר למרות שזה נראה שהכול פתוח".
הוא הוסיף: "בניגוד לגל הראשון והשני שסגרו אותנו לגמרי והיו חתונות פיראטיות עכשיו אנחנו ברוך השם לא שם, אז אנחנו מצפים שיהיו לתו הירוק משמעויות אפידמיולוגיות. אין לנו בעיה לעבוד לפי התו הירוק, אבל אנחנו מחכים שהציבור יבין שאלה החיים ויחזור להזמין אירועים, כי כרגע זה משבר מאוד גדול עבורנו".
גם בחדרי הכושר חווים קושי בעקבות התו הירוק. "הסיפור הזה יוצר המון בלבול ותסכול בקרב המנויים שלנו, מה גם שהאתר לא עומד בעומסים ויש לנו המון פניות בטלפון", סיפר דידי עיני, מנהל קאנטרי מגדלי תל אביב, "אני הנחיתי את העובדים שלי בינתיים להראות גמישות. יש פה בלבול עצום בקרב האוכלוסייה. אנחנו פועלים על פי החוק, ברגע שאני אבין שהאתר של משרד הבריאות או אפליקציית הרמזור מאפשרת הנפקה של התו הירוק אנחנו נאכוף את הנושא הזה".
הוא ציין את ההפסדים שיספגו: "תהיה פה ירידה מאוד דרמטית בכמות המנויים, בטח בשלב הראשון עד שאנשים יבינו שהעסק הזה כאן כדי להישאר ויתחילו להתחסן. המון אנשים מדברים איתי שהם לא צריכים את החיסון השלישי, ותהיה ירידה בכמות המנויים. חלק מהם יבקשו לעשות הקפאה ואנחנו נצטרך להקפיא להם ללא תשלום כדי לא לאבד אותם".
"הייתי שמח שלא היו מפעילים את כל התו הירוק מחדש. אנשים לא מבינים למה, אם יש להם כבר תו ירוק, הם צריכים שוב להנפיק אותו ואז לסרוק אותו מחדש למערכת שלנו. יש פה תהליך כפול, ברגע שהאפליקציה של הרמזור תתחיל לעבוד ואנשים יוכלו להוריד אותו, אנשים יצטרכו לסרוק אותו לתוך המערכת שלנו. יש פה סרבול מטורף, את צריכה להבין כמה בעיות זה יוצר אצלנו, אנשים חסרי סבלנות לנושא הזה ובצדק, זה כרגע רוב ההתעסקות שלנו. זה דורש מאיתנו המון המון משאבים".