חברת פייזר הודיעה היום (שלישי) כי התוצאות הסופיות של מחקרה בתרופה שפיתחה נגד החמרת מצבם של חולים בקורונה הסתיימו בתוצאות גבוהות במיוחד. המחקר בתרופה האנטי-ויראלית שפיתחה החברה, Paxlovid, מצא כי היא יעילה בשיעור של 89% במניעת החמרה במצבם של חולי קורונה במצב קל בעלי גורמי סיכון, וכן מניעת אשפוז ומוות.
במעבדות פייזר, שם נערך המחקר, מסרו כי התרופה יעילה גם נגד וריאנט אומיקרון, אשר צפוי בקרוב, לטענת מומחים רבים, להפוך לווריאנט השכיח ביותר. "אנו בטוחים בכך שהתרופה, אם תאושר, עשויה להיות טיפול קריטי שיסייע להילחם במגפה", אמר היום מנכ"ל פייזר, אלברט בורלא.
כבר לפני חודש הגישה פייזר דרישה ל-FDA לאשר את התרופה על בסיס נתונים ראשוניים שהתגלו. כעת, תוצאות המחקר החדש מחזקות את דרישת פייזר – מה שעשוי להאיץ את הדרך למצב שבו יותר חולי קורונה יזכו בגישה לטיפול יעיל לנגיף.
התרופה ניטלת באמצעות כדורים, ועדיין ממתינה לאישור מנהל התרופות והמזון בארה"ב, ה-FDA. היא צפויה להתחרות בתרופה Mulnopiravir של חברת Merck שכבר אושרה לשימוש, אף שבמחקרים אחרונים נקבע כי יעילותה עומדת על 30% בלבד.
פייזר מציינת כי הנתונים הסופיים מתבססים על 2,246 חולים לא מחוסנים בסיכון גבוה לתחלואה קשה. עוד נמסר כי 0.7% מהנבדקים במחקר אושפזו לבסוף בבית החולים בתוך 28 ימים, אולם איש מהם לא מת. מנגד, 6.5% מהמטופלים שקיבלו את תרופת הפלצבו אושפזו או מתו.
לבסוף, עדכנה פייזר כי בכוונתה לייצר כ-80 מיליון מנות של התרופה במהלך שנת 2022. בתוך כך, ממשל ביידן כבר רכש 10 מיליון מנות של התרופה בכ-5.3 מיליארד דולרים.
כזכור, בישראל מוצע לחולי קורונה במצב קל שנמצאים בסכנה להחמרה טיפול בקוקטייל הנוגדנים רג'נרון, הניתן באמצעות עירוי. טיפול זה הוכיח את עצמו עד כה פעמים רבות במניעת החמרה בתחלואה, אך מומחים מעריכים כי יעילותו תפחת בקרוב בהתמודדות נגד וריאנט אומיקרון.