ביום חמישי יתבטלו הבידודים של ילדי ישראל שיבואו במגע עם מאומתים לקורונה, אך לנוכח ריבוי הדיווחים בחו"ל על עלייה חדה בילדים שלקו בתסמונת פימס אחרי שהחלימו מהנגיף, במשרד הבריאות קיימו אמש (שני) דיון והחליטו – אם תתרחש עלייה דומה גם בישראל, הם ישקלו להחזיר את בידודי הילדים במערכת החינוך.
פימס, תסמונת נדירה שלעיתים גורמת לאשפוז ואפילו למוות, מופיעה אצל מחלימי קורונה כחודש עד חודש וחצי לאחר ההחלמה. על פי חלק מהדיווחים שהתקבלו ממדינות אחרות, בקרב ילדים שהחלימו מאומיקרון יש יותר מקרים של פימס לעומת הווריאנטים הקודמים. לנוכח העדויות הללו, בכירי משרד הבריאות קיימו אתמול דיון חירום בנושא.
על רקע הקריאות לדחות את המתווה, ראש הממשלה בנט הבהיר היום בדיונים סגורים: "יוזמת רה"מ ל-2 מיליון בדיקות פעמיים בשבוע, על פי המתווה 'בודקים לומדים', תוביל להערכת ראש הממשלה לצמצום המגיפה. הלחצים בנושא גדולים, אבל רה"מ קיים דיונים רבים על כך ולמד את כל הנתונים והוא נחוש לקיים המתווה ושיצא לפועל".
בדיון לקחו חלק הפרויקטור פרופ' סלמאן זרקא, מנכ"ל המשרד פרופ' נחמן אש, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס ובכירי איגוד רופאי בילדים, בהם יו"ר הארגון פרופ' צחי גרוסמן. המומחים קבעו שצריך לעקוב בקפדנות אחרי הנתונים על תחלואת ילדים בפימס, ואם תהיה עלייה משמעותית במקרים משרד הבריאות ייאלץ להמליץ לחזור לאחור - ולשקול להחזיר את בידודי הילדים.
פרופ' גרוסמן מסר לאחר הדיון: "בזמן שאנחנו ממתינים לתחילת מתווה הבדיקות, האיגוד לרפואת ילדים עוקב בדאגה אחרי המשך העלייה המתמדת באשפוזי ילדים, חלקם במצב קשה. כמי שנתן אור ירוק מקצועי להנהלת המשרד ללכת על המתווה הזה לפני שבוע, אנו נמשיך ונעקוב בצורה הדוקה אחרי מצב ההדבקות והאשפוזים, ובמידת הצורך נקבל החלטות בהתאם להתפתחויות. אנו קוראים להורים להקפיד על הבדיקות ולדווח באמינות על תוצאותיהן. לאחריות ההורים חלק קריטי בהצלחת המהלך".
ד"ר טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות באסותא ומרכז הצוות לטיפול במגפות, התייחס לסוגיה: "זה בהחלט גורם לחששות. יודעים שהפימס תמיד מאחרת אחרי גל התחלואה כי זו תופעה שמגיעה אחרי הקורונה. יש דיווחים מצרפת ומארה"ב על עלייה בפימס, בישראל עדיין לא רואים אבל זה גם קצת מוקדם. אולי נראה עלייה של פימס, זה מעורר חשש ועדיין - פימס זו מחלה נדירה, רוב הילדים לא לוקים בה והחלטה כרגע על המשך הלימודים היא בעיקר בצורך להביא את הילדים לבית הספר, דברים פדגוגיים. דנו בזה, לא חשבנו שהפימס בפני עצמו הוא סיבה להגבלות ניכרות על הילדים. שני מחקרים מהעולם מראים שחיסון מפחית מאוד את הסיכון לפימס, לכן ילדים בני יותר מ-5 שמחוסנים הם בעלי סיכוי הרבה יותר נמוך ללקות בפימס".
נוסף על הדאגה מעלייה אפשרית במקרים של פימס, בדיון של הצוות לטיפול במגפות, שהתקיים אתמול, מומחים הציגו נתונים שלפיהם מתווה הפטור מבידוד במערכת החינוך יביא לבסוף גם לעלייה בתחלואה ואף להכפלה במספר הנדבקים. בין היתר, המומחים הביעו חשש שבדיקת אנטיגן פחות מ-72 שעות אחרי המגע האחרון עם המאומת עלולה להיות כוזבת.