משרד הבריאות יציג היום (רביעי) מתווה בדיקות קורונה חדש. העיקרון המרכזי במתווה יהיה שאוכלוסיות שאינן בסיכון יסתפקו בבדיקות אנטיגן, והגופים השונים יתנו אמון בדיווח של הנבדקים. בני 60 פלוס ובעלי מחלות רקע יבצעו בדיקות PCR. בממשלה מתלבטים באיזה סוג בדיקה לחייב ילדים לא מחוסנים.
• מדריך הגבלות האומיקרון המתעדכן
ככל שגל התחלואה עולה, בממשלה מתעורר חשש גדול לגבי תרחיש של הדבקה מאסיבית בגופים חיוניים. גל כזה עלול להשבית מערכות קריטיות כגון בתי חולים, חברת חשמל, וגופים ביטחוניים. כתגובה לתרחיש זה, במשרד הבריאות שוקלים מתווה בדיקות מיוחד בגופים האלו, יחד עם קיצור הבידוד לעובדים חיוניים.
התחלואה העולה משפיעה גם על הכלכלה. המספר הגבוה של המאומתים במשק – למעלה ממאה אלף – יוצר פגיעה הולכת וגוברת בכלכלה הישראלית. חברות הייטק רבות עברו לעבוד מהבית, והעובדים שתומכים בתעשייה הזו נפגעו. רואים שיעור היעדרות גבוה מהעבודה בכל המשק, ובממשלה נותנים לעסקים לספוג את ההפסדים.
המחסור בבדיקות
בימים האחרונים רואים הסתערות על הבדיקות הביתיות גם ברשתות הפארם וגם במתחמים המוסדיים, ובעקבות זאת מתחילים לראות מחסור בבדיקות. כדי להתמודד עם המחסור, שלשום יצאו במשרד הבריאות במכרז לרכש של 80 מיליון ערכות אנטיגן בעלות של חצי מיליארד שקלים. לא ברור איך המכרז ישפיע על מחירי הבדיקות ואם משרד הבריאות מתכנן לספק או לסבסד את הבדיקות לאזרחים.
לאחרונה ירדו מחירי הבדיקות למשווקים והם קונים אותן ב-7-10 שקלים, אך הצרכן משלם מחירים גבוהים משמעותית. ערכה של שתי בדיקות ב"סופר פארם" וב"בי" עולה כ-55 שקלים. בערכה של 5 בדיקות כבר ניתן למצוא הבדלי מחירים משמעותיים מאוד. ב"גוד פארם" מוכרים במחיר של כ-8 שקלים לבדיקה, ב"בי" ב-18 שקלים וב"סופר פארם" ב-20 שקלים. פער של 60 אחוזים.
ברשת "גוד פארם", בה המחירים לבדיקות נמוכים משמעותית, טוענים שנמכרו כבר 1,700,000 בדיקות. "מה שקורה ב-72 שעות האחרונות הוא טירוף מוחלט. אנחנו מוכרים מדי יום מאות אלפי יחידות של בדיקות", מספר אדם פרידלר, בעלי ומנכ"ל "גוד פארם".
יש רשתות שהעלו את המחירים בכ-10 אחוזים משבוע שעבר, ולא ברור כיצד ישתנו מחירי הבדיקות בזמן הקרוב. ספק שנראה הוזלה משמעותית בעתיד הקרוב משום שקיים מחסור בחומרי הגלם של הבדיקות בסין יחד עם ביקוש בכל העולם.
ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי, מסביר את חומרת המצב: "אנשים מגיעים לחנויות, מגלים מדפים ריקים ולא יכולים לבדוק בעצמם אם הם מאומתים או לא מאומתים למחלה. וגם מי שכבר מוצא את הערכה, לרוב המחירים הם מאוד גבוהים, מה שמעמיס על משקי הבית, בטח כשצריך לעשות יותר מבדיקה אחת וליותר מבן משפחה אחד".