התעשייה הזו מתנהלת בתוך בתי החולים, מאחורי גבם של קשישים סיעודיים שכלל לא מודעים לעובדה שהפכו בערוב ימיהם לסחורה בעלת ערך רב למתווכים שונים. לא רק מאכערים גוזרים פה קופון, אלא גם עובדי מערכת הבריאות, אלו ששולטים במידע הרפואי. בתחקיר שפרסמנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית" - חשפנו כיצד זה עובד, וכמה זה קל.
נתחיל עם המספרים. ב-280 בתי אבות בישראל יש מקום ל-26 אלף קשישים במצבים רפואיים שונים. בכל 3 שנים נרשמת תחלופה מלאה של המיטות - כך שהמרדף אחרי לקוחות סיעודיים בשוק הפרטי נמשך כל הזמן, ונושא רווחים. רוב הקשישים מגיעים אל בתי האבות מבתי החולים או ממוסד אחר, והכול בהתראה קצרה.
איציק כהן, מנכ"ל העמותה לגריאטריה בישראל, סיפר על ההתראות הקצרות שמקבלות משפחות כדי למצוא מקום מתאים לבני משפחתם הקשישים: "בית החולים הודיע לאותה משפחה שיש לה 24 שעות. אם הם נדיבים אז זה יהיה 48 שעות - המשפחה נכנסת להלם, פשוט היא לא יודעת מה לעשות".
רוני עוזרי, לשעבר יו"ר ארגון בתי האבות, הסביר כיצד זה פועל: "עובדת סוציאלית אמורה להסביר למשפחה איזה מחלקות יש ואילו בתי אבות יש. זה אומר גם לקחת אותם או להראות להם את המקומות הרלוונטיים. אבל זה לא קורה בפועל כי בתי החולים היום מאוד עמוסים".
"חברות ההשמה" לבתי האבות - כך זה עובד
הוואקום הזה יצר את המונח שנקרא "חברות השמה לבתי אבות". זה התחיל בעשור הקודם בקטן, וצמח עם השנים באופן שמעורר חשד. חברות ההשמה עבור הקשישים הצליחו בקלות להשתלט על רוב השוק הסיעודי ובתי האבות שחוששים להישאר עם מיטות ריקות ולצבור הפסדים, מסכימים לשלם להן כמעט את כל מה שידרשו.
"איך אמר לי אחד ממנהלי בתי האבות הגדולים בארץ?", סיפר עוזרי וציטט: "'אם אין חברות השמה אני תוך חודשיים נופל. אם הן לא יעבדו איתי, אם הן יחרימו אותי - אני תוך חודשיים פושט רגל'". אז מה צריך כדי להפוך לחברת השמה מוצלחת בעולם הסיעודי? לא הרבה - מחשב, טלפון נייד וקשרים בבית החולים שתכף תבינו כמה קל ליצור כדי לקבל את פרטי הקשיש לפני כולם.
אחרי שהבנו שיש הרבה כסף בתחום ולא צריך שום מומחיות - הקמנו חברת השמה משלנו. הכירו את חברת הסיעוד - DK על שמה של דליה התחקירנית. דאגנו למדבקות, שלטים וגם חולצות תואמות ויצאנו לצעד הראשון בעולם הסיעודי - ניסיון לאתר בתי אבות שמחפשים לקוחות ולהחתים אותם על חוזה עם עמלה שמנה. זה לא היה קשה במיוחד.
לצורך המשך התחקיר, החלטנו שהגיע הזמן לקדם את העסק - ולפתוח משרד. כשעיינו לעומק במסמכים גילינו שמשרד הבריאות, במסגרת המכרז הסיעודי - מציב כמה תנאים לבתי האבות. "ובכלל זה, לא ייעשה שימוש בכספים כתשלום בגין השמה או הבאת מאושפזים חדשים למוסד", נכתב.
רגע לפני שיצאנו אל בתי החולים התקשרנו לחברות השמה קצת יותר ותיקות משלנו כדי להבין כיצד אפשר לקבל הפניות מהעובדים הסוציאליים במחלקות עוד לפני כולם ואיך עובדת השיטה. חברות ההשמה מנסות לשמור על חשאיות, לפעול מתחת לרדאר. אבל לחלק מהרופאים התופעה לא חדשה. במשרד הבריאות מכירים את האינטרסים המסחריים שחודרים פנימה, ואוסרים על עובדים להפנות משפחות לחברות השמה.
בנוסף, חידדו נוהל שאוסר פרסום ישיר של חברות השמה לאשפוז סיעודי, מאכערים למיניהם, בין כותלי בתי החולים. כשיצאנו לשטח התברר שיש נוהל, ויש מציאות. רבים ממי שפנינו אליהם הסכימו לקבל את כרטיס הביקור של חברת ההשמה שלנו, ואף הכניסו אותנו לרשימה. בהמשך, המרכז הרפואי וולפסון גם איחל לנו בכתב הצלחה רבה. כך חברת DK סיעוד נכנסה לרשימת המומלצים של בתי החולים, למרות שהידע והניסיון שלנו בתחום שואף לאפס - בדיוק כמו כמה חברות השמה אחרות.
"הבנתי שכול אחד מהם ניסה לגזור את הקופון שלו בדרך"
יש גם מקרים בהם נדמה שהבושה נעלמה. לפני כמה חודשים מטופלת קשישה בבית החולים אסף הרופא התבקשה לעזוב למוסד סיעודי. "פתאום התחילו להתקשר אליי כל מיני שרלטנים, שניסו כאילו לעזור לי, ואז הבנתי שכל אחד מהם (אנשים מטעם חברות ההשמה) ניסה לגזור את הקופון שלו בדרך", סיפרה קרובת משפחה של קשישה סיעודית.
"הדבר הכי הזוי זה שהעובדת הסוציאלית ניסתה למשוך אותי לצד שלה", היא הוסיפה. "העובדת הייתה לוחצת כל הזמן על איזה כיוון מסוים ועל חברה מסוימת, והחברה הזו לא הפסיקה להתקשר אליי כמה פעמים ביום". אנחנו פנינו לאותה מחלקה, לאותה עובדת, וקיבלנו שוב הפניה לאותה חברת השמה בדיוק.
כל האינטרסים, הלחצים והכסף בשוק הסיעודי פוגשים קשישים שכלל לא מודעים לכך ומשפחות שחוות רגעים קשים ועצובים. השירות של חברות ההשמה אולי לא עולה להן דבר בהתחלה, אבל כדאי לזכור שבתי האבות הם עסק מסחרי שחייב להרוויח ואת המחיר מישהו אחר ישלם.
תגובת משרד הבריאות: "חל איסור לתת פרטים על חברות השׂמה או תאגיד מורשה. העובדים הסוציאלִיִים רשאים למסור למטופלים ובני משפחותיהם המבקשים סיוע בסידור מוסדי, דפי מידע המרכזים מסגרות מוסדיות בלבד, בהתאם לאתר משרד הבריאות. משרד הבריאות ירענן וִיחדד את ההנחיות בנושא, וישקול צעדים כנגד בתי החולים שלא פועלים כך".