פרשת העוברים: שבועיים חלפו מאז חשיפת מחדל ההפריה בבית החולים אסותא ראשון לציון ב-N12 ועדיין לא ידוע מיהם הוריו הביולוגִיִים של העובר. הערב (רביעי) ב"המהדורה המרכזית" א' ו-ט', בני הזוג שעברו את הליך ההפריה, דיברו לראשונה מאז נחשף המקרה, סיפרו על התחושות הקשות כשהבינו שהעובר אינו שלהם והבהירו - בכוונתם לשמור ולגדל את הילדה בעצמם: "אין לנו אפילו היסוס או מחשבה לגבי איזושהי עמדה אחרת בנושא".
סיקור מחדל ההפריה ב-N12:
- ביצוע הבדיקות הגנטיות מתעכב, זהות האם עדיין אינה ידועה
- מנהל מעבדת ההפריה באסותא: "ייתכן שיש נשים נוספות שנושאות עובר לא שלהן"
- משרד הבריאות הודיע על הקמת ועדת בדיקה למחדל ההפריה
- החלפת העובר באסותא: מה יעלה בגורלו של הילד? שאלות ותשובות
- מחדל ההפריה באסותא: משרד הבריאות אוסר על המחלקה לקבל מטופלות חדשות
- פרסום ראשון: אישה בהיריון מתקדם גילתה שהעובר שהוחזר לה בטיפולי הפוריות - לא שלה
"זה לא נורמלי, זה למעשה התפקיד היחידי שיש להם ופה הם מפקששים. לקחת דבר שהוא שלנו, משהו טהור משלנו ולעשות בדיוק את ההפך", תקף א' את המחדל שביצע בית החולים. "הילדה הזאת מהשנייה הראשונה שהיא נקלטה אנחנו סופרים את הדקות. מהשנייה הראשונה, תשעה חודשים אנחנו סופרים את הדקות שהילדה הזאת תצא".
א' סיפר על המסע המפרך שעברו ועל הציפייה שהתממשה כאשר הם הצליחו להיכנס להריון - אך גם על המחדל שהתגלה בבית חולים אחר לאחר פרוצדורה רפואית שערכה בת זוגתו: "אנחנו בחודש שביעי לקחנו החלטה לעשות לה את הפרוצדורה שעשינו ביודעין שזו הילדה שלנו. אחרי הפרוצדורה שעשינו רצו לדעת יותר על הילדה ואז אמרו 'רגע, משהו לא מסתדר פה'. עשינו עוד בדיקה יותר מעמיקה ואז גילו לנו את הידיעה הזאת. את מקסימום הרגשות שיכול להיות בדבר כזה אנחנו בפנים".
בעוד שזהותה של אם העובר עדיין אינה ידועה, ביצוע הבדיקות הגנטיות שנועדו לוודא למי שייך העובר מתעכבות - בשל המתנה להחלטת בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון. לצד זאת, מבין 10 הנשים שעשויות להיות אם העובר - רק עם אחת נוצר קשר, בעוד שהנשים האחרות לא יודעות כלל שהן עשויות להיות קשורות לאירוע החריג.
א' שיתף בתחושת הבלבול שהוא ובת זוגתו חשים, אך הבהיר כי בכוונתם לשמור ולגדל את הילדה לכשתיוולד: "זה לא נורמלי, לא יודע, זה קשה להגיד במילים. לוקח לזה זמן לשקוע כל הנושא הזה. אני אתמול יושב בגינה, אני מסתכל על ילדים ואני מנסה לראות אם זאת הייתה יוצאת הילדה שלי או אם זאת הייתה יוצאת הילדה שלי - אנחנו אוכלים סרטים. רצו לדעת איפה העמדה שלנו לגבי הנושא הזה ואנחנו ענינו בשנייה שהילדה הזאת שלנו ואין מחשבה לרגע, אפילו עם כל הדילמה ועם כל מה שקרה, אין לנו אפילו היסוס או מחשבה לגבי איזושהי עמדה אחרת בנושא הזה".
"יש טעויות בחיים שאי אפשר להגיד כאילו אוקיי, הנה הבאת לי במבה? טוב הנה, תביא לי אחרי זה ביסלי. זה מטורף. אנחנו לא מאמינים פשוט, במיוחד אשתי, היא באופן טבעי מגיבה לזה שזה אין, זה שלה וזה אי אפשר, אי אפשר לקחת את זה. כאילו אין, היא לא רואה את זה, היא וגם אני אנחנו לא רואים איזושהי סיבה או איזה משהו שכאילו יכול לתת לנו להרגיש שמישהו יכול לקחת את זה", אמר.
כעת כלל הגורמים המעורבים ממתינים לתוצאות הבדיקות הגנטיות על מנת להיערך לשלבים המשפטיים הכרוכים באירוע. מאחר שמקרה מסוג זה הוא תקדימי בישראל, יידרשו השופטים להכריע למי יימסר התינוק בעת היוולדו - והתיק עשוי להתגלגל לפתחו של בית המשפט העליון. במקרה דומה שהתרחש באירופה לפני מספר שנים, בית המשפט פסק למסור את התינוק לאם הביולוגית. מנגד, בארה"ב הכריעו השופטים על מסירת התינוק דווקא למטופלת שנשאה ברחמה את העובר.
תגובת בית החולים אסותא: "אסותא מביעה צער על המקרה הנדיר שאירע ביחידת ה-IVF בראשון לציון. מדובר בטעות אנוש טראגית ואסותא עושה כל שביכולתה לאיתור פתרונות מתקדמים לשיפור התהליך, על מנת שמקרה כזה לא ישנה לעולם".