בחודשים האחרונים הישראלים מסתערים על המלונות באילת, בתל אביב ובשאר ערי הנופש. הביקוש בשיא והמחירים מרקיעים שחקים. כשהמחירים כאלה, הציפייה לפחות שהמלונות היוקרתיים יספקו לאורחים רמת אירוח גבוהה של חמישה כוכבים עם מנות טריות ובריכות ללא חיידקים מסוכנים.
אולם, בסדרת מבחנים נרחבת שכוללת תיעוד במצלמות נסתרות שהצגנו אמש (שלישי) ב"תוכנית חיסכון", גילינו שבמנות המסעדה שבמלון או בבריכות המפוארות - מסתתרים חיידקים וזיהומים שעלולים להיות מסוכנים.
מלון דן אילת
את המסע שלנו אנחנו מתחילים בבדיקת המזון. המלון הראשון הוא מלון "דן" אילת. המחיר ללילה עם ארוחת בוקר הוא גבוה במיוחד. המנה שבדקנו היא מנת סלט עם מרכיבים טריים, אלא שאלה התוצאות שהתקבלו במעבדה של האגודה לבריאות הציבור.
"מצאנו קוליפורמים פי 30 מהתקן", אמרה ד"ר ציפורה מטס מהאגודה לבריאות הציבור. "זה ממש מראה על מוצר פחות נקי". בועז לייבוביץ', מומחה בטיחות במערכי מזון הוסיף: "קוליפורמים יכולים להעיד על סביבה לא נקייה או ציוד לא נקי, טמפרטורה לא טובה שבה נשמר המזון. זה עלול ללמד על זיהום של הסלט בחיידקים שהם מסוכנים לבריאות הסועד".
במלון הזה גם מצאנו תוצאה חריגה של חיידק שעלול להיות מאוד מסוכן לחלק מהאנשים. חיידק הסטף אוראוס - פי 15 מהתקן. "נראה שלעובד שעבד על אותו מוצר היה פצע פתוח - ואז החיידק עבר למוצר", הסבירה ד"ר מטס.
ד"ר חגית וגנר ויינברג, מומחית ברפואת משפחה, סיפרה על התסמינים של הזיהום - אם נדבקים בו: "זיהומים בחיידקים האלה יכולים לגרום לכאבי בטן, שלשולים, בחילות, הקאות, חום גבוה, צואה דמית לפעמים. עם מערכת חיסונית יותר חלשה קשישים או ילדים צעירים, נשים בהיריון, זה עלול להיות ממש מסוכן".
הממצאים המפתיעים הללו מגיעים לאחר שבחודש יולי עשרות נופשים שנפשו במלון דן דיווחו על כאבי בטן, הקאות ושלשולים. אומנם הבדיקות שערך משרד הבריאות התגלו כתקינות ולא נמצא קשר ישיר בין התחלואה לבין המלון, אבל תוצאות הבדיקה שערכנו במעבדה - מצביעות על הימצאות חיידק שעלול להיות מסוכן ולכן מלון דן ממוקם בראש רשימת המלונות עם הכי הרבה חיידקים.
מלון הרודס פאלאס אילת
אחד מהמלונות המפוארים וגם הלא זולים. אומנם נאמר לכם שהמזון הוא מאוד טרי ומאוד נקי אבל התוצאות לא בדיוק מצביעות על כך. הפעם בדקנו סלט פטה עם טונה, שרכשנו ממסעדת המלון שדורגה ברמת ניקיון גבוהה במיוחד. בסלט נמצאו קוליפורמים פי 30 מהתקן. "זה יכול להעיד על הגיינה של העובד, כלים לא נקיים", הסבירו במעבדה. בנוסף, נמצא גם עובש פי 90 מהתקן, והחיידק אנטרוקוקים צואתיים - פי 30 מהתקן.
"מדובר בחיידק שנמצא בצואה של בני אדם ושל חיות", הסביר פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בשיבא. "הוא עלול ללמד על זיהום צואתי של אותו מזון. בהרודס פאלאס התגלו לא מעט חריגות שעלולות להעיד על היגיינה לקויה, אבל לא התגלה חיידק מסוכן. עם כזאת כמות חיידקים הרודס פאלאס באילת מדורג במקום האמצעי עם תוצאה בינונית.
מלון VERT אילת
במלון בדקנו את הסלט פאטוש ים תיכוני עם טונה - מה התוצאות גילו? כמות הקוליפורמים היו פי 20 מהתקן, וכמות העובש הייתה פי 1.6 מהתקן של משרד הבריאות. "לא הייתי שמחה לאכול אותו, אבל יחסית לסלטים האחרים שנבדקו הוא עומד במצב לא רע", הסבירה ד"ר מטס. כפי שמנהלת המעבדה הדגישה, במלון וורט התגלו מעט חריגות מהתקן בהשוואה למלונות אחרים שהראינו לכם קודם.
מלון רויאל ביץ אילת
המלון שקיבל את התוצאה הטובה ביותר הוא מלון רויאל ביץ' באילת. בבדיקה נמצא כי תקן הקוליפורמים תקין. בעובש, התוצאה שנמצאה היא פי 5 מהתקן. "אומנם מצאנו עובשים, אבל לא הכצעקתה בהשוואה לאחרים", אמרה ד"ר מטס. בתגובה המלונות טענו שיש טווח טעות מסוים בכל מעבדה ושיש תקן אחר או המלצות של משרד הבריאות שעל פיהם הם פועלים.
עם זאת, ערכנו בדיקה עם מכון התקנים והתקן המדובר אינו תקן רשמי ומעבר לכך, גם לפי התקן השני וההמלצות, יש חריגות בחלק מהמנות. לאחר שהממצאים בידנו, העברנו אותם למומחים לבטיחות מזון שהשוו את הדגימות - וקבעו איזה מלון הוא המזוהם ביותר.
"לאחר שבחנתי את תוצאות המעבדה במלון דן נמצא החיידק המסוכן ביותר, מלון הרודס אילת עם תוצאות בינונית, ומלונות VERT ורויאל ביץ' באילת - התוצאות טובות למדי", הסביר ד"ר דן בראל, מיקרוביולוג ומומחה לבטיחות מזון.
תגובת מלון דן אילת: "מלון דן אילת מקפיד הקפדה יתרה על בריאות ובטיחות המזון המוגש בו. אנו נמצאים בפיקוח מלא של כל הגורמים המוסמכים, וזוכים לביקורות טובות לאורך כל השנה. קיבלנו את הממצאים ונבחן אותם לעומק".
תגובת רשת ישרוטל: "רשת ישרוטל מקפידה הקפדה יתרה על איכות המזון המוגש בבתי המלון שלה ומספקת לאורחי בית המלון חווית ניופש וקולינריה ייחודית. אנו מקפידים לבצע באופן תדיר בדיקות איכות מזון בכל בתי המלון ומרוצים שגם בבדיקות המעבדה הוכחית התוצאות היו טובות ועמדו בתקנים".
תגובת רשת VERT: "המלון מקפיד על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של בטיחות האוכל והמזון הנבדקים במעבדות הטובות בארץ על פי התקנים המחמירים ביותר. אם נמצא סלט שחרג מהתקן הנושא ייבדק בקפידה ויטופל במלוא החומרה. אנו נמשיך ונקפיד על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של שירות עבור אורחינו".
תגובת רשת פתאל: "בטיחות המזון זוכה להתייחסות יתרה באמצעות הקפדה על היגיינת העובדים, שמירה על נוהלי משרד הבריאות וכן דגימות מזון באופן שוטף, במעבדת מזון מקצועית ומוסמכת על ידי משרד הבריאות. דוח מעבדת ביו לאב (המוכר על ידי משרד הבריאות), מורה באופן חד משמעי כי מהימנות התחקיר נפגמה מאחר ואינו בוצע כנדרש. יודגש כי נושא בטיחות המזון נמצא בראש סדר העדיפויות של הרשת, ועל כך יעידו מאות אלפי האורחים אשר חזרו מחופשתם בריאים ומלאי הנאה וחוויות".