פרויקטור הקורונה פרופ' סלמן זרקא אמר היום (חמישי) בכינוס אצל רה"מ לפיד כי "תחלואת הקורונה נמצאת בעלייה: גם מספר הנבדקים עולה וכך גם כמות החיוביים שנדבקו", וקרא לעטות מסכות במקום סגור. "חשוב שההגנה תהיה טובה יותר - על ידי חיסון, ועל ידי עטית מסכה במקום סגור כמו אוטובוס, רכבת, טיסה או סופרמרקט".
"מקרב כ-470 חולים קשים - רק 3 אחוזים חוסנו בחיסון החדש"
"הנתון החשוב ביותר הוא מספר החולים הקשים שמתאשפזים בבתי החולים מדי יום - 15 עד 20 חולים. אנחנו בתקופה שבה הנגיף השולט הוא אומיקרון וצאצאיו. כעת יש עלייה ברורה של הזנים BQ1 ו-BQ11 אשר התפתחו מהזן של BA5", אמר ממונה הקורונה. "אני שב וקורא לציבור, בדגש על אוכלוסיות הסיכון לבוא ולהתחסן בהקדם ולא להמתין לעליית הגל".
"מקרב כ-470 חולים שאושפזו בבתי החולים במצב קשה בחודש האחרון, רק 3 אחוזים קיבלו את החיסון החדש. 97 אחוזים אינם מחוסנים או שהחיסון שלהם אינו בתוקף כך שחשוב מאוד כן להתחסן ובהקדם". לדברי הפרויקטור - יש לשים לב בייחוד במפגשים עם קרובי המשפחה במהלך החגים. "חשוב שמעבר להתחסנות אוכלוסיות הסיכון, גם הצעירים שיבקרו את המבוגרים - הסבים והסבתות, יגלו מודעות לסכנה שנדביק אותם, כך שנשים מסכה בקרבתם ונבצע בדיקת אנטיגן לפי ביקורים אלה".
"על משרד הבריאות להקדיש יותר משאבים ולשנות טקטיקה"
"צריך לזכור שבשני החורפים הקודמים כמעט ולא הייתה שפעת בגלל הקורונה ובגלל המסכות. הגל הנוכחי הוא גל צפוי לחלוטין", הדגיש פרופסור איתן פרידמן, מנהל המרכז לרפואה מונעת מותאמת אישית באסותא תל אביב. פרידמן הוסיף כי "על משרד הבריאות להקדיש יותר משאבים ולשנות טקטיקה בהקשר לחיסוני השפעת, בעיקר לילדים כי הסטטיסטיקה היא מזוויעה".
"ההתנהלות למקרים הקלים בין שפעת, RSV וקורונה איננה שונה. האומיקרון, אותו וריאנט ששלט בחיינו בשנה האחרונה לא גורם למחלה קשה. רובנו מחוסנים, לא צריך לעורר היסטריה - המחלה כרגע איננה מחלה קשה, וזה לא משנה אם זה שפעת או קורונה".
תחלואת החורף - נתוני משרד הבריאות
השבוע חלה עלייה של כ-30 אחוזים במספר המאושפזים עם נגיף ה-RSV בהשוואה לשבוע הקודם, כך לפי נתוני הסיכום השבועי של נגיף השפעת ונגיף ה-RSV בישראל שמפרסם היום (חמישי) משרד הבריאות.
על פי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, נכון ליום שני, 15.2 אחוזים מבין כלל מבוטחי קופות החולים חוסנו נגד שפעת (בהשוואה ל-14.4 אחוזים בשבוע הקודם) ו-53.6 אחוזים מבני 65 ומעלה התחסנו נגד הנגיף. מתחילת חודש אוקטובר ועד ליום שבת דווחו 791 מאושפזים שאומתו כחולי שפעת, מתוכם 202 מאושפזים בשבוע האחרון.
נגיף ה-RSV בישראל
על סמך הנתונים שנאספים ומנותחים על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, נמשכת העלייה בתחלואה בנגיף. מתחילת חודש אוקטובר ועד ליום שבת דווחו 696 מאושפזים שנמצאו מאומתים לנגיף, מתוכם 229 מאושפזים בשבוע האחרון. מדובר על עלייה של 31% במספר המטופלים המאושפזים עם הנגיף ביחס לשבוע שעבר.
נגיף ה-RSV גורם לתחלואה נשימתית במיוחד בקרב תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, שבהם היא מתבטאת במחלת הברונכיוליטיס. התחלואה מתרחשת בדרך כלל בעונות הסתיו והחורף.
נגיף השפעת
רוב נגיפי השפעת שזוהו עד כה בישראל שייכים לסוג A, ומיעוטם לסוג B. במעבדה המרכזית לנגיפים זוהו בקרב חולים עם שפעת מסוג A – שני תתי-סוגים: תת-סוג A/H1, ותת-סוג A/H3. בתרכיב החיסון נגד שפעת הניתן בישראל כלולים שני תתי-הסוגים הללו של שפעת A, ושתי שושלות של שפעת B.
נגיף השפעת עלול לגרום לתחלואה קשה, דוגמת דלקת ריאות, סיבוכים אחרים בדרכי הנשימה, דלקת בשריר הלב ואף מוות. מומלץ להתחסן נגד הנגיף מדי שנה, שכן המחלה משתנה ובכל שנה מופיע נגיף חדש, מעט שונה מזה שנצפה בשנה הקודמת. החיסון השנה (ובכל שנה), מיוצר על בסיס תחזית של ארגון הבריאות העולמי שקובע מהם הזנים הצפויים באותה שנה.
משרד הבריאות קורא לציבור להתחסן נגד שפעת - בייחוד לבני ולבנות 65 ומעלה ולאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון. המשרד מזכיר שמחלת השפעת ניתנת למניעה על ידי חיסון, ובתנאי שהחיסון ניתן לפחות שבועיים לפני החשיפה למחלה. החיסון מומלץ מגיל שישה חודשים ומעלה.