עדן ביטון תמיד הייתה מהבנות האלה שיש להן חבר, גם כשלא היה לה חבר. כבר בגיל 18 היא חלמה על זוגיות, חתונה, משפחה וילדים. "הייעוד שלי הוא להיות אמא", הייתה אומרת לחברות שעוד חשבו על הגיוס והטיול הגדול. לפני כחודשיים, כשהעלתה לאינסטגרם תמונה עם טבעת אירוסים ענקית, אף אחד שמכיר את ביטון לא הופתע. אבל היא עצמה הופתעה ממה שקרה מיד אחר כך.
"תכלס אני אומרת לך, מרגע שהוא שם לי טבעת על האצבע, כולם מסביבי מדברים רק על דבר אחד: דיאטות", מספרת ביטון. "הרגע הציעו לך נישואים, והמשפחה והחברים כבר אומרים 'וואי וואי, מעכשיו מתחילים לשמור כי תכף חתונה'. אחר כך את מנסה לבחור צלם, אבל כל הצלמים מעלים זוגות יפים ורזים, ואיך את תיראי בתמונות? את הולכת למעצבת של שמלות כלה והיא שואלת אותך אוטומטית כמה את מתכננת לרדת, ואז את מראה לאנשים שמלה והם אומרים, 'אם תורידי 2–3 קילו היא תהיה לך מושלמת'. אני מספרת לאנשים שאני מתחתנת, והתגובה הראשונה היא, 'אין לך עוד הרבה זמן, כדאי לך לנסות את הדיאטה הזו'. אבל רגע, בכלל לא אמרתי שאני רוצה לרזות".
ואת רוצה?
"זה כאילו האינסטינקט שלך הוא לרזות, ובאמת התחלתי לחפש דיאטה, אבל כזו שלא יהיו בה אלמנטים שיחזירו אותי אחורה להפרעות אכילה שהיו לי. לא ממש מדברים על זה, אבל חתונה זה תהליך סופר-קשה לבנות כמוני, עם היסטוריה של הפרעות אכילה. כשאת באה למדוד שמלה מסתכלים עלייך מיליון אנשים, מודדים ובוחנים אותך. אם את עושה תפירה אישית, את מגיעה פעם בכמה שבועות למדידה, וגם זה טריגר מטורף כי את כל הזמן סביב פידבק של הצרות והרחבות. יש לי מעצבת מקסימה שבחרתי בפינצטה, ועדיין, אני מתה מפחד מהמדידה הבאה".
עדן ביטון, 25: "זו תרבות שלמה, ולפי הערכים שלה, אם אני מתחתנת במשקל שבו הציעו לי נישואים – זה סימן שלא השתדלתי מספיק, שלא ניסיתי מספיק, שזה לא חשוב לי מספיק"
מלבד הלחץ החברתי וההתמודדות האישית עם סוגיות של דימוי גוף, ביטון (25, תושבת נהריה) מספרת שמאז אירוסיה היא חשופה לקיומה של תעשייה שלמה שמתפרנסת מחרדותיהן של כלות. "פתאום אני רואה דברים שלא ידעתי שקיימים. ברשתות החברתיות התחלתי להיות מטורגטת עם דברים כמו 'איך לרדת במשקל בתוך חודש', 'איך להיכנס לשמלת הכלה שלך בחמישה שבועות'. השיא היה שהתחלתי לראות מאמנים אישיים שזיהו שאני מתחתנת".
מה זאת אומרת?
"יש עשרות מאמנים בשוק שמציעים תוכניות אימונים לכלות בלבד, פשוט כי הן סופר-אינטנסיביות ומעודדות ירידה קיצונית במשקל בזמן ממש קצר. זו תרבות שלמה, ולפי הערכים של התרבות הזו, אם אני מתחתנת במשקל שבו הציעו לי נישואים – זה סימן שלא השתדלתי מספיק, שלא ניסיתי מספיק, שזה לא חשוב לי מספיק. כולם מצפים ממך להגיע לחופה יותר טובה, שזה פשוט יותר רזה".
לרזות עם דדליין
התופעה שביטון נחשפה אליה היא כמעט בלתי נמנעת, תוצאה של תנועת מלקחיים תרבותית רבת עוצמה. מצד אחד הנטייה הישראלית להתייחס לחתונה כאל הפקת ענק עם קדם-הפקה ממושכת ומושקעת – על פי נתונים שפורסמו בשנים האחרונות, בין השאר על ידי עמותת פעמונים, עלות חתונה ממוצעת בארץ היא 110–150 אלף שקל, בערך פי שישה מהמקובל באירופה – ומהצד השני משטר הרזון (או טרור הרזון, או איך שלא תקראו לזה). הדברים אינם חדשים, אבל החיבור ביניהם הוא התפתחות של השנים האחרונות, שנות שלטונן של הרשתות החברתיות, שבהן הטרנד – כל טרנד – מתודלק על ידי פרסום מטרגט ומטרגר.
ד"ר מיכל חסון-רוזנשטיין: "מי שיש לו נטייה להפרעות אכילה והוא מרגיש איבוד שליטה לקראת החתונה – שיפנה לטיפול. מוציאים 8,000 שקל על איפור, אפשר להוציא 400 שקל על פסיכולוג"
מובן שאין כל רע בירידה מבוקרת ורצויה במשקל, בוודאי אם נקודת המוצא היא משקל עודף והתהליך נעשה כראוי, אבל לאוכלוסיית המאורסות יש מאפיין שמבדיל אותן מנשים אחרות שמעוניינות לרזות או להיכנס לכושר: יש להן דדליין, והוא קרוב. רוב המאורסות מעוניינות לרזות הרבה ומהר, ובמקום להזהיר מפני הסכנות הכרוכות בדיאטות כסאח למיניהן, מאמנים אישיים, מומחי תזונה, דיאטניות קליניות ומכוני הרזיה מבטיחים להן בדיוק את זה. ולא רק להן: גם גברים מאורסים מספרים על מכבש לחצים דומה, וגם להם מוצעים פתרונות מפוקפקים מבחינה בריאותית ונפשית.
"כל החיים התמודדתי עם המשקל שלי, ואז הגיעה הצעת הנישואים. הדבר היחיד שהטריד אותי היה השמלה ואיך אני איראה בה, וכמובן החלטתי שאני צריכה לרדת במשקל", מספרת יוליה גולדשמיט, בת 34 מאריאל. "נצמדתי חזק לתוכנית של תזונה קפדנית וספורט וירדתי 10 קילו בחצי שנה, אבל אז הגעתי למעצבת שמלות וקיבלתי חתיכת סטירה לפנים. היו שם שלוש עובדות שלה, ומרגע שנכנסתי הן לא הפסיקו לדבר על המשקל שלי. שתביני, השמלות היו במידה שלי, אבל הן כל הזמן אמרו, 'את יודעת, את צריכה לרדת במשקל', 'בטוח תרדי? כי את חייבת', 'כמה תרדי עד החתונה?'. כשהסתכלתי על שמלות אחרות, הן אמרו, 'כן, אבל בשביל זה את צריכה לרזות'. הן לא הפסיקו להסתובב סביבי ולהגיד כמה אני צריכה לרדת ואיפה אני צריכה לטשטש. שעה שלמה קיבלתי ביקורת צולבת על הגוף שלי. עברו מאז יותר משבע שנים, ואני עדיין זוכרת את זה. זה היה פשוט משפיל".
גם שחר מסרי (25, תושבת הקריות) ניסתה לרזות לפני שהתארסה, ומצאה את עצמה במאבק שהחל ברגע שנקבע תאריך החתונה. "בן הזוג שלי הציע לי נישואים לפני שמונה חודשים, ותמיד אמרתי לעצמי שבטח כשאתארס תהיה לי מוטיבציה לרדת במשקל. אז הוא באמת הציע, אבל מאותו יום עברו עליי כמה חודשים של דיכאון", מספרת מסרי. "התחלתי לשמוע סיפורים על כלות שירדו 30 קילו בשלושה חודשים ורציתי גם אני, אבל זה לא הגיע ממקום בריא, אלא רק ממקום של איך יסתכלו עליי – כי כלה חייבת להיות רזה וחטובה. לא רק שלא ירדתי במשקל, אלא עליתי. הייתה לי תפיסה שאם אהיה כלה שמנה, זה כאילו נכשלתי בחיים. אלו היו חודשים של ייסורים".
מאמן הכושר לי ברקוביץ': "אם את רוצה לרדת, תעשי את זה נכון. יש תוכניות שיבטיחו לך לרדת 20 קילו בחודשיים, אבל הן ייתנו לך לאכול 400 קלוריות ביום, ואז אכלת אותה לטווח הארוך"
בטיימינג חשוד ואופייני לרשתות החברתיות, מסרי מצאה את עצמה מול מודעה של תוכנית אימונים לכלות בלבד. "הופיעו שם בנות שירדו כמויות לא הגיוניות של קילוגרמים, ולגמרי נפלתי לזה", היא מספרת. "התקשרתי למאמן ושאלתי אותו אם אני אצליח להוריד 20 קילו בשלושה חודשים, והוא אמר לי, 'אני לא יכול להבטיח לך, אבל עם האימונים הנכונים את תצליחי'. כשהתקשרתי לאמא שלי וסיפרתי לה על השיחה היא אמרה לי, 'שחר, את מקשיבה לעצמך? לרדת 20 קילו בשלושה חודשים ועוד לשלם על זה 5,000 שקל? זה לא נורמלי'".
היום את חושבת שזה נורמלי?
"היום אני אומרת תודה לאל שלא התפתיתי לזה. אני נלחמת במשקל שלי מגיל 18 כי אני לא שלמה איתו, אבל אני גם סטודנטית לסיעוד ויודעת מה ההשלכות של ירידה כזו קיצונית ומהירה במשקל. נשים שמנסות את זה מגיעות למצבי קיצון, חלקן נשארות עם הפרעות אכילה. אין בעיה באורח חיים בריא, אבל למה כלה שמנה זה לא בסדר? אני אמרתי לעצמי, 'שחר, את לא מתעסקת יותר באיך תיראי בחתונה, מה יחשבו עלייך ואיך ידברו עלייך. 10 קילו יותר או פחות, את תהיי הכי יפה בעולם'".
גם אני פניתי למאמן כושר שמציע תוכנית למאורסות בלבד. תחילה שלחתי לו וואטסאפ עם ההודעה האוטומטית שמופיעה כשפונים למספר העסקי שלו – "היי! אשמח לפרטים לגבי התוכנית שתכניס אותי חטובה יותר לחתונה" – ולאחר מכן שוחחנו ארוכות בטלפון. אחרי לא מעט שאלות, למשל מה חושב ארוסי על הרצון שלי לרדת במשקל ומה אני אוהבת לאכול, שאלתי אם אצליח להשיל 10 קילו בחודשיים וחצי. "תראי, ביחס לגובה שלך, 1.65 מטר, 10 קילו בחודשיים זה דבר שהוא בסדר", אמר המאמן. "זה לא תת-משקל, אבל כן נצטרך להיות עם האצבע על הדופק".
נטע-חן ליבנה, דיאטנית קלינית: "רוצה לרדת 10 קילו בחודשיים? אני יכולה לכרות לך יד אחת ותרדי אפילו 15 קילו. יש תוכניות של מי שאינם אנשי מקצוע, והם מרשים לעצמם לסכן חיים"
פניתי למאמן אחר, והוא כבר היה הרבה יותר חד-משמעי – אבל גם מאוד שקוף. "את יכולה לרדת בחודשיים בין 8 ל-12 קילו", הצהיר והבהיר: "זה לא תמיד בריא, אבל לא תמיד מחפשים את הבריא. אם מישהו רוצה לעשות את זה בריא, הוא לא יעשה את זה מהר. אבל אם נזכרים בדקה ה-90, אז אין ברירה".
ואתה מתריע כשזה מתחיל להיות לא בריא?
"כמובן. בסופו של דבר ירידה מתונה זה קילו-קילו וחצי בשבוע, לא 4 קילו בשבוע, אבל זה לא עד כדי כך לא בריא, אלא פשוט לא מומלץ. כן הייתי ממליץ על ירידה מתונה ואז שימור, אבל ברגע שמגיעים לרגע האחרון וחייבים לפעול – פועלים".
זה לא מסוכן?
"בכל דבר שאנחנו עושים בחיים יש סכנה, גם בלנסוע באוטו. אבל אם עושים את זה כמו שצריך, אין שום בעיה או סכנה".
תסמונת הכלה הגמורה
"רוצה לרדת 10 קילו בחודשיים? אין בעיה, אני יכולה לכרות לך יד אחת ותרדי אפילו 15 קילו", אומרת לי בזעזוע נטע-חן ליבנה, דיאטנית קלינית, כשאני מספרת לה על השיחה עם מאמן המאורסות. פניתי אליה אחרי שראיתי פרסום באתר שלה על תוכנית הרזיה לכלות שמתחיל בתיאור הבא: "כל הכלות רוצות לרדת במשקל לפני החתונה. אם תחשבי על זה לרגע, הרי רצית לרדת במשקל גם לפני שהוא הציע לך, אבל עכשיו יש לך סיבה מיוחדת לעשות זאת. עכשיו יש לך מוטיבציה, את מוכנה לעשות הכל בשביל להיראות הכי טוב שאפשר ביום הגדול שלך".
את לא חושבת שזה בעייתי?
"מי שמתחתנת ולא רוצה לעשות דיאטה כנראה לא תגיע אליי, אבל הדעות שלי מאוד ברורות: זו לא ירידה לקראת חתונה, זה שינוי לחיים".
ועדיין.
"פונות אליי הרבה כלות, ואם זה מפתיע אותך, זה כנראה כי אני יותר מבוגרת ממך. כל אישה בת 50 שמגיעה אליי יודעת כמה היא שקלה בחתונה שלה, וזה ברור שכולן רוצות לרזות לפני החתונה. כל סרט הוליוודי עושה לך בילד-אפ מטורף לזה, ואנחנו חיים במדינת ישראל, שמקדשת רזון. לצערי לכולן יש באג עם המשקל שלהן, או שלא לכולן, אבל כן למי שפונה אליי, וכן – אני חושבת שמצופה מכלות לרדת במשקל. זו לא דעתי, אבל זה לגמרי משהו שאני נתקלת בו. מה שכן, בחיים לא אבטיח לך שתרדי בחודש 12 קילו. אני מתחרה בשוק של מאמני כושר שכן מבטיחים את זה, אז אם תבואי אליי ולא למאמן שיגרום נזק לבריאות שלך – מבחינתי זה מעולה".
אילו נזקים למשל?
"חוץ מהפרנסה של המאמנים האלה אני יכולה למנות רק נזקים. יש מיליון תוכניות של מי שאינם אנשי מקצוע או דיאטנים קליניים, והם מרשים לעצמם לסכן לאנשים את החיים. אם אתה נותן תפריט דל בפחמימות ועשיר בחלבון לאנשים עם בעיות בכליות, למשל, אתה בקלות מייצר עומס פיזי שיכול לגבות מחיר בריאותי גבוה. וזה עוד לפני האנשים שבאים אליי עם מחסור ב-B12, בברזל, או עם ירידה במסת שריר. אני גם מאמנת כושר, ובחיים לא אגיד מראש לאנשים כמה הם ירדו בחודש. אפשר לדבר על הפוטנציאל, שזה בין חצי אחוז לאחוז ממשקל הגוף בשבוע, אבל גם אז – אני לא אקח מטופלת רזה עם מדדים תקינים שסתם רוצה לרזות עוד. יש פה אחריות מקצועית".
ביטון: "התחלתי לחפש דיאטה שלא תחזיר אותי אחורה להפרעות אכילה. לא ממש מדברים על זה, אבל חתונה זה תהליך סופר-קשה לבנות כמוני, עם היסטוריה של הפרעות אכילה"
אחרי מספר ימים של חיפוש דיאטות למאורסות, טורגטתי על ידי פרסומת לתוכנית של מאמן הכושר לי ברקוביץ', "הכלה החטובה". "אני מכיר המון בנות שברגע שהן מתארסות – הן מכינות את עצמן לחתונה", כתב ברקוביץ' באחד הפוסטים שלו. "דיאטות, רעב, אין יותר פחמימות, ובדרך כלל זה קורה בצורה לא נכונה ולא בריאה, בלשון המעטה. בתכנית הליווי שלי לכלות אני מלווה אותך בדרך לחופה בצורה טובה ונכונה שבריאה לך ולגוף שלך, בהתאמה אישית לפי יום החתונה". כמובן התקשרתי.
ברקוביץ', למה דווקא כלות?
"הצרכים שלהן שונים מהצרכים של שאר האנשים. הן תחת לו"ז צפוף, הן בלחץ, יש להן מדידות וטעימות, והכל ביחד עושה סחרחורת. לרוב הן גם ככה במצב רגיש שאפשר ליפול בו, אז לקחתי את התוכנית והנגשתי אותה בצורה מדויקת לבנות שרוצות להתכונן לחתונה: התחשבות בכל המשתנים ובמחסור בזמן, על זה התוכנית בנויה".
השאלה היא למה דווקא כלות צריכות לרדת במשקל.
"אני לא אומר שכלה צריכה לרדת. אני אומר שאם את עומדת להתחתן ורוצה לרדת – בואי תעשי את זה נכון. הרבה פעמים אני פוגש נשים שמפסיקות עם סוכרים ופחמימות כי ככה הן חושבות שיורדים במשקל, אבל יש דרך נכונה לעשות את זה. לא מזמן פנתה אליי מישהי שמתחתנת בעוד שלושה שבועות וביקשה לרדת 10 קילו. אמרתי לה שזה אפשרי, אבל שהיא לא תגיע לחתונה שלה. במקרה הטוב היא הייתה מגיעה עייפה, רעבה ועצבנית, וסביר להניח שהיא הייתה פוגעת בחילוף החומרים שלה ובכלל לא היה לה כוח לרקוד".
אז אתה לא פוסל דיאטת חתונה, אבל מה אתה כן עושה? משרטט קווים אדומים?
"אני אומר מה המקסימום האפשרי. אם זה מתאים – יופי. אם לא, אז לא".
ומה המקסימום?
"אני לא מוריד יותר מ-5% ממשקל הגוף בחודש, ואני לא מוכן להרעיב או למנוע דברים בתפריט, כי מי שכן עושה את זה מגיעה גמורה לחתונה. ברור שיש תוכניות שיבטיחו לך לרדת 20 קילו בחודשיים, אבל הן ייתנו לך לאכול 400 קלוריות ביום, ואז אכלת אותה לטווח הארוך. אגב, לרוב המאמנים אין ידע בתזונה, ואני למדתי תזונת ספורט בווינגייט. אני לא לוקח אנשים עם מחלות רקע, ויש לי את כל הידע והכלים לתת למי שמגיע אליי. בעיקר הייתי רוצה שיפרידו בין מאמנים כמוני למאמנים שעושים מה שבראש שלהם".
והחתן בחדר ההתאוששות
ד"ר מיכל חסון-רוזנשטיין, פסיכולוגית קלינית מומחית ויו"ר העמותה הישראלית למניעה, טיפול ומחקר בהפרעות אכילה, רואה מורכבות גדולה בממשק שבין דימוי גוף למעמד החתונה. "התפיסה ש'רזה זה יפה' קיימת כבר 60–70 שנה, וכל כלה רוצה להיות הכי יפה, שזה אומר להיות הכי רזה", אומרת ד"ר חסון-רוזנשטיין. "האם לרזות לפני החתונה זו הפרעת אכילה? לא, כי הפרעת אכילה היא קודם כל הפרעה פסיכיאטרית עם קריטריונים ברורים. מבחוץ זה צמצום אכילה, אבל רגשית, מי שסובלת מהפרעות אכילה שופטת את עצמה לפי האוכל: אני אדם רע אם אכלתי הרבה, ואני אדם טוב אם אכלתי מעט. הן מוכנות לשלם מחיר משמעותי מאוד כדי לרדת במשקל, וזה ההבדל העיקרי. רוב הכלות שתגידי להן שדיאטה קיצונית תפגע בסיכוי שלהן להיכנס להיריון, כנראה יחשבו פעמיים. כלה עם נטייה להפרעות אכילה – לא בהכרח, מה גם שחתונה בהחלט יכולה להיות טריגר משמעותי מאוד".
יוליה גולדשמיט, 34: "נכנסתי למעצבת, והעובדות לא הפסיקו לדבר על המשקל שלי. 'בטוח תרדי? כי את חייבת'. שעה שלמה קיבלתי ביקורת צולבת על הגוף שלי, זה היה פשוט משפיל"
מה יש בחתונה שיוצר טריגר כזה?
"החתונה היא גורם סטרס, ומי שיש לו נטייה להפרעת אכילה מנסה לשלוט בסטרס באמצעות האוכל. בנוסף הכלה נמצאת במרכז האירוע – כולם באים בשבילה, מצלמים אותה ואומרים לה שהיא יפה – וזה כאילו שבוחן המציאות מתרופף ברגע שנכנסים למחשבה על חתונה, ולא רק באכילה. גם בהקשר הכספי, אנשים מוציאים שכר דירה של חודשיים על איפור כי באותו ערב הכל צריך להיות מושלם, ומוכנים לשלם מחירים מאוד משמעותיים בשביל המראה החיצוני. גם נשים עם הפרעת אכילה שנמצאות בתת-משקל ירזו עוד לפני החתונה".
נשים ששוחחתי איתן מספרות שבעקבות הדיאטה הקיצונית לפני החתונה, ולפעמים כבר במהלכה, הן התחילו לשים לב לסממנים של אובססיה סביב אוכל.
"95% מהניסיונות לרדת במשקל מסתיימים בעלייה במשקל. ברגע שאנשים עושים דיאטה, ולא משנה איזו, נוצרת התעסקות סביב אוכל. ככל שאנשים אוכלים פחות הם רעבים יותר, וכשהמצוקה עולה, האוכל תופס חלק יותר ויותר גדול. גם הנטייה המוּלדת ממלאת פה תפקיד, קצת כמו אנשים שרגישים לעקיצות של דבורים: מי שלא רגיש ייכנס לחדר מלא בדבורים, ייעקץ וייצא, אבל מי שכן רגיש עלול למות מזה. אותו דבר עם הפרעת אכילה. כשמישהי בלי רגישות נכנסת לדיאטה קיצונית יהיה לה מאוד לא נעים, וסביר להניח שבשלב מסוים היא תפסיק, אבל מי שרגישה עלולה לפגוש שם טריגר שיכניס אותה למסלול מאוד ארוך וממושך עם זה. גם אנשים עם נטייה לפרפקציוניזם, עם צורך בריצוי או עם שאיפה למצוינות, יכולים להיות רגישים יותר מאחרים. אגב, גם חתנים מתעלפים היו לי".
מתעלפים מרעב?
"כן, ממש לא מזמן היה אצלי חתן שהתעלף בחתונה שלו. הוא לא אכל בכל השבוע של האירוע, וסיים את החתונה עשר דקות אחרי החופה כשהוא שוכב בחדר ההתאוששות עד סוף הערב. פעם דיברו על זה ש-2% מהגברים סובלים מהפרעות אכילה, אחר כך זה עלה ל-10%, והיום זה כבר 20%–30%. אם מדברים גם על התמכרות לספורט ופיתוח הגוף, אז יש אפילו יותר. גם החתנים, האבות של החתנים, הדודים והאחים עושים דיאטות לפני החתונה, זה לא רק הנשים, וגם אצלם יש בדיוק אותן תכונות כמו אצל הנשים. גבר שבאופיו דבק במטרה ופרפקציוניסט עלול להגיע בקלות להפרעת אכילה".
אז מה עושים? מה היית מציעה למאורסים שמתלבטים אם ללכת לתוכניות הרזיה כאלו ואחרות?
"קודם כל צריך לשנות את המיינדסט, יותר רזה לאו דווקא שווה יותר יפה. היום עובדים עם ילדים על תוכניות של קבלה עצמית, אבל אנחנו מתחרים ברשתות החברתיות ובחברות מסחריות שיש להן אינטרס להמשיך לגלגל המון כסף מתעשיית הדיאטות. ברמה האישית, מי שיודע שיש לו נטייה להפרעת אכילה והוא מרגיש איבוד שליטה – פשוט שיפנה לטיפול. גם אם יש ספק, אם אתם או מישהו מבני המשפחה מרגישים שמשהו נהיה קצת מוגזם, כדאי לפנות לאיש מקצוע בהקדם האפשרי. לפעמים מספיקה פעם אחת, לעשות הערכה, לבדוק אם המצב פתולוגי או פשוט להחזיר למסלול. אם מוציאים 8,000 שקל על איפור, אפשר להוציא 400 שקל על ייעוץ עם פסיכולוג".
של מי החתונה הזאת
שבוע בדיוק חלף מאז חתונתה של אביטל דובגן בת ה-25 מעכו. גם היא מצאה את עצמה בן לילה על המסלול המהיר לדיאטה, וכשהיא מנסה לעבד את התקופה האחרונה, המסקנות שלה חד-משמעיות. "לא התעסקתי במשקל שלי עד שבן הזוג שלי הציע לי נישואים", היא מספרת לי מהדרך לירח הדבש. "אבל אני מידה 42, 1.73 מטר, ולא מצאתי יותר מדי שמלות שנראו עליי טוב. מהר מאוד מצאתי את עצמי במסע – מכון כושר, אימונים, תזונה קפדנית. מנעתי מעצמי הרבה דברים, וזה השפיע לי על הנפש".
שחר מסרי (25, בתמונה עם בן זוגה אופק): "אמרתי לעצמי שכשאתארס תהיה לי מוטיבציה לרדת במשקל. אז הוא באמת הציע, אבל מאותו יום עברו עליי חודשים של דיכאון"
איך יצאת מזה?
"האמת, ככל שהלחץ גבר לקראת החתונה, ככה היה לי פחות זמן להתעסק בזה. הפסקתי להתאמן, חזרתי לאכול את מה שעושה לי טוב, והמחשבה הלכה ונעלמה. ירדתי במצטבר 9 קילו בארבעה חודשים, אבל כל המשקל שהורדתי חזר לפני החתונה. רק כששמתי לב שזה לא מפריע לי, הבנתי שעשיתי את זה לא בשביל עצמי".
איך את היום?
"מאוד שלמה עם הכל. כשהבנתי שזה משפיע עליי היו אנשים שתמכו בי, ובן הזוג ידע לבוא להגיד לי 'די', מה שעזר מאוד. אני רואה את התמונות מהחתונה, ואין כלום שמפריע לי. אני שמחה על איך שנראיתי, קיבלתי הרבה מחמאות מאנשים. לכלות אני יכולה להגיד, אם אתן רוצות לרדת במשקל – תעשו את זה עבור עצמכן, לא כדי לרצות את הסביבה. החתונה היא בשביל החתן והכלה".