משרד הבריאות בוחן חשש לאירוע חריג בבית החולים הפרטי אסותא רמת החייל שבתל אביב, לאחר שהתקבל מידע שהעלה חשש כי תינוק שנולד באמצעות הפריה חוץ-גופית לא תואם גנטית לאב. ההורים עודכנו בפרטי המקרה. לפי החשד, בית החולים לא דיווח למשרד הבריאות על החשש לתקלה, והמידע הגיע מגורם שלישי, כך פרסמנו אמש (חמישי) לראשונה. במשרד הבריאות בודקים את כל האפשרויות, בין השאר - מדוע אסותא לא דיווחה למשרד על החשש למחדל כפי שנדרש ממנה לעשות.
החשד לאירוע הגיע בעקבות בדיקה שאותה ערכו ההורים, בין השאר בעקבות מחדל ההפרייה שהתרחש באסותא ראשל"צ. מדובר בזוג הורים לילד כבן 4, והם ערכו את הבדיקה בחו"ל, מכיוון שבארץ לא ניתן לערוך בדיקת שיוך גנטי ללא אישור מבית משפט. בפניה שנשלחה לאסותא, ההורים הדגישו שהם מסרבים כרגע לערוך בירור גנטי ולבדוק למי שייך הזרע. ייתכן שמדובר בתרומת זרע וייתכן שמדובר בזרע של אחד המטופלים בביה"ח. באסותא בודקים כעת את הפרטים המלאים.
סיקור מחדל ההפריה ב-N12
- משרד הבריאות הודיע על הקמת ועדת בדיקה למחדל ההפריה
- החלפת העובר באסותא: מה יעלה בגורלו של הילד? שאלות ותשובות
- מחדל ההפריה באסותא: משרד הבריאות אוסר על המחלקה לקבל מטופלות חדשות
- פרסום ראשון: אישה בהיריון מתקדם גילתה שהעובר שהוחזר לה בטיפולי הפוריות - לא שלה
מדובר באירוע השני שבו נבדק חשש למחדל ביחידות להפריה חוץ גופית ברשת בתי החולים הפרטית אסותא. בפרשת העוברים האחרונה, שהתגלתה באסותא ראשון לציון, נודע כי הוחלפו עוברים בין הוריה הביולוגיים של התינוקת סופיה לבין ההורים שלהם היא נולדה. המקרה הסתיים בדחייתו של בית המשפט העליון את בקשת המטופלות לבחון את האפשרות כי התינוקת היא בתן הביולוגית. בכך, הוחלט כי סופיה תישאר בחזקת האם שילדה אותה.
הוריה של סופיה א' ו-ט' סיפרו על התחושות הקשות כשהבינו שהעובר שנושאת האם אינו שלהם, והבהירו כי בכוונתם לגדל את הילדה: "אין לנו אפילו היסוס או מחשבה לגבי איזושהי עמדה אחרת בנושא.
"זה לא נורמלי, זה למעשה התפקיד היחידי שיש להם ופה הם מפקששים. לקחת דבר שהוא שלנו, משהו טהור משלנו ולעשות בדיוק את ההפך", תקף א' את המחדל שביצע בית החולים. "הילדה הזאת מהשנייה הראשונה שהיא נקלטה אנחנו סופרים את הדקות. מהשנייה הראשונה, תשעה חודשים אנחנו סופרים את הדקות שהילדה הזאת תצא".
א' סיפר על המסע המפרך שעברו ועל הציפייה שהתממשה כאשר הם הצליחו להיכנס להיריון - אך גם על המחדל שהתגלה בבית חולים אחר לאחר פרוצדורה רפואית שערכה בת זוגו: "אנחנו בחודש שביעי לקחנו החלטה לעשות לה את הפרוצדורה שעשינו ביודעין שזו הילדה שלנו. אחרי הפרוצדורה שעשינו רצו לדעת יותר על הילדה ואז אמרו 'רגע, משהו לא מסתדר פה'. עשינו עוד בדיקה יותר מעמיקה ואז גילו לנו את הידיעה הזאת. את מקסימום הרגשות שיכול להיות בדבר כזה אנחנו בפנים".
בשיחה שקיימנו עם מטופלת באסותא שהייתה חלק מפרשת המחדל הקודמת - הגיבה למקרה החדש: ״חייבים למען האינטרס הציבורי וכל אלה שמטופלים ומטופלות באסותא ולא ישנים בלילה, לברר בדיוק את הכול. צריך להתחיל קודם כל בבדיקת כל המטופלות שהיו קשורות בתיק הביציות. החלטת בית המשפט העליון שלא לבצע בדיקות גנטיות במקרה הראשון, מטאטאת את העובדות מתחת לשטיח והיא מחדל על מחדל - במיוחד אחרי דוח ועדת הבדיקה של משרד הבריאות״.
מבית החולים אסותא נמסר בתגובה: "בימים האחרונים התקבלה פנייה מזוג הורים שביצע הפריה חוץ-גופית בתאריך 12/12/2018, וערך בדיקה גנטית לאחרונה במעבדה שאינה מוכרת לאסותא ונמצאת מחוץ לישראל. הבדיקה הצביעה על חשש שאין קשר גנטי בין התינוק לאב, וייתכן שהיה עירוב של תרומת זרע. הפרטים אינם חלוטים מכיוון שההורים דרשו שלא יבוצע כל בירור, ותישמר פרטיות המשפחה. לא ידוע לנו בשלב זה על הורים נוספים הרלוונטיים לאירוע. ככל שיתבררו עוד פרטים נעדכן את משרד הבריאות והציבור בכפוף למגבלות החיסיון הרפואי".