במקביל למחאת הרילוקשיין שהולכת ומתרחבת בקרב הרופאים בעקבות החקיקה המשפטית, בכירים במערכת הבריאות מספרים על תופעה חדשה, לפיה, רופאים עובדים יותר במערכת הבריאות הפרטית על חשבון שעות העבודה שלהם במערכת הבריאות הציבורית, כך פרסמנו הערב (שני) לראשונה ב"תוכנית חיסכון".

לטענת אנשי הרפואה שבוחרים לנטוש את מערכת הבריאות הציבורית, למרות שצעדיהם פוגעים בחולים, הם לא מוכנים לשרת מערכת שנמצאת תחת הממשלה שמקדמת את הרפורמה המשפטית. בכיר במערכת מסר: "משרד הבריאות לא שם לב אבל בסוף זה יביא לשיתוק המערכת".

הפגנת רופאים נגד המהפכה המשפטית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הפגנת הרופאים נגד המהפכה המשפטית|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

צעד נוסף שבו נוקטים הרופאים שמתנגדים למהפכה המשפטית הוא הפסקת השתתפותם בוועדות חשובות, בהן, ועדות הסל, שבהן מאשרים תרופות חדשות. עוד ציינו בכירים במערכת הבריאות כי ישנם רופאים שלא מוכנים להכשיר מתמחים חדשים, וחלק אף מסרבים לספק חוות דעת למשרד הבריאות.

מנכ"ל משרד הבריאות: "הסיכון למערכת אמיתי, אני מודאג"

בצל החשש מעזיבה של אלפי רופאים את מערכת הבריאות בישראל לטובת רילוקיישן, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב הודה הערב בריאיון כי "כבר עכשיו אנחנו בחוסר של 10% בממוצע בכוח האדם ממדינות ה-OECD", והוסיף: "בוודאי שאני מודאג, יש סיכון אמיתי למערכת".

"אנחנו עוסקים בנושא הזה כמעט בכל יום באופן אינטנסיבי", סיפר בר סימן-טוב. "אנחנו מדברים עם הרופאים, אני נפגש עם קבוצות רבות של רופאים מכל רחבי מערכת הבריאות. אנחנו אומרים להם וגם לעצמנו שאין לנו מערכת בריאות אחרת. אני מבין את עוצמת הזעם והתסכול שלהם. עם זאת, אני חושב שיש לנו אחריות, גם קולקטיבית".

מחאת הרופאים, האוניברסיטה העברית (צילום: תניא ציון וולדקס)
מחאת הרופאים בירושלים|צילום: תניא ציון וולדקס

מנכ"ל משרד הבריאות הסביר כי המוחים במערכת הבריאות מוטרדים מכך שיתקבלו החלטות לא מקצועיות, לא אתיות ולא ערכיות, והבטיח להם שלא כך יהיו הדברים: "אני אומר להם שזו האחריות שלי לדאוג שכשהם מגיעים לטפל בבן אדם - ההחלטות יהיו לפי המצפן הערכי שהוביל אותם בכל שנות קיום מערכת הבריאות בישראל".

בר סימן-טוב סירב לנקוב במספר אנשי מערכת הבריאות שמעוניינים לעזוב לחו"ל, אך הדגיש כי "עלינו לשמור על כל הרופאים פה. אני רוצה להגדיל את מס' הסטודנטים לרפואה כדי שיהיו מספיק רופאים. אנחנו מדינה שגדלה באוכלוסייה שלה ומדינה מזדקנת".

"אנחנו משקפים את המשבר בכוח האדם הבסיסי כל הזמן. אני מדבר באופן שוטף עם שר הבריאות וגם עם השטח", אמר המנכ"ל. "אני חושב שהדבר הכי נכון לעשות הוא למנוע את התופעות האלה ולחשוב יחד איך אנחנו ממשיכים להיות המערכת של כולם, ומערכת שבה כל הציבור הישראלי בא לידי ביטוי - גם כמטפלים גם כמטופלים".

הפגנת רופאים נגד המהפכה המשפטית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הפגנת הרופאים|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

מנכ"ל המשרד הדגיש כי "כל רופאה ורופא במערכת קובעים מדיניות במסגרת התפקיד שלהם ביומיום". עוד הוא הוסיף: "בוודאי שאני חושש שיש סיכון אמיתי למערכת. האחריות למנוע את המצב הזה היא של כולנו. לא סתם אני מקדיש לזה כל כך הרבה שעות".

"לא נקבל העלאות מחירים בביטוח הסיעודי"

אם עד תחילת השנה לא יימצא פתרון - מיליוני ישראלים לא יקבלו את שירותי הביטוח הסיעודי שעליהם שילמו במשך שנים, וזאת בעקבות החלטה של משרד האוצר לקצץ בזכויות המבוטחים. "יש פה קשישים שיצטרכו את הסיוע הזה ועכשיו הממשלה רוצה לבוא ולומר להם: 'יהיה לכם פחות'", אמר בר סימן-טוב. "אנחנו רוצים לקדם שיח עם האוצר, ולעשות את הדבר הזה בתבונה. לנקוט צעדים שמצד אחד יבטיחו שמי שצריך לקבל את הסיוע הזה כדי לשמור על חיים עצמאיים ככל הניתן יקבל אותו, ולהבטיח שהדבר הזה באמת יחזיק מעמד לאורך זמן".

משה בר סימן טוב בראיון ל
בר סימן-טוב: "מבין את עוצמת התסכול, אבל יש לנו אחריות קולקטיבית"|צילום: תוכנית חיסכון, חדשות 12

אחרי שנשאל אם הוא קורא לקופות החולים לא לציית למשרד האוצר, מנכ"ל משרד הבריאות ביקש לדייק את דבריו: "רשות שוק ההון יכולה להחליט מה הפוליסה אותה אפשר לשווק. זו החלטה שהיא שלהם. אנחנו יכולים לומר לקופות החולים - 'אם זאת הפוליסה - אין מה לשווק אותה'. זה בעצם מה שאנחנו עושים".

"קראנו כמה פעמים ואנחנו חוזרים וקוראים לרשות שוק ההון - תשבו איתנו", אמר בר סימן-טוב. "הדבר הזה לא חי בחלל ריק. כאשר אנשים יקבלו פחות זכויות, מעבר לזה שהם ייפגעו ויישארו ללא מענה, בסוף הדבר הזה מתגלגל למערכת הבריאות. הרי מה יעשו אותם קשישים שבמקום חודשיים, שזה כבר המון זמן, ייאלצו להמתין חצי שנה? בן אדם סיעודי, לא בהכרח יכול להתרחץ לבד. מה יעשו האנשים האלה? זה עונש קולקטיבי".

מנכ"ל משרד הבריאות טען כי יש לו כמה רעיונות בנוגע לפתרון המשבר. "צריך לקדם פתרון לאומי שנותן לאנשים את היכולת להתמודד עם תקופת הסיעוד בחייהם, אנחנו קוראים לזה ביטוח סיעודי דה פקטו", הסביר. "זה יהיה חיסכון ארוך טווח, שכל אחד יהיה מחויב לחסוך אותו כמו שאנחנו חייבים לחסוך לפנסיה".

שר הפנים משה ארבל ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מנכ"ל משרד הבריאות: "לא נאפשר העלאות מחירים בביטוח הסיעודי"|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"יש גם פתרונות קצרי טווח שאפשר לקדם, כמו להבטיח שהכסף מגיע למי שצריך אותו בצורה נכונה. אפשר להסתכל על החסכונות ועל הביטוח הסיעודי של ביטוח לאומי שיכול להיות חלק מהפתרון", טען. "אם הבעיה לא תיפתר בעוד שנה-שנתיים ניפגש פה שוב ונגיד שהבעיה חוזרת על עצמה. אנחנו מחויבים לציבור, אנחנו מחויבים לקשישים. נקדיש לזה את כל הזמן שצריך, אבל לא נסכים לפתרונות פלסטר שיתנו לאנשים תחושה שיש להם ביטוח סיעודי אבל כשהם יצטרכו אותו לא יהיה להם ביטוח".