לאחר אשפוז של כ-20 שעות השתחרר היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו מבית החולים תל השומר, שם אושפז אתמול לאחר שחש ברע. הוא עבר סדרת בדיקות בחדר הצנתורים במחלקה הקרדיולוגית, ולפי הודעת בית החולים - הוא אובחן עם התייבשות. "אבחנתנו, בסיומן של כלל הבדיקות שבוצעו, כולל בדיקות המעבדה, שסיבת האשפוז היא התייבשות", כתבו והדגישו: "ליבו תקין לחלוטין".
על אף הודעה זו, לפיה בשום שלב של הבדיקות - "לא אובחנה הפרעה כלשהי בקצב הלב", הוחלט כי לצורך המשך מעקב שגרתי יושתל בלבו של נתניהו הולטר תת-עורי, "כדי לאפשר לצוות המקצועי הרפואי הצמוד של ראש הממשלה להמשיך במעקב שוטף".
מכשיר הניטור מושתל מתחת לעור, באזור החזה השמאלי, ומקליט את הפעילות החשמלית של הלב באופן רציף למשך חיי המכשיר (שנתיים-שלוש). הוא משמש לאבחון ולאיתור של הפרעות קצב מסכנות חיים הצצות בתדירות נמוכה. מאחר שהמכשיר מנטר את קצב הלב 24/7, הוא יעיל מאוד באבחון או בשלילה של הפרעות בקצב הלב.
ד"ר ג'יזלה קידמן, מומחית ברפואת משפחה ופנימית ממכבי שירותי בריאות, הסבירה ל-N12 על תופעת ההתייבשות והתסמינים, וכן על הקשר בין התייבשות לתפקוד הלב. "אצל אנשים מבוגרים האיזון הפנימי של הגוף רגיש יותר לשינויים קיצוניים בסביבה".
מה המשמעות של התייבשות/מכת חום הגוף?
"הגוף האנושי צריך שיעור מסוים של מים ושל אלקטרוליטים (מלחים, אשלגן) כדי לשמור על איזון ולתפקד. צריך לוודא שמכניסים גם את הכמות הנדרשת של המים וגם של האלקטרוליטים, רק אחד מהם זה לא מספיק.
"איך מגיעים להתייבשות? כאשר יש יציאה מוגברת של נוזלים – כל נוזל שיוצא מהגוף: זיעה, שתן, צואה, דמעות – ולא נכנסים מספיק נוזלים. הגוף אמור לאותת שאנחנו צריכים לשתות, אבל צריך לקחת בחשבון גורמים נוספים: פעילות גופנית, מה הסביבה שלנו, אם הסביבה חמה במיוחד, הלחות גבוהה, או אם יש לנו מצב רפואי שגורם לאיבוד של נוזלים כמו וירוס הגורם לשלשול והקאות. התייבשות יכולה לקרות גם עקב מחלות כרוניות אצל אנשים שלוקחים תרופות מסוימות, למשל משתנות".
מה ההשפעה של התייבשות על הגוף ביום שאחרי? איך באותו היום שבו מתייבשים מרגישים טוב, ורק למחרת מרגישים את ההשפעה על הגוף?
"התחושה יכולה להיות באותו יום או ביום אחריו, תלוי בקצב ההתייבשות. יכולה להופיע סחרחורת, לחץ דם נמוך, פה יבש, צימאון, פחות שתן – כיוון ולגוף יש נטייה לשמור על הנוזלים שלו".
מה הקשר בין התייבשות לאירוע לב, ומה תפקידו של ההולטר שהושתל בליבו של נתניהו?
"התייבשות מתאפיינת בתסמינים כמו סחרחורות, חולשה, טרום-התעלפות, אך אלה הם תסמינים שגם יכולים להעיד על אירוע לב או הפרעות בקצבו. הפרעות קצב יכולות להתקיים גם שלא במסגרת של התקף לב. על מנת לשלול את העובדה שמדובר בהפרעות בקצב הלב, מכשיר הולטר תת-עורי מקליט ומשדר את קצב הלב, וכך ניתן לאבחן בעיות בקצב הלב. משתילים את המכשיר מתחת לעור בקדמת בית החזה, וכך ניתן לעקוב אחר קצב הלב במשך שנים. חשוב להדגיש, המכשיר אינו קוצב לב, כלומר, אין לו השפעה על הלב, אלא רק מאפשר תיעוד ואבחון".
האם להתייבשות בגיל מבוגר (כמו במקרה של רה"מ) יש משמעות אחרת? למה צריך לשים לב?
"אצל אנשים מבוגרים האיזון הפנימי של הגוף רגיש יותר לשינויים קיצוניים בסביבה. למשל, פעמים רבות שומעים בתקשורת שמבקשים שמבוגרים וילדים לא יצאו החוצה כשיש עומס חום כבד. לילדים ולמבוגרים יש נטייה להתייבש יותר. אינני יודעת מה המצב הרפואי של ראש הממשלה, יכול להיות שהוא לוקח תרופות מסוימות שעלולות לגרום להתייבשות. אם, למשל, הוא ברצף של ישיבות ולא שותה מספיק - זה יכול להשפיע.
"במקרה שמדובר בהתייבשות קיצונית, אם עושים בדיקות דם למישהו מיובש רואים שהדם עצמו הופך להיות יותר צמיגי, זה יכול לגרום להתעלפות, חסימות כלי דם ויכול להשפיע על התפקוד הכלייתי. אבל, חשוב להדגיש, אם מטפלים בהתייבשות בזמן לרוב ההחלמה היא מלאה".
מה עושים במקרה של מכת חום או התייבשות?
"הטיפול תלוי בחומרת ההתייבשות. אם מדובר בהתייבשות קלה ויש עוד תחושת צימאון, צריך לשתות בתוך 45 דקות 3 כוסות מים. אם המצב מורכב יותר ושמים לב לתסמינים, צריך לגשת לטיפול רפואי ולפעמים צריך להחזיר נוזלים דרך הווריד.
"בנוסף, במקום לשתות רק מים, אפשר לקנות בבית מרקחת מים עם אלקטרוליטים, שהם הרבה יותר אפקטיביים לטיפול בהתייבשות. אפשר גם להגביר את צריכת הפירות והירקות - אבטיח, מלפפון או ברוקולי, למשל, כי יש בהם שיעור נוזלים גבוה וגם אלקטרוליטים.
"בימים חמים יש להגביר את צריכת המים, אפשר להוסיף קצת מלח כשאוכלים. יש לשים לב שקפה ותה עם קפאין יכולים להיות משַתנים, ואינם מחליפים מים. אלכוהול עלול לגרום להתייבשות. ביום שאחרי ההתייבשות חשוב שלא לחזור מיד לשגרה, לשים לב לתחושות בגוף, לא להתאמן באינטנסיביות (עצימות) ובטח שלא בחום. כדאי לשים לב שבימי הקיץ גם בלילה עלולים להתייבש במהלך פעילות גופנית וצריך להקפיד על צריכת מים.
"לא להתאמן, גם אחרי שאובחן מקרה של התייבשות. לא לחזור מיד לשגרה אם מרגישים עייפים (אחד מהסימפטומים). אם מתאמנים לשים לב לטמפרטורה, גם בלילה בימי הקיץ החמים צריך להקפיד".