פרסום ראשון: לצד התקדמות של כוחות צה"ל בתוך רצועת עזה, הלוחמים מצליחים לעצור לא מעט מחבלים ולהביא אותם לחקירה בשטח ישראל. רבים מאותם עצורים זקוקים לטיפול רפואי, ובצל הביקורת בארץ על הבאתם לטיפול בבתי החולים האזרחיים בתחילת המלחמה, הוחלט להעבירם למתקן בשדה תימן, סמוך לבאר שבע. בעקבות כך, במשרד הבריאות גיבשו נוהל חדש המנחה את הצוותים הרפואיים כיצד לטפל באותם מחבלים. לנוהל המלא.
המחבלים שנעצרו - סיקור N12
- מאחורי האשפוז החריג: המחבל שנעצר בעזה - נותח בבית החולים
- הותר לפרסום | מחבלים בחקירתם בשב"כ מודים: "חמאס מסתתר בבתי החולים בעזה"
- מחבלי חמאס שנתפסו בשבת השחורה הובאו לטיפול בבתי חולים ציבוריים
הנוהל, שעליו חתום בין היתר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב, קובע את האופן שבו צריכים לטפל בעצורים על מנת לשמור על בטיחות הצוותים הרפואיים שמטפלים בהם. כך למשל, הונחו הצוותים שלא לחשוף בפני המטופלים את פרטיהם האישיים, אלא רק את תחום העיסוק שלהם ומומחיותם.
המטופלים יישארו, על פי הוראות גורמי הביטחון, אזוקים ועיניהם יהיו מכוסות בזמן הטיפול, מלבד במצבים שבהם המטפלים יחשבו שיש צורך רפואי בהסרתם של אותם אמצעי בטיחות. כמו כן, על אף התרעומת שהתעוררה סביב אשפוזם של כמה מהמחבלים בבתי החולים בתחילת המלחמה, הצוותים המטפלים במתקן הרפואי כן רשאים להעביר מטופל לבית חולים, בתנאי שייקבע כי הדבר הכרחי לצורך הצלת חייו או למניעת נכות קבועה.
ככלל, נאסר על הצוותים הרפואיים לטפל בעצורים ללא הסכמתם - מלבד במצבי חירום שבהם הטיפול המיידי דרוש לצורך הצלת חיים. במקרים שבהם מטופל מפעיל אלימות כלפי הצוות או הציוד הרפואי, על הצוות לעצור את הטיפול בו ולקרוא לצוות מתקן הכליאה.
"המתקן הרפואי בשדה תימן הוא מעין "בית חולים שדה" ומצוי בתוך מתקן צבאי שהוכרז על ידי שר הביטחון כמקום כליאה לפי חוק הלב"חים (לוחמים בלתי חוקיים, ההגדרה למחבלים שנעצרו)", נכתב במסמך. "המתקן הרפואי מאויש על-ידי רופא בכיר, וצוות של בעלי מקצועות רפואיים, שהוצא להם צו מילואים מכוח צו 8 עקב המצב הביטחוני, אף שלא במסגרת חיל הרפואה. הפעלת המתקן עוררה מספר שאלות בנושא הטיפול בכלואים, שניתנת להם התייחסות להלן, לאחר דיון משפטי בין-משרדי. על צוות המתקן להכיר את ההנחיות ולהיות ערוך להשתמש בהן, לפי הצורך".