צעירה אמריקאית הצליחה "להחלים" מ-OCD – באמצעות שתל למוח. מדובר בפיתוח של טכנולוגיה שכבר נמצאת בשימוש לטיפול במחלות אחרות, ולטענת הרופאים, מי שחשבה עליו היא לא אחרת מאשר המטופלת עצמה.
אמבר פירסון בת ה-34 סבלה לא רק מ-OCD. למעשה היא גם אובחנה כסובלת מאפילפסיה. רופאיה המליצו לה טיפול באמצעות שתל קטן שיוכנס אל מוחה, שמטרתו לאתר את הפעילות העצבית החריגה שגורמת להתקפים אפילפטיים, ולשלוח זרם שימנע אותם מבעוד מועד. מדובר, כאמור, בשיטת טיפול ידועה: שתלים מוחיים משמשים זה שנים לטיפול בהפרעות נוירולוגיות, כאשר גם אחד הטיפולים המוכרים לתסמינים של פרקינסון מבוסס על הליך חודרני דומה במידת מה.
פירסון קיבלה את הצעת הרופאים ובחרה לעבור את הניתוח. אבל אז, הייתה לה הצעה מעניינת: "זה היה הרעיון שלה", אומר הרופא המנתח ד"ר אחמד רסלאן מבית החולים האוניברסיטאי באורגון. "היא אמרה לנו: אתם נכנסים למוח שלי כדי לשים את השתל הזה, ויש לי גם OCD, אז האם אתם יכולים פשוט לשים שתל גם בשביל OCD?'. למרבה המזל, לקחנו את ההצעה שלה ברצינות".
הרופאים ביצעו מספר בדיקות, בהן עוררו "התקפי" OCD אצל פירסון על ידי חשיפתה לטריגרים המוכרים שלה, והצליחו לזהות את הפעילות המוחית המתרחשת במהלך אותם ההתקפים. אחר כך התאימו את השתל המוחי כך שיגיב בדיוק לאותם הסיגנלים העצביים שמופעלים כשה-OCD מתעורר, וינטרל אותם.
OCD, או בשמה המלא בעברית 'הפרעה טורדנית-כפייתית' היא הפרעה המתאפיינת במחשבות פולשניות וטורדניות המעוררות חרדה, ובביצוע פעולות טקסיות שמטרתן להפחית את החרדה. ההפרעה עשויה להופיע בדרגות חומרה שונות, והיא עלולה לשבש מאוד את אורח חייהם של אנשים הסובלים ממנה. המחשבות הטורדניות יכולות להיות קשורות לסדר ולניקיון אבל גם לנושאים פחות גשמיים.
"לפני הניתוח, כל הזמן הייתי בתוך הראש של עצמי, עסוקה ודואגת", אמרה אמבר פירסון בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית. לטענתה, לפני הניתוח היא איבדה כ-8 שעות בכל יום רק על ריטואלים שונים שנבעו מההפרעה. "עכשיו אני סוף סוף נוכחת בחיי היומיום שלי. זה מדהים. אני שמחה שוב, ואני נרגשת לצאת לחיים חדשים ולהיות עם החברים והמשפחה. זה משהו שנמנעתי ממנו במשך שנים".
"זה ההתקן היחיד בעולם שמטפל בשתי הפרעות שונות", אומר ד"ר רסלאן. "הוא מתוכנת באופן בלתי תלוי, כך שהתוכנה של אפילפסיה שונה מהתוכנה של OCD. זו הפעם הראשונה בעולם שדבר כזה נעשה". המקרה המיוחד פורסם בכתב העת המדעי היוקרתי Neuron באוקטובר 2023. כעת, עובדים באוניברסיטת אורגון על פיתוח של ההתקן ושדרוגו, במטרה להפכו לפתרון נגיש ככל האפשר למיליוני אנשים הסובלים מ-OCD ברחבי העולם.