"ילד עם דלקת במפרק הירך כתוצאה מווירוס/צינון שהיה לו. צולע כבר כמה ימים. הוראת הרופא: לדרוך כמה שפחות, מנוחה וזמן. הבנתי שזה מאוד שכיח, מישהו מכיר?", כך שיתפה לאחרונה מגישת הטלוויזיה רותם ישראל את עוקביה באינסטגרם, אחרי שבנה בן ה-3 החל לצלוע.
לדברי בריאות ד"ר עוז פרנקו, מנהל מרפאה ומומחה לאורתופדיה של הכללית במחוז דן, התופעה שעליה מדברת ישראלי, מכונה "טרנזיאנט סינוביטיס", והיא לא מתרחשת בזמן המחלה הויראלית, אלא רק כמה שבועות לאחר שזו חולפת. אגב, לדבריו היא עשויה להיגרם גם לאחר החלמה מתגובה אלרגית או מטראומה והיא מתבטאת בצליעה של הרגל, בקושי בדריכה ובכאב. "למעשה מדובר בסוג של דלקת מפרק תגובתית. המפרק, בדרך כלל מפרק הירך, מגיב בדלקת ללא זיהום, שהתוצאה שלה היא ילד כאוב עם מוגבלות בתנועת הירך וצליעה".
למקרה שתהיתם, זה הרבה יותר שכיח ממה שאתם חושבים. התופעה, לדברי הד"ר, שכיחה בכ-3% אחוזים מהילדים בני ה-3 עד 10, והיא לרוב מתרחשת אצל בנים. 20% מהילדים יחוו את התופעה הזו יותר מפעם אחת. עוד הוא מציין כי התופעה מתבטאת בכאב וצליעה ללא חום, כך שעל פניו הילד עשוי להיראות בריא.
עד כמה זה מסוכן ואיך מטפלים?
ד"ר פרנקו מסביר כי התופעה צפויה לחלוף תוך כמה ימים, אך לעיתים היא יכולה להימשך גם שבוע או שבועיים. לדבריו, היא יכולה לעבור גם ללא טיפול, אבל נהוג לתת לילד איבופרופן – תרופה נוגדת דלקת. "במקרה שמלבד הצליעה, הילד גם סובל מחום או ממחלה ויראלית, או כאשר אין שיפור במצב תוך כמה ימים חשוב להגיע לבדיקה מיידית כדי לשלול זיהום". עוד הוא מוסיף כי בימים שבהם הילד חש בכאב וצולע, חשוב לדרוך כמה שפחות על הרגל, ולוותר על פעילות גופנית מאומצת.