מחקר ראשוני שבדק הרגלי אכילה של למעלה מ-20 אלף אמריקנים לאורך 15 שנים, מצא שמשטר תזונה 16-8 מעלה ב-91% את הסיכון למות ממחלות לב וכלי דם. השיטה שנחשבת ל"להיט של עולם הדיאטות", אמנם תורמת לירידה בלחץ הדם, ברמות הסוכר והכולסטרול מעבר לירידה במשקל – אך היא רחוקה מלהיות בריאה.
המחקר הוא מחקר רחב היקף והשאלה ששאלו עורכי המחקר היא האם אנשים שמקפידים על כך לאורך זמן יזכו גם באפקט המיטיב של ירידה בתמותה – אך התוצאות היו הפוכות לחלוטין. "בעולם המערבי אנחנו נוטים לאכול יותר מאוחר", מסביר ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני. "אנשים שעושים 8 שעות אכילה וזה מאוחר יותר לתוך הלילה, נוטים לבחור מזונות שומניים יותר ויותר מעובדים, וזה קשור מאוד לתחלואה".
המומחים גילו כי אנשים ששומרים על צום לסירוגין מקפידים פחות בתחומים אחרים. "אני ממליץ היום לא להיתפס לטרנדים אלא להקפיד על מה שאנחנו יודעים, על מה שנמצא כבר כמוכח, לחיות נכון", מסביר פרופ' חיים דננברג, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית במרכז הרפואי וולפסון.
"זה מחקר תצפיתי, זה לא מחקר התערבותי", מסייג ד"ר שון פורטל. "אין פה קבוצת ביקורת, שאלו את האנשים מה הם אכלו, באיזה שעות הם אכלו. לא יודעים כמויות, לא יודעים אם יש פה סיבה ותוצאה. לא בדקו פה לא את הכמות שהם אכלו ולא את סוג האוכל שהם אכלו".