זוגות רבים שנתקלים בקושי בהבאת ילד לעולם פונים להליך הפונדקאות. מעיין, עיתונאית מנוסה, יצאה אל מסע האימהות שלה אחרי תחקיר רציני. היא ובעלה החלו בניסיונות להקים משפחה והביאו שני ילדים. כשהניסיונות להבאת ילד שלישי לעולם לא צולחים הם מחליטים לפנות לפונדקאות. "עוד ילד זה הדבר שהכי רציתי בעולם", היא מספרת.
בישראל יש בירוקרטיה מייגעת ולכן הם פונים לחו"ל. הם מגיעים לאחת מהסוכנויות המובילות, סוכנות מנור, שמקשרת בין זוגות ישראליים לבין פונדקאיות בגאורגיה. "הגענו אל הבעלים של החברה באותה תקופה שהבטיח: 'אל תדאגי, צ'יק-צ'ק אנחנו מסדרים לך ילד'", אומרת מעיין שחותמת על חוזה. היא ובעלה מעבירים כ-180 אלף שקלים לסוכנות - ומחכים. "יום אחד מתקשרים ואומרים לך שמצאו פונדקאית ויש לך שעה-שעתיים לאשר אותה, או שמעבירים אותה לזוג אחר".
בני הזוג מאשרים תחת הלחץ את הפונדקאית שנקלטת בהליך החזרת עוברים, אז מתחיל הסיוט האמיתי שלהם. "היא הייתה צריכה להגיע לסדרת ביקורות ואז אני מקבלת הודעה מהאחות של מנור שהיא לא הגיעה כי היא לא מרגישה טוב. ככה זה המשיך עד שיום אחד אני יושבת בבית, מתקשרת האחות ואומרת לי, 'אני לא יודעת איך להגיד לך את זה, אבל אנחנו לא מוצאים אותה', עם העובר שלי בפנים", מספרת מעיין.
מה הרגשת באותו רגע?
"אני נותנת צרחה, כמעט התעלפתי, זה העובר שלי בפנים, מה זאת אומרת את לא מוצאת אותה? מה זה אתם לא מוצאים אותה? אל מי אני פונה? בסוף האחות אומרת לי: 'תתקשרי למנהלת תרומת ביצית בחברה'. הילד שלי שם ואני לא נושמת".
מעיין ובעלה מחליטים להגיש תביעה נגד סוכנות מנור, ושם הם מפרטים את השתלשלות העניינים. מעיין מוצאת אותה בפייסבוק הרוסי ומגלה שם שהגיל שלה בשלוש שנים מבוגר ממה שהוצג לה וגם מספר הטלפון שהועבר לה שגוי. אחרי זמן רב הפונדקאית סוף-סוף נמצאה: "מצאו אותה והחזירו אותה. טסתי לגאורגיה כדי לפגוש אותה, והתחננתי רק שתמשיך לי את ההיריון ולא תיעלם לי", משחזרת מעיין בכאב.
ההיריון ממשיך, אבל חשוב להבין - לכל תהליך של החזרת עוברים יש טיפול תומך של זריקות יומיות שצריך לקחת. לאחר כמה שבועות מצאו הרופאים שהתינוק פגום, אין לב. עד שקבעו תאריך של הפלה העובר כבר מת מעצמו. מעיין חוזרת לארץ והולכת לפגישה בסוכנות, מצוידת במצלמות נסתרות. היא מטיחה באנשי החברה ומצביעה על הכשלים שבהם נתקלה, הם מצדם - מסרבים להשתמש במילה "ברחה". מעיין חוזרת ומציינת כי יש לה הוכחות כתובות על כך שבחברה חיפשו אחר הפונדקאית שלה כשלושה שבועות.
בכתב ההגנה מנהלי סוכנות מנור הכחישו את כל הטענות של הזוג. לטענתם, הם לא דחקו בזוג כדי לאשר את הפונדקאית, שהיא בכלל לא נעלמה אלא נסעה לטפל באימה החולה. שכל העת היא טופלה כראוי, שהם לא שיקרו לגבי גילה של הפונדקאית, אלא מדובר רק בטעות הקלדה, ושאין קשר בין נסיעתה של הפונדקאית להפסקת ההיריון היזומה. עוד הם מוסיפים שלאחר מכן מעיין ערכה עימם הליך נוסף.
בישראל הליך פונדקאות עולה כ-250 אלף שקלים, והוא כולל בירוקרטיה מייגעת. מלבד האפשרות הזאת יש מעט מאוד מדינות שמאפשרות לבצע פונדקאות, כמו למשל ארצות הברית, ששם המחיר כפול, או גאורגיה, שמציעה גם הליך זול וגם הליך ללא פיקוח הדוק ובדיקות מעמיקות.
שירה ובעלה עוברים הליך פונדקאות, גם דרך מנור, שמסתיים בלידת תינוק בריא. שנה עוברת והם מחליטים להביא עוד ילד לעולם, גם כן דרך פונדקאות גאורגית, אך הפעם דרך סוכנות אחרת לחלוטין. "התהליך החל להשתבש כבר מהתחלת ההיריון. לא קיבלנו דיווחים בזמן על בדיקות, הם ביקשו שנשלם עבור התרופות שהיא קיבלה, אבל טענו שלא חייבים למסור לי קבלות ושמה שהם אומרים לי - זה מה שאני צריכה לשלם", היא אומרת.
בימים האחרונים של ההיריון הפונדקאית לא הרגישה טוב, אז מבינים בני הזוג שהתינוק שלהם נמצא בסכנה. "היה לה לחץ דם 205 והסתבר שהיה לה זיהום בתעלת הלידה והבן שלי נדבק", מספרת שירה בדמעות. "הוא לא הצליח לנשום לבד והיה מונשם עשרה ימים. נשאלת השאלה שאם היו מבצעים בדיקות קפדניות, היה ניתן למנוע את המצב הרפואי שנוצר? הסוכנות ידעה מזה והתנערה. התייעצתי עם רופאים בארץ שאמרו לי שזה משהו שכן אפשר לזהות".
עד היום שירה מתמודדת עם ההשפעות הבריאותיות והתינוק שלה סובל מעיכוב התפתחותי ובעיות רפואיות רבות. אני חושבת שאף אחד לא צריך לעבור את זה. הגיהינום שאנחנו חווינו, הצורה שזה השפיע על החיים, השפיע על הבריאות.
השילוב של מדינה עם אוכלוסייה ענייה עם אזורים ללא מוסדות רפואיים והליך מהיר של בחירת פונדקאית, מביא להרבה שיברונות לב. סוכנויות גאורגיות מגייסות פונדקאיות דרך הפייסבוק ללא בדיקות מעמיקות והסברים מתאימים על ההליך הרפואי הנדרש.
הסיפור של ארנון הוא הוכחה לזה: לפני כחצי שנה פונדקאית בגאורגיה ששייכת לסוכנות אחרת הולידה לו שלישייה. ארנון חוזר לארץ ומבצע בדיקות דנ"א כנדרש. "חזרו הבדיקות אחרי יותר משבועיים, ואומרים לי: 'אין דרך יפה להגיד את זה, שני הילדים הם שלך וילד אחד הוא לא גנטית שלך - הוא מאה אחוז גנטית של הפונדקאית'", הוא מספר.
"מה שקרה שבנוסף לאותם שני העוברים שלי היא נכנסה להיריון באופן טבעי במקביל עם בן זוגה, ואז נוצר שיש שני עוברים שלי בבטן, ועוד עובר שלה", הסביר ארנון. לרוב נהוג שהסוכנויות דורשות מהפונדקאיות שלא לקיים יחסי מין כדי למנוע מקרים כאלו.
זה אולי סיכום הסיפור מאחורי התעשייה המשומנת הגאורגית - בסוף, בזכות הנשים הגאורגיות נוצרו תינוקות רבים. אך לצד זה אי אפשר להתעלם מחוסר הפיקוח של הרשויות הישראליות על התעשייה שעוסקת בדבר הרגיש ביותר - הבאת ילד לעולם.
מסוכנות מנור נמסר: ״עד כה הגיעו לעולם למעלה מ-5,500 תינוקות באמצעות שירותיה של מנור, ואלפי הורים הגשימו באמצעותה את חלומם. מנור מפעילה פרוטוקול רחב ביותר של בדיקות מקיפות לפונדקאיות ולעוברים. הטענות המועלות ע"י גברת פרילוק רחוקות מלשקף את המציאות אך לצערנו לא נוכל לפרט מעבר לכך בשל חסיון רפואי שהגב' פרילוק מסרבת להסיר. מנור תמשיך לפעול ולספק את השירותים האיכותיים ביותר ובסטנדרט הרפואי הגבוה ביותר".
תגובת הסוכנות דרכה עשתה שירה את ההליך: "הטענות כנגד הסוכנות מוכחשות ואינן מייצגות את אשר אירע במציאות. הסוכנות מקפידה על החיסיון מול הלקוחות, ולכן נבצר מאתנו להגיב לגופן של טענות".