לפני כשבוע  טייל חיים מרקוביץ בן ה-70 באחד הרחובות ברמת גן, ולפתע התמוטט. למזלו, ממש באותם רגעים, הוזנק לכיוונו פרופ' קובי שחם, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, שהיה במשמרת התנדבותית בנט"ן (ניידת טיפול נמרץ) איכילוב. מדובר בפרויקט ייחודי בשיתוף מד"א הכולל שימוש בניידת מתקדמת שבה פועלים יחד רופאים בכירים מאיכילוב, פרמדיקים וחובשים, על מנת להציל חיים במהירות.

"שמעתי בקשר על אדם שהתמוטט ברמת גן", משחזר הפרופ' את הרגעים הדרמטיים. "אף שהיינו רחוקים, ביקשתי מהמוקד להצטרף לצוות נוסף שכבר הוזנק למקום, על מנת לסייע. בדרך לאירוע, כששמעתי שהחלו בפעולות החייאה עדכנתי טלפונית את קבוצת האקמו-החייאה (ECPR) שלנו, על מנת שיהיו מוכנים לנו במידת הצורך".

כשהגיע למקום הייתה  ברחוב המולה סביב האירוע. "הצטרפתי מיד למאמצי ההחייאה של צוות נט"ן שהיה במקום וביקשתי להתחיל באופן מיידי בפינוי לאיכילוב, תוך כדי פעולות החייאה שכללו מתן מכות חשמל  וטיפול תרופתי. במהלך הפינוי עדכנתי את צוות האקמו בפרטי האירוע ווידאתי שהם ממתינים לנו".

יחד עם הפרמדיק של מד״א ניר גרוסבנד (צילום: איתי דגן )
חיים והפרופ' עם הפרמדיק של מד״א ניר גרוסבנד|צילום: איתי דגן

אולם, כשהגיעו לחדר המיון, לאחר שכבר חלפו 25 דקות מתחילת ההחייאה, ליבו של חיים עדיין לא חזר לפעול. יחד עם ד"ר דקל סתוי, מנהל שירות האקמו וד"ר ישי סקלי מנהל שירות שוק קרדיוגני שהמתינו לצוות, הוחלט להשתמש בטכניקה ייחודית וחדשנית המכונה ECPR, הכוללת החדרה של צנרת מכונת לב ריאה (מכונת האקמו) תוך כדי פעולות ההחייאה. פרופ' שחם מסביר כי "מערכת זו מאפשרת חידוש מהיר של זרימת הדם והחמצן לאיברים חיוניים ובראשם המח והלב ומשפרת את סיכויי ההחייאה במצבים שבהם מתן שוקים חשמליים חוזרים אינם מצליחים להחזיר את פעולת הלב באופן מיידי".

הלב חזר לפעום

לאחר כ-15 דקות מהגעתם לחדר המיון, האקמו כבר פעל בגופו של חיים וזמן קצר לאחר מכן לבו חזר לפעום. לאחר שהתייצב, חיים עבר צנתור מוצלח לפתיחת העורק החסום בלב ולמוחרת נגמל מכלל המכשור שתמך בלב הכושל.

"זהו אחד המקרים הדרמטיים שחוויתי במהלך שנותיי הרבות כרופא בטיפול נמרץ" אומר פרופ' שחם. "ישנו חלון הזדמנויות מאוד קצר שמאפשר לחבר חולה לאקמו בזמן החייאה שנמשך כ-60 דקות מרגע ההתמוטטות ועד לתחילת השימוש במכשיר. במקרה של חיים, כל הכוכבים הסתדרו בתזמון מושלם. מהרגע ששמעתי על המקרה בזמן אמת, דרך ההגעה המהירה של צוות הנט"ן שלנו ופינוי מהיר, ועד לצוות האקמו שכבר המתינו מוכנים במיון".

גם כעת, כשהוא נזכר במה שהתרחש, הפרופ' עדיין מתרגש. "קשה לתאר את התחושות ואת הסיפוק במקרה הזה, שבו אני מעורב בטיפול מהרגע הראשון ועד לרגע שחיים משתחרר לביתו. אני רוצה להודות לכלל הצוותים של מד"א ושל איכילוב, ובייחוד לצוות הסיעוד של היחידה לטיפול נמרץ לב".

"ברגעים קשים של חוסר ודאות ותחושות מעורבות של תקווה ופחד, הצוות המסור היה אור גדול ואני מודה לכל הגורמים שעזרו להציל את חיי", אומר חיים לסיום.