לאחרונה הגיע למוקד החירום ביקורופא שבנהריה ניתאי גולדנברג, ילד כבן 4 המלווה באימו. הוא סבל מאי-שקט, מחרחור קל, נזלת ומקשיי נשימה. הרופא המטפל התורן, ד"ר מוחמד גנאים, קיבל את הילד, הרגיע אותו והאזין לריאותיו על מנת לבחון אם קיים חשש לחדירת גוף זר. בשל החשד, הד"ר ביצע צילום באמצעות מצלמה מיוחדת, שדרכה היה ניתן לראות כי אכן פיסת לגו בגודל ס"מ, נתקעה בנחיר הימני של הילד.
ד"ר גנאים הרגיע את ניתאי והחליט לבצע הליך רפואי מציל חיים להוצאת הלגו מהנחיר, מה שחסך לו, ככל הנראה, ניתוח מורכב בבית החולים. ההליך שנמשך כחצי שעה, בוצע באמצעות מלקחיים כירורגיים, תוך ייבוש הנזלת מהנחיר. "חתיכת הלגו הייתה ממוקמת ממש בחלק האחורי של האף וזה היה עניין של שניות עד שחלילה ייכנס עמוק יותר לכיוון קנה הנשימה והריאות", מתאר הד"ר את הרגע המלחיץ.
"הדבר הראשון שעשיתי זה להרגיע את הילד כי אם הוא היה נושם במהירות ובוכה, היה סיכוי גבוה יותר שחתיכת הלגו הייתה עושה את דרכה לריאות וכך חוסמת אותן, מה עלול היה בפועל להוביל למותו". לדבריו, מקרים כאלה לרוב מחייבים ניתוח, אבל המצלמה הייחודית סייעה למנוע את זה. "גודלה המזערי של המצלמה מאפשר לנו להכניס אותה לאף וכך ניתן לאתר את הגוף הזר. אם לא הייתי רואה את החלק במצלמה, היינו עוברים לצילום רנטגן ראש וריאות. במצב כזה היינו מאבדים זמן מיותר והחלק היה עלול להיכנס לריאות". בסופו של דבר, הילד שוחרר לביתו כשהוא מרגיש טוב ומחויך.
מצב מסכן חיים שניתן למנוע
ד"ר ענאן גנאים, מנהל מרפאת ביקורופא שבנהריה, מציין כי שאיפת גוף זר לדרכי הנשימה, היא מצב רפואי מוכר וחמור העלול לסכן חיים. "מצב כזה מהווה אתגר אבחנתי וטיפולי לצוות הרפואי כיוון שהסימפטומים עלולים לרמז גם על מצבים רפואיים אחרים. מרבית מקרי שאיפת הגופים הזרים מתרחשים בקרב ילדים, בעיקר בקרב בני ילדים עד גיל 5. מבנה הלוע ודרכי הנשימה העליונות, חוסר בשלות מנגנון הלעיסה והבליעה בגיל קטן ונטייתם של ילדים קטנים לתחוב לפיהם חפצים הנמצאים בסביבתם – כל אלה הם גורמים שמסכנים את הילדים".
לדבריו, במקרה של שאיפת גוף זר יש להפנות את הילד בדחיפות לבית החולים, שם ניתן לשלוף את הגוף הנשאף. "כמו בכל תאונה, מניעת שאיפת הגוף הזר היא הטיפול החשוב ביותר ולכן על ההורים למנוע מגע של ילדים קטנים עם חפצים קטנים ולהבהילם לטיפול רפואי דחוף בכל חשד לאירוע של שאיפה", אומר הד"ר.