ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקני, הודיע לאחרונה כי בעקבות מחקר חדש שמעורר חשד להימצאותן של מתכות כבדות ורעילות בטמפונים, הוא עומד לפתוח בחקירה.
המחקר, שנערך ביולי האחרון, מצא נוכחות של מתכות כגון עופרת וארסן בטמפונים - אורגניים ולא אורגניים. אף שריכוז המתכות שנמצאו היה נמוך, כל חשיפה למתכות מהסוג הזה עלולה להיות מסוכנת. המחקר בדק 30 טמפונים מ-14 מותגים שנרכשו מקמעונאים מקוונים ומחנויות גדולות בארצות הברית, בריטניה ויוון. החוקרים ערכו מחקר 'עיוור', ובמהלכו לא יכלו לזהות את המותגים.
לפי ההצהרה של הרשויות בארצות הברית, המחקר איתר רק את נוכחותן של המתכות ו"לא בדק אם הן משתחררות מהטמפונים בעת השימוש בהם. "המחקר גם לא בדק אם מתכות משתחררות, נספגות בדופן הנרתיק ונכנסות לזרם הדם במהלך השימוש בטמפון", הבהירו.
לפיכך, ה-FDA הזמין סקירת ספרות בלתי תלויה ויזם מחקר מעבדתי פנימי לטובת הערכת המתכות שבטמפונים. הבדיקה שיערוך תחקה שימוש רגיל בטמפונים כדי לראות עד כמה, אם בכלל, עלולות להשתחרר מתכות לגוף האדם במהלך השימוש בהם. ה-FDA גם ניסה להרגיע וציין כי "לפני שהמוצר מורשה לצאת לשוק, חברת הייצור צריכה לבדוק את בטיחות הטמפון, והיא נבדקת גם על ידי ה-FDA".
"לפי שעה אין המלצה קונקרטית"
בהמשך לממצאים, ד״ר דנה שדה, מומחית במיילדות וגינקולוגיה מאסותא, מסבירה כי מדובר במחקר יחסית קטן שמצא נוכחות מצומצמת של מתכות כבדות בטמפונים. עם זאת, היא מדגישה כי המחקר לא בחן את משמעות הדבר או את אופן השחרור האפשרי לגוף האישה. "החשש נובע מהאפשרות של ספיגת המתכות הללו דרך רירית הנרתיק בעת השימוש בטמפונים, אולם לפי שעה אין המלצה קונקרטית עבור ציבור המשתמשות בהם. בהחלט חשוב לעקוב אחר מחקרים ולהיות ערים לשינוי אפשרי בהוראות השימוש".
ד"ר שדה גם מזכירה כי "באופן כללי, ההמלצות לגבי שימוש בטמפונים כוללות שטיפת ידיים לפני ואחרי הכנסה של הטמפון, והחלפת טמפון לפחות בכל 8-4 שעות. השארה של טמפון למשך זמן ממושך יותר מעלה את הסיכוי לזיהום, לרבות תסמונת נדירה בשם תסמונת הלם רעלי (toxic" shock syndrome").