דוח המדדים לאיכות הטיפול במערכת הבריאות של שנת 2023 פורסם היום (רביעי). הדוח בחן 82 מדדים עבור חמש מסגרות טיפול שונות שכוללות 35 בתי חולים כלליים, בתי חולים גריאטריים ובתי חולים המטפלים בבריאות הנפש. בנוסף, טיפת חלב נמדדו בתוכנית וכן מגן דוד אדום ושירותי אמבולנסים נוספים. הנתונים הבולטים מהדוח בהמשך הכתבה.
פרסום הדוח נעשה על מנת לאפשר לציבור לקבל תמונה ברורה יותר איזה בית חולים מטפל טוב יותר באיזו בעיה, ועל מנת לשפר את מסגרות הטיפול השונות. בניגוד לשנים הקודמות, בדוח השנתי לא הוצגה טבלה סופית המדרגת את בתי החולים. חלק מבתי החולים לא דיווחו על חלק מהפרמטרים כפי שהתבקשו, כמו בית החולים וולפסון שלא דיווח מסיבה טכנית ובהסכמת משרד הבריאות בשל הטמעת רשומה קלינית ממוחשבת חדשה ב-2023. בית החולים שיבא נבדק במספר המדדים הגבוה ביותר (51) וקיבל ציון גבוה ב-20 פרמטרים שבהם נבדק.
מדדי הטיפול במחלקה לרפואה דחופה
בדוח נמצא כי זמן ההמתנה הקצר ביותר מההגעה לחדר המיון ועד לקבלת האבחון הראשוני, נרשם בבית החולים לניאדו בנתניה, שם בתוך 4 דקות בלבד התקבלו תוצאות ראשוניות. במרכז הרפואי לגליל בנהריה נרשמו 5 דקות, בבית החולים איכילוב בתוך 6 דקות התקבל אבחון ראשוני ובבית החולים מאיר בכפר סבא זמן ההמתנה מהגעה למיון ועד קבלת אבחון ראשוני בטריאז' הוא 7 דקות. אחריהם נמצאים הדסה הר הצופים בירושלים ובתי החולים שיבא, שמיר, בני ציון, בילינסון, הכרמל וסורוקה - שם זמן האבחון עומד על 8 דקות.
בנושא פניות חוזרות למיון תוך 48 שעות, מרבית בתי החולים לא עמדו ביעד הלאומי שהוצב לשנת 2023, שעמד על 5%. בית החולים שערי צדק בירושלים רשם את הנתון הטוב ביותר במדד זה, עם 3.70% שחוזרים לטיפול נוסף. בית החולים שסגר את הרשימה הוא יוספטל באילת, שם שיעור המטופלים שחוזרים לטיפול בתוך 48 שעות עומד על למעלה מ-10%.
מדדים באירועי דום לב וכניסה לצנתור
מדד נוסף שנבדק בדוח הוא אחוז המטופלים שמגיעים לבית החולים עם אירוע לבבי חד, וכמה מהם נכנסים לצנתור תוך 90 דקות. במדד זה ישנה עלייה חדה משנת 2013, אז נרשמו 68%, ובמדד השנה הוא עומד על 92% מהמקרים.
מתן טיפול אנטיביוטי ובדיקות CT\MRI
היעד הלאומי שהציב משרד הבריאות עבור טיפול אנטיביוטי מניעתי בעת שבר בצוואר הירך או ניתוח במעיים עמד בשנת 2023 על 95%. רוב בתי החולים בארץ עמדו ביעד והמדד נקבע על 96%, כאשר בבית החולים כרמל בחיפה נקבע האחוז הנמוך ביותר שעמד על 86%. בדוח נבדק הזמן החציוני עבור חולים שהגיעו לטיפול עם חשד לשבץ מוחי. בבית החולים אסותא באשדוד קיבלו המטופלים את הבדיקה בזמן המהיר ביותר, שעמד על 19 דקות בלבד, לעומת 25, שהיה היעד הלאומי שבו התבקשו בתי החולים לעמוד.
טיפות חלב ושירותי פרה-הוספיטל
כחלק ממסגרות הטיפול שנבדקו במדד האיכות, בטיפות חלב, שם נבדקות גדילה והתפתחות בקרב פעוטות, מציינים שחלה ירידה בבדיקות היקף ראש בשנה האחרונה, והנתון עומד בדוח הנוכחי על 71% לעומת 73% בשנה שלפני. גם בבדיקות שפה בגיל 3-2 נרשמה ירידה של אחוז אחד. מדד שבו ביקש משרד הבריאות "לפעול בהקדם על מנת להעלות את האחוזים" הוא החייאה המתבצעת בפועל, טרם הגעת האמבולנס למקום אירוע. השיעור במקרים אלו עומד על כ-38% בלבד, למרות 85% שנמדדו בנושא הנחיות שמקבלים מתקשרים למוקד רפואי בנושאי החייאות בעת חשד לדום לב.
בתגובה לדוח, שר הבריאות אוריאל בוסו התייחס למדדים ולעומס שנוצר במערכת הבריאות כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל: "בשנה האחרונה זכינו לראות את רמתה הגבוהה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל. האופן שבו צלחה המערכת את אירועי 7 באוקטובר ואת אירועי המלחמה הקשים בנוסף להערכה העולמית שלה לה היא זוכה - הוכיח עד כמה השאיפה של משרד הבריאות למצוינות והישגיות מניבה פירות".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הוסיף: "החתירה למצוינות באיכות ובטיחות בבריאות היא מסע מתמשך, שלהצלחתו דרוש המשך שיתוף פעולה, הירתמות, חדשנות ומחויבות ללמוד מהניסיון המשותף של המוסדות המשתתפים ושל התוכנית הלאומית. על ידי מתן משקל לקולו של המטופל, אפשר יהיה ללמוד על ההשפעה של התערבויות וטיפולים על תוצאות הטיפול ועל רווחת המטופל מנקודת ראותו. בנוסף, החלטנו השנה להתחיל לבצע שינוי בתהליך המדידה כך שהנתונים יונגשו באופן השוואתי וזאת על מנת להביא לשיפור בתוצאות המדדים פר מדד".
"השנה, מערכת הבריאות התגייסה כולה לטיפול בנפגעי המלחמה, הן בפצועי הגוף והן בנפש", המשיך בר סימן טוב והוסיף כי על אף הקושי והעומס הרבים, הצליחו צוותי הרפואה לעמוד בכל המדדים באופן דומה לזה שהיה בשנה לפני כן".