הקורונה מרימה ראש ועם העלייה במספר החולים, הגיע הזמן לשוב להשתמש במסכות הפנים שמזוהות עימה. לפי נתונים שמפרסם משרד הבריאות, כאלף אנשים חולים בקורונה בזמן נתון וכ-100 אנשים בממוצע מאובחנים כל יום - דבר שמוביל מומחים להמליץ על חזרה להרגלי ההיגיינה שסיגלנו לעצמנו עם פרוץ הקורונה לפני ארבע שנים. אומנם מאז נעשו מחקרים שונים שמעלים בספק את התועלת של השימוש במסכות, אך ד"ר קיי אלקרא, רופאת משפחה במכבי שירותי בריאות מסבירה למה בכל זאת כדאי לנו לחזור להשתמש באמצעים הללו כדי להגן על עצמנו.

"עטיית המסכה מפחיתה את כמות החשיפה שלנו לנגיפים השונים", טוענת ד"ר אלקרא, "היא למעשה משמשת 'פילטר' אוויר שבאמצעותו אנו יכולים להפחית באופן משמעותי את החשיפה לנגיפים שנמצאים באוויר ולהימנע מהידבקויות". עוד היא טוענת כי למסכה ישנו יתרון גם בהגנה ה"חלקית" שהיא מספקת, שלמעשה מצמצמת באופן ניכר את הסכנה להידבק בווירוס באופן טיפתי. ברגע שחולה פולט חלקיקי רוק, בין אם באמצעות דיבור, התעטשות או כחכוח גרון, הנגיף נישא על האוויר, חודר למערכת הנשימה של האדם הקרוב אליו ומדביק אותו. "כאשר אדם יעטה מסכה, חלקיקי הווירוס יתקלו בה, ולא יעברו לאדם השני", ממשיכה ד"ר אלקרא, "מצד שני, המסכה יכולה להוות מקור להדבקה והפצה ברגע שלא מחליפים אותה לאחר כל שימוש". לטענתה, שימוש רב במסכה עלול לגרום להצטברות של נגיפים שונים שיעברו אלינו או לאחרים בסביבה. 

ד
"עטיית המסכה מפחיתה את כמות החשיפה שלנו לנגיפים השונים", ד"ר קיי אלקרא|צילום: מכבי שירותי בריאות

"המסכה נותנת מיגון חלקי", מדגישה שוב ד"ר אלקרא, "ויש מחלוקת רבה במיוחד מעידן הקורונה על משמעות המסכה. אין מחלוקת על זה שהמסכה נותנת מענה חלקי, וברובו מניעתי, בזכות פילטרציה של נגיפים שונים בעת חשיפה ראשונית - ושהיא יכולה למנוע הדבקות מהמון נגיפים נפיצים שנחשפים אליהם ביום יום שלנו. המסכה היא כלי אחד מסט הכלים שיש לנו במניעת והפצת מחלות, ישנם נגיפים שצריך עוד סט של כלים כדי להתמודד איתם", הוסיפה.

ד"ר אלקרא מסבירה למה חשוב שהרגליי היגיינה יהוו חלק מאורך החיים שלנו באופן שוטף ולא רק בתקופות של התפרצות מגפות: "הרגלי היגיינה הם תמיד דבר טוב, זה עוד כלי עזר שמקנה לנו הגנה מפני הידבקות מכל מיני נגיפים, ללא קשר לתקופה כזאת או אחרת".

בנוסף, היא מדגישה עוד כלי נוסף שליווה אותנו בתקופת הקורונה - החיסונים: "החיסונים שנעשו הם סוג חדש של חיסונים שנותנים מעטפת הגנה מלאה ועם הזמן ההשפעה יורדת ובכך גם ההגנה", מזכירה, "להתחסן זה הכלי הכי משמעותי שיש לרפואה להציע לשם מניעת נגיפים והפצתם. למשל פוליו היא מחלה שנגרמת על ידי נגיף הפוליו והיא מחלה קטלנית ומהירת הפצה, רק חיסוני הפוליו, אי שם בשנות החמישים שעדיין משתמשים בהם היום, הצילו חיי בני אדם רבים. אז החיסונים הם כלי משמעותי מאוד במלחמה שלנו נגד נגיפים, וההמלצה היא תמיד להתחסן".