הקיץ הגיע ואיתו לא מעט וירוסים וחיידקים המועברים לבני האדם בצורות שונות. איך נדע להבדיל ביניהם, מתי כדאי לגשת לרופא ומה הם הטיפולים האפשריים? N12 וד"ר עופר בלומנפלד, מומחה ברפואת משפחה ממכבי שירותי בריאות, עושים סדר.
קדחת הנילוס, קורונה, שפעת, מהם התסמינים של כל אחד מהווירוסים?
קדחת מערב הנילוס: הקדחת מועברת בידי עקיצת יתוש, ודומה במאפייניה לשפעת עם תסמינים כמו חום גבוה, כאבי שרירים, חולשה כללית, חוסר תיאבון ועוד. בדרך כלל המחלה חולפת לבד, ואין לה תרופה עדיין. חלק גדול מהחולים הם א-סימפטומטיים ולא ירגישו אותה. עם זאת, כ-20% מהנדבקים יכולים להרגיש מאוד רע. בקרב אחוז קטן מאוד מהחולים יכולים להיות סיבוכים נירולוגיים משמעותיים כמו דלקת קרום המוח, אך אלה מקרים קשים שמצריכים להתאשפז.
שפעת: שפעת היא מחלה שמתאפיינת בחום מאוד גבוה שיכול להגיע ל-40 מעלות וכאבי שרירים. לעיתים שפעת עלולה להתפתח לדלקת ריאות – קוצר נשימה, שיעול, ובמקרים חמורים היא יכולה אף להגיע לאי-ספיקה נשימתית ואשפוז, בעיקר למדוכאי חיסון. שפעת היא מחלה עונתית, ולרוב האנשים שיחלו בה תספיק מנוחה ושתייה מרובה, והם לא יצטרכו טיפול מיוחד. אנשים מבוגרים ומדוכאי חיסון לעיתים יצטרכו טיפול נוסף באמצעות התרופה טמיפלו (Tamiflu). רוב החולים מחלימים מהמחלה ללא סיבוכים.
קורונה: מחלת הקורונה התאפיינה בתחילה בתסמינים של דלקת גרון וחום גבוה מעל 38 מעלות. בגלל שהזנים השתנו לאורך השנים, כיום היא קצת יותר מגוונת ופחות קשה מבעבר. התסמינים המוכרים כיום הם כאב גרון, נזלת ושיעול, חולשה כללית, כאבי ראש וחום בסביבות 38 מעלות, לא מאוד גבוה. זן הקורונה כיום מסוכן הרבה פחות מהזן שהיה בתחילתה של המגפה לפני ארבע שנים, ולכן יש הרבה פחות אשפוזים וסיבוכים מבעבר. הטיפול התרופתי כיום שמור למדוכאי חיסון ומבוגרים.
איך נדע להבדיל בין הווירוסים השונים?
קיים קושי להבדיל בין המחלות, כיוון שיש חפיפה של מאפיינים ותסמינים בין שלושתן. עם זאת, בקורונה נראה לרוב יותר כאבי גרון, ובקדחת הנילוס נראה יותר חום וכאבים. בנוסף לכך, בקדחת הנילוס יש פחות תסמינים נשימתיים; שפעת עלולה להוביל לדלקת ריאות. חום וכאבי שרירים בלבד, מעידים על סימנים מחשידים שאופייניים בקדחת הנילוס. אם החום בסביבות 38 ומטה, ייתכן שמדובר בקורונה.
בשורה התחתונה, כיום ניתן לקנות ולהחזיק בבית ערכות שיודעת לאתר קורונה ושפעת באותה בדיקה, ולהבדיל ביניהן. אם האבחנה לא מצביעה על שפעת או על קורונה - ייתכן שמדובר בקדחת הנילוס.
מתי כדאי לגשת לקבלת טיפול רפואי?
אין צורך לרוץ לרופא מיד ובוודאי לא למיון בבית החולים אלא אם מדובר במצוקה נשימתית קשה, קוצר נשימה קשה עד כדי סחרחורת. בנוסף, כאבי ראש חזקים מאוד וחום 40 מעלות מצריכים ללכת לרופא, כיוון שזה יכול להצביע על סיבוכים. כאב ראש קשה מאוד עם קישיון עורף עלול להצביע על דלקת קרום המוח, ואם אין רופא זמין יש ללכת למיון.
למה דווקא עכשיו אנחנו רואים עלייה במספר נדבקים בקורונה?
קורונה היא מחלה שלמעשה נמצאת איתנו כל השנה, ואנחנו עשויים לראות גלים של עלייה בתקופות של שינויי מזג אוויר, עלייה בתחלואה מקבילה או דברים נוספים. למעשה, אנחנו צריכים לקבל את זה שמדובר במחלה שתישאר איתנו, כמו השפעת.
בנוסף, עונת הקיץ מגיעה עם הרבה טיסות, וככל שהחיים שלנו נהיים צפופים יותר, ככה אנחנו צפויים להידבק במחלות יותר. שפעת היא יותר עונתית, ומתפרצת יותר בחורף.
האם העלייה במספר הנדבקים בקורונה באה על חשבון וירוסים אחרים? כלומר נראה פחות חולים בשפעת בגלל יותר חולים בקורונה?
לא, אנחנו יכולים לראות תופעה של זיהומים צולבים. למשל, גם שפעת וגם קורונה. ככל שאנשים יקפידו על חיסונים שנתיים ועטיית מסכות כשהם חולים, כך נראה פחות תחלואה. חשוב להתחשב בסביבה שלנו, להקפיד לעטות מסכה אם מרגישים לא טוב, לא להגיע לעבודה כשחולים, ואם הילדים שלנו חולים לא לתת תרופה לשיכוך כאבים, אלא להשאיר למנוחה בבית.
אם למדנו לקח אחד מהקורונה, הרי הוא לשנות את ההתנהגות שלנו, להיות אכפתיים לסביבה ולהקפיד על עטיית מסכות במקרה הצורך כדי לקטוע שרשרות הדבקה.
האם הקורונה יכולה לפגוע משמעותית גם בצעירים או כמו שראינו בשנים האחרונות, היא מזיקה בעיקר לקשישים, מדוכאי חיסון וכדומה?
שיעור הפגיעה במבוגרים גבוה הרבה יותר מאשר בצעירים. עם זאת, ראינו בעבר סיבוכים אצל צעירים, כמו למשל דלקת קרום הלב. אומנם זו דלקת נדירה, אבל היא קיימת בקרב צעירים. מכיוון שיש יותר תמותה בקרב זקנים, הם יקבלו טיפול מונע, אך בקרב צעירים יש לבדוק סיבוכים נוספים.