בבוקר ה-7 באוקטובר, אלפי צעירים וצעירות השתתפו בשלוש מסיבות שהתקיימו בעוטף עזה. מה שהחל כחגיגה הפך במהרה לאחד האירועים הטראומטיים ביותר בתולדות ישראל. כ-390 ממשתתפי המסיבות נרצחו, 44 נחטפו לעזה, וכ-4,000 שרדו את התופת. 10 חודשים לאחר הטבח, רבים מהשורדים עדיין מתמודדים עם השלכות נפשיות קשות ונזקקים לטיפול פסיכולוגי מתמשך. אולם, הסיוע הנפשי מהמדינה עומד להסתיים עבור חלק מהם, מה שמעורר דאגה רבה בקרב אנשי מקצוע וארגוני סיוע.
השורדים חוו אירועים קשים מנשוא. חלקם הסתתרו בשיחים או מתחת לחבריהם שנפלו, אחרים העמידו פני מתים במשך שעות ארוכות, והיו שרצו במשך שעות בשדות. רבים היו עדים למעשי טבח והתעללויות בחבריהם. קואליציה של ארגונים המסייעים לשורדים, הכוללת את "לב בטוח", "נט"ל", "עמך", "מרכז אלה" ו"מדיקל קר", שלחה מכתב דחוף למשרד הבריאות. במכתבם למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, הם מתארים מגמות מדאיגות בקרב השורדים, בהם:
- מצוקה נפשית גבוהה ותסמיני פוסט-טראומה חריפים
- הצפה רגשית וקשיי שינה משמעותיים
- חוסר תיאבון או אכילת יתר
- קושי משמעותי לחזור לתפקוד ולשגרה
- הפחתה דרסטית ביציאות מהבית
- תחושות חוסר ביטחון בביתם ובישראל בכלל
- עצירת מסלול החיים - קשיים בחזרה לעבודה ובהשתלבות באקדמיה
- עלייה ניכרת בהתמכרויות ובשימוש בתרופות פסיכיאטריות
- התקפי זעם והתנהגות הימנעותית
- תחושות חוסר אמון ברשויות וכעס כלפי המערכת
הארגונים מדגישים כי ישנם שורדים שעדיין, למרות שחלפו 10 חודשים, לא יצאו מביתם. הם מזהירים כי אלה "נמצאים בנקודת זמן קריטית שבהיעדר מענה טיפולי מותאם הם עלולים להידרדר ולאבד את היכולת לחזור למסלול החיים".
המצב הנוכחי של הטיפול הנפשי
כיום, השורדים מקבלים טיפול נפשי באמצעות "נוהל חרדה", תכנית משותפת של משרד הבריאות והביטוח הלאומי. במסגרת נוהל זה, המדינה מעניקה עד 36 טיפולים נפשיים ללא תלות בהכרה בנכות. זוהי הרחבה משמעותית מהנוהל הרגיל, שבדרך כלל מעניק 12 טיפולים בלבד.
אולם, הארגונים מתריעים כי גם מספר זה אינו מספיק. במכתבם הם כותבים: "שורדים רבים כבר הגיעו למיצוי מכסת 36 הטיפולים ואף חורגים ממנה, והיתר עתידים למצוא עצמם בטווח הזמן הקרוב ניצבים מול שוקת שבורה".
הארגונים קוראים להתערבות דחופה למציאת פתרון שיאפשר את המשך מתן הטיפולים הנפשיים למשך שנתיים לפחות. הם מדגישים את הצורך בטיפול ללא תלות בהכרה בנכות וללא בירוקרטיה מיותרת. הם ממליצים על תהליך פשוט יותר לאישור המשך טיפולים מעבר ל-36 המפגשים הראשונים. לפי הצעתם, תהליך זה יכלול המלצה של איש טיפול מהגופים המוכרים ל"נוהל חרדה", ללא צורך בבירוקרטיה נוספת.
בנוסף, הארגונים מצביעים על בעיה נוספת: רבים מהשורדים זקוקים לליווי פסיכיאטרי, אך ההחזר הניתן כיום לטיפול פסיכיאטרי דרך נוהל חרדה עומד על 197 ש"ח בלבד. סכום זה אינו מכסה את העלות האמיתית של שעת טיפול פסיכיאטרי, העומדת על כ-1,200-1,800 ש"ח.
במשרד הבריאות הגיבו לדרישה של ארגוני בריאות הנפש, וכתבו: "במהלך חרבות ברזל נוהל הטיפול בחרדה הורחב ל-36 טיפולים. משרד הבריאות פתח מרפאות ייעודיות לבריאות הנפש, בין היתר עבור שורדי המסיבות, בהתאם לזכאות מהביטוח הלאומי או משרד הביטחון, זאת בנוסף לתגבור המשמעותי של כלל השירותים במערך בריאות הנפש בקופות החולים".
אולם, הארגונים טוענים כי פתרון זה אינו מספק. הם מזהירים כי המטופלים עלולים להפסיק את הטיפול באמצע ולהיאלץ להמתין בתורים ארוכים כדי לקבל טיפול במרפאות הציבוריות. זה עלול לפגוע ברצף הטיפולי החיוני להחלמתם.