הטופו פופולרי בייחוד בקרב ציבור הצמחונים והטבעונים, הודות לעובדה שהוא משמש כתחליף לחלבון מהחי כדוגמת בשר, עוף או דגים. שילובו הקבוע בתפריט מומלץ לכלל האוכלוסייה, הודות לעובדה שהוא משמש כמקור טוב לחלבון, ויטמינים מינרליים ועוד.
טופו הוא מזון המופק על בסיס סויה העשוי מפולי סויה, מים וקבוצה של מרכיבים הנקראים חומרי קרישה. מקורו בסין, אך כיום הוא נאכל בכל רחבי העולם. ניתן ליהנות ליהנות ממנו בדרכים שונות: הקפצה, אידוי, אפייה ובישול, ויש לו כמה יתרונות שכדאי לשים לב אליהם.
עשיר בחלבון ובוויטמינים
אכילת טופו היא אחת הדרכים הקלות להוסיף חלבון צמחי בריא לתפריט הקבוע שלכם. טופו עשיר בחלבון, סידן, מנגן, נחושת וסלניום. כמות הרכיבים החיוניים משתנה בהתאם למותג ולמרקם הטופו.
דל בקלוריות
טופו גם דל יחסית בקלוריות בהשוואה למקורות חלבון אחרים. בנוסף, הוא עשיר בשומן אך מסוג רב -בלתי רווי שאינו מזיק ואף בריא ללב.

מפחית את הסיכוי לסבול מסוגי סרטן מסוימים
בטיחות הסויה הייתה שנויה במחלוקת חריפה במשך שנים, בשל מחקרים שנעשו בבעלי חיים שקישרו אכילה שלו לסיכוי מוגבר לחלות בסוגי סרטן מסוימים. הסברה הייתה שהסיכון נובע מהאופן שבו תרכובות מסוימות במוצרי סויה יכולות לפעול באופן דומה לאסטרוגן בגוף (סוגים מסוימים של תאים סרטניים זקוקים לאסטרוגן כדי לגדול). עם זאת, מחקרים שנעשו בקרב בני אדם הפריכו סברה זאת, ומצאו כחי סויה בטוחה למאכל. יתרה מכך, נמצא כי צריכת סויה עשויה לסייע במניעת סרטן השד, ותורמת לסיכוי מופחת להישנות הגידול בקרב חולות ומחלימות סרטן שד.
לפי אגודת הסרטן האמריקנית (ACS) צריכת מזונות סויה מסורתיים, כמו טופו, עשויה להוריד את הסיכון לחלות בסרטן השד, הערמונית ורירית הרחם, וייתכן שגם בסוגי סרטן נוספים.
כמה טופו כדאי לצרוך?
צריכת סויה מתונה של עד כשלוש מנות ביום (מנה - 100 גרם) היא בטוחה ועשויה לספק לגוף יתרונות בריאותיים, לרבות אצל חולות ומחלימות סרטן השד. באשר לאנשים שאלרגיים לסויה, ההמלצה היא להימנע מאכילת טופו כדי למנוע תגובה אלרגית.

לסיכום, ניתן לשלב את הטופו כתחליף חלבון איכותי בתפריט. מומלץ להיוועץ בדיאטן קליני לשם קבלת תפריט מאוזן ומותאם אישית.
הכותבת היא ענבל מרקוביץ וימן, דיאטנית קלינית מומחית באסותא מרכזים רפואיים