בתוך מחלקה ייחודית בבית החולים בילינסון מקבוצת כללית, שהוקמה במיוחד עבור החטופים השבים, מתרחש בימים אלה תהליך עדין ומורכב של טיפול וריפוי. פרופ' נעה אליקים רז, מנהלת המחלקה שבה מאושפזות חמש התצפיתניות - אגם ברגר, נעמה לוי, קרינה ארייב, דניאלה גלבוע ולירי אלבג - חשפה אמש (שישי) בריאיון מיוחד לאולפן שישי את האתגרים והרגעים המרגשים שמלווים את עבודת הצוות הרפואי.

את הרגע המרגש של איחוד השבים עם משפחותיהם משווה פרופ' אליקים רז לחוויה מכוננת אחרת ברפואה: "יש רגעים שקשה מאוד לתאר במילים, וגם ברפואה יש רגעים כאלה. הרגע שבו שב מתאחד עם המשפחה שלו, לי אישית הוא מזכיר, הדבר היחיד שאני יכולה להקביל לזה, זה שהייתי סטודנטית וטיילתי בחדרי לידה, ומלמדים אותך לקבל לידות, ויש את הרגע שהתינוק יוצא לחלל העולם עם הצעקה ואת החיבור עם האימא, שזה באמת רגע שהוא באמת מעבר למילים".

דניאלה גלבוע מתאחדת עם ההורים (צילום: דובר צה
דניאלה גלבוע מתאחדת עם ההורים. "רגע שהוא באמת מעבר למילים"|צילום: דובר צה"ל

מעבר למראה החיצוני

בעוד הציבור יכול לסבור מסקנות על סמך המראה החיצוני של השבות שהולכות על רגליהן ומהתמונות שהופצו, פרופ' אליקים רז מבקשת להזהיר מפני מסקנות מהירות: "אני חושבת שחשוב להבין שמראה זה לא חזות הכל. אנחנו יודעים שלשבי ממושך יש השפעות על כל מערכות הגוף, ואנחנו יודעים שלא כולן מתבטאות באופן מיידי, וגם לא כולן מתבטאות כלפי חוץ".

הבדיקות הרפואיות במחלקה כוללות הערכה מקיפה ומעמיקה. "זה לא רק הערכה של משקל", היא מסבירה. "יש הערכות עומק שכוללות כמובן הערכה של ויטמינים ומינרלים, אבל גם כוח שריר והרכב הגוף, ואחוז שומן, יש המון פרמטרים, זה לא רק מה שרואים".

אגם ברגר מתאחדת עם הוריה (צילום: דובר צה
אגם ברגר מתאחדת עם הוריה|צילום: דובר צה"ל

"מחלקת שבים זו המצאה ישראלית, לצערנו. אין מחלקת שבים", אומרת פרופ' אליקים רז. למרות הנסיבות הקשות, היא רואה בעבודתה שליחות: "אני מרגישה שנפלה בידי זכות גדולה, להיות חלק מהמאמץ הלאומי הזה. אני גם חושבת שיש לי זכות גדולה לעבוד עם צוות כזה מחויב ומקצועי".

שחרור התצפיתניות (צילום: חליל קחלוט, פלאש 90)
"לשבי ממושך יש השפעות על כל מערכות הגוף, ואנחנו יודעים שלא כולן מתבטאות באופן מיידי"|צילום: חליל קחלוט, פלאש 90

כוח הקבוצה

אחד המאפיינים הייחודיים בטיפול בתצפיתניות הוא הדינמיקה הקבוצתית שנוצרה ביניהן. "אנחנו מכירים מתחומים אחרים ברפואה את כוח הריפוי של הקבוצה", מסבירה פרופ' אליקים רז. "ופה באופן טבעי החיבור ביניהן, נראה לי שזה ברור לכולם, החיבור הטבעי ביניהן, ויש לזה כוח אדיר, כוח טיפולי אדיר".

התצפיתניות במפגש ראשון לאחר שחרורה של אגם (צילום: דובר צה
התצפיתניות במפגש ראשון לאחר שחרורה של אגם ברגר. "לחיבור ביניהן יש כוח טיפולי אדיר"|צילום: דובר צה"ל

לגבי מועד שחרורן, מדגישה פרופ' אליקים רז: "אנחנו לא מתייחסים אליהן כקבוצה. כל אחת יש לה את הבדיקות שלה, את הבדיקות היותר מעמיקות, וכשיגיע הזמן של כל אחת להשתחרר ולעבור לשלב השיקומי, אז ככה יהיה".