היריון ולידה כרוכים בשינויים דרמטיים כמעט בכל מערכות הגוף. אך למעשה עד היום בעולם, לא מופו השינויים הגופניים במהלך ההיריון ולאחר הלידה על בסיס מאגר נתונים נרחב. במחקר שהתפרסם היום (רביעי) בכתב-העת המדעי Science Advances עקבו חוקרים מקבוצתו של פרופ' אורי אלון במכון ויצמן למדע אחר התנודות ב-76 פרמטרים פיזיולוגיים שונים בטווח של 20 שבועות לפני ההתעברות ועד 80 שבועות לאחר הלידה, על בסיס מאגר נתונים המבוסס על 44 מיליון בדיקות מעבדה ו-300,000 הריונות – כמחצית ממספר ההריונות בישראל בין השנים 2003 ל-2020.
צוות המחקר בהובלת ד"ר אלון בר ורון מורן, ובשיתוף פעולה עם ד"ר יואל טולדנו מהיחידה לרפואת האם והעובר בבית-החולים בילינסון, ניתח את השינויים בכל פרמטר החל מ-20 שבועות לפני הכניסה להריון ועד 80 שבועות לאחר הלידה - אלו הם עיקרי הממצאים.
דינמיקה לאחר לידה
כ-50% מהבדיקות חוזרות לערכי הבסיס שלהן רק לאחר 3 חודשים עד שנה מהלידה, דבר המדגיש את ההשפעה הפיזיולוגית המשמעותית של הלידה. מסלולי ההתאוששות לאחר הלידה שונים לעיתים מהשינויים המתרחשים במהלך ההיריון – תופעה המכונה "היסטרזיס". חלק מהבדיקות, כגון CRP, TSH, MCH וברזל, אינן חוזרות לחלוטין לרמות שלפני ההתעברות גם לאחר 80 שבועות מהלידה.
קפיצות ועליות חסר
המחקר מצא קפיצות משמעותיות (overshoots) או ירידות (undershoots) ברמות של בדיקות רבות מיד לאחר הלידה, שלאחריהן נצפתה חזרה הדרגתית למצב יציב. דינמיקה זו יכולה להיות מוסברת על ידי מנגנונים פיזיולוגיים, כמו תגובות פיצוי איטיות המתמשכות לאחר סיום העומס ההריוני.
שינויים לפני ההתעברות
כשליש מהבדיקות הראו מגמות דינמיות משמעותיות עוד לפני ההפריה, ככל הנראה בהשפעת התנהגויות בריאותיות כמו צריכת תוספי חומצה פולית, שהתבטאה בעלייה ברמות חומצה פולית ובירידה במדד הדלקת CRP.

סיבוכי היריון
המחקר בחן את הדינמיקה של בדיקות מעבדה בהריונות שסובכו ברעלת היריון, סוכרת הריונית ודימום לאחר לידה (PPH), ומצא שינויים דינמיים ייחודיים לכל מצב בהשוואה להריונות תקינים. מעניין לציין כי עבור בדיקות רבות, הסטיות היו משמעותיות יותר לפני ההתעברות ולאחר הלידה מאשר במהלך ההיריון עצמו. רעלת היריון התאפיינה בעלייה בטסיות הדם (platelets) ו-ALT לפני ההתעברות, חומצת שתן גבוהה במהלך ההיריון, רמות גבוהות של טריגליצרידים לאחר הלידה ולחץ דם גבוה לאורך כל התקופה.
דימום לאחר לידה (PPH) נקשר לירידה קלה ברמות הטסיות לפני הלידה ולתבנית ייחודית של ירידה ב-MCHC ועלייה ב-MCV לפני ההתעברות ובמהלך ההיריון. סוכרת הריונית התאפיינה ברמות גבוהות של גלוקוז והמוגלובין מסוכרר (HbA1c), GGT וטריגליצרידים לפני ההיריון ואחריו. באופן בולט, חלק משמעותי מהבדיקות שהראו הבדלים ניכרים הופיעו רק בתקופה שלפני ההתעברות.
מגמות כלליות במהלך היריון
ניתוח רכיבים עיקריים (PCA) חשף כי המסלול הפיזיולוגי הכללי במהלך ההיריון שונה מהתהליך של החזרה לערכי הבסיס לאחר הלידה.
זמן התייצבות לאחר הלידה
המחקר כימת את "זמן ההתייצבות", כלומר משך הזמן שבו בדיקה נותרת בטווח של 0.2 סטיות תקן מהערך הבסיסי שלאחר הלידה. נמצא כי ב-41% מהבדיקות, זמן ההתייצבות עלה על 10 שבועות. "גם שנה אחרי הלידה חלק מבדיקות הדם בסטייה מהנורמה שלפני ההריון, כך שבריאות האם במצב רגיש - במיוחד אם יש גורמי סיכון", ציין פרופ' אלון.
החוקרים סיכמו כי מאגר הנתונים רחב ההיקף וברזולוציה הגבוהה שמוצג במחקר, מספק משאב חסר תקדים להבנת הפיזיולוגיה המערכתית של ההיריון והתקופה שלאחר הלידה, תוך הדגשת זמני ההתאוששות הממושכים, תופעות הקפיצה, הדינמיקה שלפני ההתעברות והדפוסים הייחודיים לסיבוכי היריון. כמו כן, המחקר מציע כי הלידה משמשת כנקודת זמן ברורה לניתוח מעברים פיזיולוגיים משמעותיים נוספים. החוקרים מציינים מגבלות אפשריות, כמו האופי החתכי של הנתונים והטיות אפשריות באיסוף המידע.