הריקוטה היא ללא ספק אחת הגבינות הנהדרות שתוכלו למצוא על מדפי הסופר. מכיוון שהיא מופקת ממי גבינה, בניגוד לרוב הגבינות המיוצרות מחלבוני קזאין, היא עשירה בחלבון איכותי.  את מי הגבינה מבשלים מחדש ואז מתקבלת גבינה קרמית, רכה ועדינה מאוד. הטעם הניטרלי שלה מאפשר לנו לחבר אותה לכל תבשיל, כריך, מאפה או קינוח, למנות מלוחות או מתוקות. לצד הקולינרי מצטרפים גם כמה יתרונות בריאותיים לא מבוטלים.

 

חלבון Whey כאמור, הריקוטה מכילה חלבון Whey בכמות גבוהה. זהו חלבון איכותי בעל ערך ביולוגי גבוה. הציון שלו (105%) גבוה אף יותר מהדירוג הביולוגי של חלבון הביצה (100%). זה אומר שהוא מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, שהן אבני הבניין של החלבונים, אשר גופנו אינו יודע לייצר, והספיגה שלו ממערכת העיכול למערכת הדם היא גבוהה. בנוסף, מדובר בחלבון קל לעיכול. אולי זו הסיבה שגבינת הריקוטה נחשבת לגבינה אהובה על ספורטאים, שזקוקים לחלבון איכותי לצורך בניית מסת שריר לאחר אימון אינטנסיבי. היא נחוצה גם לילדים, הנהנים מחלבון זה לצרכי גדילה, בניית רקמות הגוף וחיזוק מערכת החיסון. 

סידן מאה גרם של גבינת ריקוטה מכילים כ-600-500 מ"ג סידן. הסידן הוא מרכיב משמעותי למערכת העצם ולבריאות השיניים, והוא מסייע לתפקוד התקין של שרירי הגוף. לכן, הוא חשוב במיוחד לצורך פעילות התקינה של הלב. בנוסף, לסידן תפקיד חיוני בפעילות מערכת העצבים, שכן הוא משמש להעברת אותות עצביים ומשפיע על הזיכרון והריכוז ומסייע במניעת הפרעות שינה, דיכאון ותשישות. הסידן חשוב גם באיזון לחץ הדם, כיוון שהוא משפיע על כיווץ והרפיית כלי הדם ומשפר את תפקודם.

אישה אוכלת כריך (צילום: gardie design social media marketing-unsplash)
כמה כפות בכריך ואתם מסודרים|צילום: gardie design social media marketing-unsplash

ויטמין D  - הריקוטה מכילה כמות משמעותית של ויטמין D - כ-5 מק"ג ב 100 גרם. זאת לעומת גבינות רכות אחרות שרובן כלל אינן מכילות את הוויטמין הזה, אלא אם הוכנס כתוסף  למוצר. ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן, שנוכחותו חיונית לספיגת הסידן ממערכת העיכול ולספיגתו במערכת העצם, מה שתורם למעשה להפחתת פירוק העצם. בנוסף, לוויטמין D חשיבות גבוהה במיוחד לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם היות שהוא מסייע בשיפור הרגישות של הגוף להורמון אינסולין ותורם להורדת הסיכון לסוכרת הנובעת מתנגודת לאינסולין (סוג 2). ויטמין D גם תורם לחיזוק מסת השריר, לכן הוא חשוב בייחוד לאנשי הגיל השלישי, המועדים יותר לפגיעות ושברים בשל נפילות.

דלה בנתרן ושומן  - המתחרות היחידות של הריקוטה מבחינת כמות הסידן, הן הגבינות הקשות, כדוגמת צהובה, מוצרלה או הצד'ר. חשוב לדעת כי בניגוד לריקוטה דלת השומן, לגבינות אלה שני חסרונות גדולים מאוד - כמות נתרן גבוהה מאוד (700-500 מ"ג בממוצע ב100 גרם) ואחוז שומן גבוה מאוד (עד 32%). צריכת נתרן גבוהה עלולה לגרום לאגירת נוזלים וכך גם לעלייה בלחץ הדם. היא אף עלולה להגביר את הסיכוי לסבול ממחלות לב ושבץ מוחי ולגרום להעמסה על הכליות. למעלה ממחצית השומן שיש בגבינות הקשות מקורו בשומן רווי. צריכה מוגברת של שומן רווי מעלה את הסיכון למחלות לב וסרטן ולמחלות מטבוליות כגון השמנה, סוכרת וכולסטרול גבוה.

 

לילך הדר דגני, דיאטנית קלינית, מנהלת תחום תזונת הילדים בכללית מחוז דן-פ"ת