אחד הירקות המוכרים ביותר במטבח הים תיכוני הוא הקישוא. הוא ידוע בעיקר בזכות הערך הקלורי הנמוך שלו, אבל מסתבר שיש עוד כמה סיבות להוסיף אותו לתפריט. נהוג לשלב קישואים בעיקר במרקים, פשטידות ותבשילי ירקות, אך בזכות הטעם הניטרלי שלו, ניתן אפילו לשלבו בעוגות ובתבשילים. (אנחנו מבטיחים לא לספר לילדים ששילבתם אותו באורז או בקציצות). הנה כמה סיבות מעולות לשלב אותו באופן קבוע בתפריט.

תורם להפחתת כולסטרול

הקישוא מכיל בעיקר סיבים תזונתיים מסיסים המסייעים להפחתת כולסטרול וסוכר בדם, ומעט סיבים בלתי מסיסים אשר מסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולכן הוא מתאים לדיאטה דלה בסיבים, לפני פרוצדורות רפואיות ואחרי ניתוחים במערכת העיכול או לסובלים ממחלות מעי דלקתיות.

קישוא (צילום: שאטרסטוק)
הירק הירוק שיעשה לגוף שלכם המון טוב|צילום: שאטרסטוק

עשיר בוויטמינים ומינרלים

הקישוא מכיל ויטמיני B, ביניהם ויטמין B3 (ניאצין) וחומצה פולית, המפחיתה את הסיכוי למחלות לב וכלי דם. החומצה הפולית חיונית גם עבור נשים בגיל הפוריות למניעת מומים בעובר.

תורם לבריאות העיניים

הקישוא מכיל בטא קרוטן (ההופך בגוף לוויטמין A)  ולוטאין – שני רכיבים התורמים לבריאות העיניים שגם מפחיתים את הסיכוי לקטרקט וניוון מקולרי, מחלות המתפתחות בגיל המבוגר.

מסייע לתפקוד תקין של השרירים

המגנזיום שבקישוא מסייע לתפקוד מערכת השרירים והעצבים, וכן מסייע בשמירה על לחץ דם תקין, מוריד סיכון למחלות לב וכלי דם ומקל תסמונת קדם-וסתית. הקישוא עשיר גם באשלגן - מינרל החיוני לפעילות תקינה של מערכת השרירים והלב, לבריאות העצמות ולוויסות לחץ הדם.

זוג מתאמן בחדר כושר (צילום: Bojan Milinkov)
תורם אפילו לחיזוק השרירים|צילום: Bojan Milinkov

תורם למניעת מחלות קשות

הקישוא עשיר בנוגדי חמצון אנטי דלקתיים, כגון לוטאין וזיאקסנטין, המסייעים במניעת מחלות לב וסרטן.

 

נגה פרסמן טל, דיאטנית קלינית בכללית מחוז חיפה וגליל מערבי