בליל שישי האחרון הגיעה ג' בת ה-14 למחלקת האשפוז בבית החולים מאיר בכפר סבא, לאחר שנכוותה ממים רותחים שנשפכו מכרית חימום שהחזיקה. "הייתי אצל חברות ושמתי את כרית החימום בתוך המכנסיים כדי להקל על הכאבים", היא סיפרה בשיחה עם N12. כאשר קמה, הכרית נקרעה וכל המים נשפכו עליה. מיד הופיעו הכוויות והיא החלה לחוש סחרחורת והייתה על סף התעלפות.

"הצלחתי עדיין עם הכאבים לתפעל את האירוע, התקשרתי להורים שלי החלפתי מכנסיים ורצנו למיון", נזכרה ג'. "נכנסתי ישר למקלחת של מים פושרים כדי לשטוף את הכוויות".

עם קבלתה במיון, היא טופלה מיד במשככי כאבים ועברה קירור של האזור. לאחר בדיקה של כירורג פלסטי, היא החלה לקבל טיפול ייעודי לכוויות, הכולל טיפולים מקומיים וחבישות מיוחדות. כעת היא מטופלת במחלקה לכירורגיה פלסטית ילדים.

מקרה שכיח בקרב נשים ונערות

זו לא הפעם הראשונה שבה הצוות במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי מאיר נתקל במקרה כזה. "אנו מטפלים במקרים רבים של כוויות בקרב נערות ונשים שמשתמשות בבקבוק מים חמים להקלת כאבי מחזור, ומגיעות אלינו לאחר שהבקבוק נפתח או נקרע", הסביר ד"ר אופיר שיר-עז, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, בשיחה עם N12.

החשש הגדול בכוויות בפלג הגוף התחתון הוא פגיעה באיברי המין, שעלולה לגרום לצלקות קבועות עם השפעה אסתטית ותפקודית כמו אצירת שתן, כאבים עזים ולאשפוז ממושך. לפי ד"ר שיר-עז, טיפול מיידי ונכון בכוויה יכול להפחית את הנזק העתידי ולמנוע סיבוכים. "במקרה של כוויה, יש להרחיק מיד את מקור החום, להסיר בזהירות את הבגדים הרטובים, לקרר את האזור תחת מים פושרים במשך כ-20 דקות ולפנות בהקדם לטיפול רפואי", הסביר.

ג' מאושפזת כבר חמישה ימים בבית החולים מאיר, ובכל בוקר היא נאלצת לעבור תהליך כואב של שטיפה ושפשוף הכוויות כדי למנוע זיהומים. לאחר מכן, הצוות הרפואי חובש את האזור עם משחה ייעודית נגד כוויות. צפויים לה עוד כמה ימי אשפוז. "רק כשהגענו לבית החולים הבנו שזה קורה לא מעט". היא סיפרה ל-N12. "אם הייתי יודעת שיש סיכוי שהכרית הזו תיקרע, לא הייתי משתמשת בה". ג' סיכמה: "אני רוצה להודות לצוות המרכז הרפואי החל מצוות מיון ילדים, כירורגיה פלסטית וכירורגית ילדים שטיפלו בי במקצועיות ועם לב גדול".

דרכי התמודדות עם כאבי מחזור

"כאבי מחזור הם תופעה שכיחה בקרב נשים ונערות, אך עוצמתם והשפעתם משתנות מאחת לשנייה", הסבירה ד"ר נטלי קורן, מנהלת המרפאה לילדות ומתבגרות במרכז הרפואי מאיר, בשיחה עם N12. "יש נשים שכמעט ואינן מרגישות כאב, בעוד שאחרות סובלות מתסמינים קשים עד כדי פגיעה בתפקוד היום-יומי. ככל הנראה, יש לכך מרכיב תורשתי וגם מרכיב של תפיסת הכאב".

שיבא תל השומר, בית חולים (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

במקרים מסוימים הכאבים עלולים להיות חזקים ביותר עד שהם גורמים לפגיעה בשגרת החיים, כמו היעדרות מהלימודים או מהעבודה. "הטיפול הראשוני המומלץ הוא משככי כאבים, אך יש גם פתרונות טבעיים כמו בקבוק חם, אמבטיה או מקלחת חמה. עם זאת, חשוב להשתמש בבקבוק חם בזהירות", הדגישה ד"ר קורן. עם זאת, יש לזכור שהוא מכיל מים רותחים, ולכן כדי למנוע כוויות, אין להניח אותו ישירות על העור, אלא עם בד חוצץ בינו לבין הגוף. בנוסף, אם הוא מכוסה בבד, יש לוודא את תקינותו לפני השימוש.

לדבריה של פרופ' טל בירון, מנהלת אגף נשים ומיילדות במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, גלולות למניעת הריון עשויות להפחית באופן ניכר את כאבי המחזור. "הן מסדירות את הדימום ומקטינות את התכווצויות הרחם, שהן הגורם העיקרי לכאב", היא הסבירה.

עם זאת, חשוב לזכור כי זה לא פתרון שמתאים לכל אישה ולכל גיל, ולכן מומלץ להתייעץ עם רופאת נשים. גם ברפואה המשלימה קיימים טיפולים שיכולים לספק מענה חלקי לכאבי וסת. לעיתים, הכאב נובע מכמות דימום מוגברת, וישנן תרופות שיכולות להפחית זאת.