נשים רבות בישראל מדירות רגליהן ממערכת הבריאות בגלל חוויות שליליות אצל רופאי נשים. "היא צעקה עליי, שאלה אם אני בתולה", סיפרה נ' ל-N12, "אמרה לי שאולי נפגעתי מאונס", שיתפה צעירה אחרת. ארבע צעירות שביקשו לשמור על עילום שם – חלקו כולן חוויות אישיות לא פשוטות ממפגשים עם גינקולוגים וגינקולוגיות. מקרים אלו מדגישים את האתגר שחוות נשים במפגש עם מערכת הבריאות, במיוחד כשמדובר בנושאים אינטימיים.

נ', צעירה בשנות ה-20 לחייה, ניגשה לבדיקה גינקולוגית שגרתית. לדבריה, "כבר עשו לי את הבדיקה הזו בעבר, הכי פשוט, הכי לא מיוחד. הגינקולוגית התייחסה אליי מגעיל וממש הכאיבה לי. כל פעם שקפצתי לאחור כי כאב לי – היא צעקה עלי: 'מה יש לך? מה, את בתולה?' אמרתי לה שאני רוצה ללכת, ומאז אני לא חוזרת לשם".

ל' מספרת על מפגש טראומטי נוסף. היא נבדקה אחרי קשר מיני חדש, וקיבלה תשובה שהיא נושאת כלמידיה. הרופאה הזמינה אותה לשיחה אישית, אך זו הפכה למתקפה. "'אם לא היית נהנית עם כל כך הרבה בנים, לא היה לך כלמידיה', היא אמרה לי. אחר כך הוסיפה: 'כדאי שתיזהרי עם כל מי שאת נהנית איתו'. יצאתי מזועזעת. מאז אני חוששת ללכת לגינקולוגים בכלל".

ק', שהייתה אז בת 22, הופנתה לגינקולוג פרטי בשל חשד לסרטן צוואר הרחם. "הגעתי מבוהלת. זו הייתה הבדיקה הראשונה מהסוג הזה שעשיתי. נשמתי עמוק כי הייתי בלחץ – והוא בתגובה אמר בטון תוקפני: 'מה את נושמת ככה כאילו את במרוץ? את מפריעה לי'. הוא כן היה מקצועי – ולבסוף התברר שאין לי סרטן – אבל היחס האישי היה אלים ומבהיל".

ממתינה אילוסטרציה 2 (צילום: שאטרסטוק)
"הגינקולוגית צעקה: 'מה את בתולה?'": התופעה שנשים רבות נתקלות בה ולא מספיק מדברות עליה|צילום: שאטרסטוק

גם ש' לא תשכח את הפגישה עם הרופאה שלתחושתה הפכה למשפילה: "באתי לחדש מרשם לגלולות. הרופאה שאלה למה אני לוקחת גלולות, ובדיקה פשוטה הפכה למביכה ומשפילה. היא טפחה לי על הירך ואמרה: 'תשתחררי, מה את נפגעת אונס? ככה את גם ביחסי מין?' הייתי בהלם. בכיתי יומיים. זו הייתה אחת החוויות הכי משפילות שהיו לי".

סקר חדש שערכה חברת אלטמן בריאות, בשיתוף מכון גיאוקרטוגרפיה, מציג נתונים מטרידים על הפער בין הצורך הרפואי של נשים לבין ההיענות בפועל. הסקר נערך לקראת כנס FemTech ועסק בעמדות הציבור הנשי בישראל כלפי בריאות וגינלית.

בממצאים הבולטים:

  • שליש מהנשים חוו יחס לא מקצועי או פוגעני מרופאי/ות נשים.
  • כמחצית מהנשים אינן פונות לבדיקה רפואית גם כשהן חוות תסמינים.
  • 62% מחפשות מידע על בריאות וגינלית באינטרנט, 26% מעדיפות להתייעץ ברשתות החברתיות ו-15% אף נעזרות בבינה מלאכותית.

הסקר, שכלל 500 נשים בנות 18–65 מהמגזר היהודי והערבי, מציג תמונה עגומה: נשים רבות מרגישות בושה, מבוכה וחוסר נוחות בשיחה על נושאים אינטימיים, גם עם אנשי מקצוע רפואיים. 56% דיווחו על קושי לדבר על בריאות וגינלית, גם במסגרת רפואית וגם בסביבה הקרובה, ו-20% מהמבקרות הקבועות אצל גינקולוגים עדיין חשות אי נוחות בשיחה עצמה.

נתון נוסף שממחיש את עומק הבעיה: כ 12 % מהנשים כלל אינן מבקרות אצל גינקולוג/ית, ו-14% עושות זאת פחות מפעם בשלוש שנים – שיעור נמוך בהרבה מהמומלץ למעקב תקין.

"המשימה שלנו באלטמן היא ללוות נשים בכל שלב בחיים – לא רק בהנגשת פתרונות, אלא גם בהבנת הצרכים והעלאת המודעות", מציין דיויד גורדון, מנכ"ל אלטמן בריאות, ומתייחס לממצאים, "הסקר שערכנו חשף עד כמה השיח סביב בריאות אינטימית מלווה בחששות והימנעות. זו קריאה לפעולה, לשינוי תרבותי עמוק. בימים אלה אנחנו יוצאים בקול קורא לשיתופי פעולה עם סטרטאפים ויזמים בתחום בריאות האישה, מתוך הבנה ששינוי אמיתי מתחיל בפתרונות מותאמים, רגישים ונגישים".

דיוויד גורדון, מנכ
דיוויד גורדון, מנכ"ל אלטמן בריאות|צילום: איילת גורדון

"הבושה סביב איבר המין הנשי היא לא רק עניין אישי,  היא חסם מערכתי שמעכב חדשנות", מציינת שלי בלוך, מייסדת קהילת FemTech ישראל, ומוסיפה, "גם היום, מערכות טכנולוגיות ומוסדות השקעה מתקשים להכיל שיח פתוח על בריאות אינטימית. קהילת FemTech הוקמה כדי לשבור את המחסום הזה, הכנס הקרוב הוא הזדמנות להוביל שינוי חברתי, רפואי וכלכלי גם יחד".

שלי בלוך (צילום: סנאפ המרכז לצילום חברתי)
שלי בלוך|צילום: סנאפ המרכז לצילום חברתי

בשישי הקרוב מתקיים כנס של קהילת ה-Femtech בנושא בריאות וגינלית והשתיקה סביב תחום הגינקולוגיה שמונע מנשים רבות לקבל טיפול בזמן, ואיך זה קשור לקידום מענים טכנולוגיים עבור צורכי נשים. Femtech היא קהילה מקצועית השואפת לקדם שירותים, מוצרים וחדשנות עבור צורכי נשים וכל המגדרים וחיזוק המודעות להיבטים מגדריים בשלבי הפיתוח והעיצוב של פתרונות טכנולוגיים.