מריה ויסלואוך, בת 35 מנהרייה, מדריכה של ילדים עולים מטעם העירייה, חשה במשך חמישה חודשים כאבי ראש חזקים וסחרחורות לצד תחושת אי-יציבות בהליכה. "ככל שחלף הזמן הרגשתי יותר ויותר גרוע", סיפרה. "לא ידעתי מה עובר עליי, אבל היה לי ברור שאני חייבת לטפל בזה בדחיפות. בחודש האחרון, בנוסף לכאבי הראש והסחרחורות מהם סבלתי - הרגשתי גם קושי רב בחשיפה לאור ולרעשים".

בעקבות זאת ביצעה מריה, במסגרת הקהילה, צילום C.T מוח, ממנו עלה חשד לגידול בבסיס הגולגולת. בהמשך ביצעה צילום M.R.I מוח במרכז הרפואי לגליל בנהרייה, ממנו עלה כי היא סובלת מגידול בגודל כ-3 ס"מ בבסיס הגולגולת, בנקודת המעבר שבין הראש והצוואר - דבר שיצר לחץ מסוכן ביותר על גזע המוח, שהינו איבר החיוני לתפקודים רבים של הגוף, בהם הנשימה ופעילות הלב.

מריה ויסלואוך ובנה נתן (צילום: באדיבות המצולמ.ת)
מריה ויסלואוך ובנה נתן|צילום: באדיבות המצולמ.ת

עקב כך הוכנסה מריה לניתוח מציל חיים דחוף במרכז הרפואי לגליל. הניתוח נמשך לא פחות מ-12 שעות ובוצע בהובלת ד"ר יובל גרובר, מנהל השירות לניתוחים אנדוסקופיים בבסיס גולגולת, יחד עם מנהל המחלקה הנוירוכירורגית, פרופ' ז'אן סוסטיאל.

בניתוח, שהוכתר בהצלחה רבה, בוצעה כריתה מלאה של הגידול תוך שמירה על כל התפקודים העצביים החיוניים של מריה. עוד במהלך הניתוח נעשה, לראשונה בניתוח נוירוכירורגי בישראל, שימוש במצלמת תלת-ממד בשם AEOS של חברת Aesculap הגרמנית - שבקצה שלה יש זרוע רובוטית.

מריה ויסלואוך (צילום: באדיבות המצולמ.ת)
מריה ויסלואוך|צילום: באדיבות המצולמ.ת

עם תום הניתוח הועברה מריה לאשפוז במחלקה הנוירוכירורגית וכעבור חמישה ימים הועברה למחלקת השיקום, שם הייתה מאושפזת 25 ימים - עד ששוחררה לביתה במצב טוב. "ניתוחים מסוג זה נחשבים למאתגרים ורגישים במיוחד בשל הסמיכות לאזורים חיוניים ביותר במוח", הסביר ד"ר גרובר ל-N12. "מעבר לגידול בבסיס הגולגולת, שדרש ניתוח דחוף להצלת חיי המטופלת, חשוב להבין שכל פגיעה באזור כה רגיש עלולה להסתיים בפגיעה תפקודית משמעותית עד כדי סכנה ממשית לחיים - ולכן חשוב שלרופא המנתח תהיה רמת מיומנות גבוהה".

מנהל המחלקה, פרופ' סוסטיאל, הוסיף: "המצלמה התלת-ממדית עם הזרוע הרובוטית מהווה את שיא הטכנולוגיה העולמית ואת חוד החנית בניתוחים נוירוכירורגיים. טכנולוגיה מתקדמת זו תסייע לנו מעתה בביצוע ניתוחי מוח מורכבים תוך הפחתת הסיכון למטופלים. מדובר בבשורה גדולה לתושבים בכלל ולתושבי הצפון בפרט, הזוכים לקבל את הטיפול המתקדם ביותר סמוך לאזור מגוריהם - דבר החשוב גם בתהליך הריפוי וההחלמה".

מריה ויסלואוך וד
מריה ויסלואוך וד"ר יובל גרובר לאחר הניתוח|צילום: רוני אלברט

פרופ' סוסטיאל וד"ר גרובר הסבירו כי הניתוח הרובוטי מדויק ובטיחותי מאוד, במיוחד כשמדובר בניתוחים נוירוכירורגיים - הנחשבים לרגישים מאוד. המצלמה התלת-ממדית מאפשרת ראייה ברזולוציה ובחדות גבוהות במיוחד במהלך הניתוח - וכך ניתן לראות את כלי הדם, הוורידים והעורקים המוחיים באיכות ובדיוק גבוהים הרבה יותר מבעבר. בנוסף, ניתוח רובוטי מסייע בקיצור משך האשפוז ותקופת ההחלמה של המטופל.

מריה סיכמה: "אני מבקשת להודות לד"ר גרובר על המקצועיות והאנושיות, לצוות המחלקה הנוירוכירורגית ולמחלקת השיקום בהובלת ד"ר יוליה קובלנקו. לקראת חג הפסח, חג החירות, קיבלתי את חיי במתנה".