שיעורי ההתחסנות נגד נגיף הפפילומה בארץ נמוכים - למרות שהוא מבטל כמעט לחלוטין את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של מחלת הסרטן. אמש (שלישי) פרסמנו במהדורה המרכזית כי מחקר חדש מגלה שלחיסון יש יתרון נוסף: הוא מפחית את הסיכון למחלות לב.

חיסון הפפילומה הוא ככל הנראה החיסון שהכי מפחיד את הישראלים. ד"ר אורטל בן אהרון, רופאה אחראית תחות HPV במרכז הרפואי איכילוב, שיתפה עם חדשות 12: "אני חושבת שקיים איזשהו חשש לגבי החיסון מסטיגמות שאינן נכונות. החיסון נחשב לבטוח ביותר - אני ממליצה מאוד להתחסן".

ד
ד"ר אורטל בן אהרון

ד"ר גבי הרן, מומחה ברפואת נשים וצוואר הרחם באסותא, הוסיף: "למעשה מדובר בווירוס שמאוד נפוץ באוכלוסייה הכללית. מדובר ב-200 זנים, כשבכל רגע נתון, כמעט 15 אחוז מהאוכלוסייה מסתובבים כנשאים של הווירוס הזה. ברוב המקרים - הווירוס לא עושה להם כלום".

ד״ר גבי הרן
ד"ר גבי הרן

אצל כ-90 אחוז מהנדבקים בווירוס הפפילומה, לא קורה דבר. הוא חולף מעצמו, ולפעמים הם אפילו לא יודעים שנדבקו והחלימו. עם זאת, הוא גורם לעתים ליבלות באיברי המין. אך חמורה ומפחידה הרבה יותר היא העובדה שהווירוס הזה הוא הגורם המרכזי לסוגים שונים של מחלת הסרטן.

פרופסור יעקב בורנשטיין, מומחה למיילדות, גניקולוגיה, קולפוסקופיה וניתוחים גניקולוגיים, שיתף לגבי הפחד מהחיסון: "באינטרנט יש הרבה פייק ניוז. כל פעם שאימא מקבלת הודעה שהבן צריך להתחסן, היא בודקת באינטרנט ואז אומרת שהחיסון הזה מסוכן".

פרופ' יעקב בורנשטיין
פרופ' יעקב בורנשטיין

החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה לבני נוער בכיתה ח', אבל בעקבות עתירת התנועה לחופש המידע, נחשף לפני כחודשיים שרק 55 אחוזים מבני הנוער מתחסנים. זאת, למרות שהחיסון מחסל כמעט לגמרי את הסיכוי לחלות בסרטן באיברים האינטימיים אצל גברים ונשים - וגם סרטן הפה והלוע, בעיקר אצל גברים. את החיסון נגד וירוס הפפילומה ניתן לקחת עד גיל 46 בישראל, אבל אצל מבוגרים שיעור ההתחסנות הוא אפילו נמוך יותר מבני הנוער.

אך מחקר חדש שפורסם השבוע בכנס של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה עשוי אולי לשנות את התמונה: מתברר שלנשאים של וירוס הפפילומה הייתה שכיחות של מחלות לב בשיעור גבוה ב-40% מאלה שלא היו נשאים של הווירוס - כך על פי ניתוח נתונים של כרבע מיליון מטופלים במשך 13 שנים.

נשאי וירוס הפפילומה
המחקר החדש מגלה: הווירוס יכול לגרום למחלות לב

ד"ר בן אהרון סיפרה: "המנגנון לא ברור עד סופו, אך לפי המחקר משערים שבעצם הווירוס גורם לתגובה דלקתית כרונית". הדלקת הכרונית הזו גורמת לתחלואת לב, כך משערים המומחים, ובישראל מקווים שזה יגרום ליותר ישראלים להתחסן כי כעת לא מדובר רק במניעת מחלות מין וסרטן - אלא גם במחלות לב.

פרופ' בורנשטיין סיכם: "ארגון הבריאות העולמי בדק את העניין - החיסון הזה בכלל לא מסוכן. למעשה, הוא אחד החיסונים הבטוחים ביותר - מעבר לזה שהוא חיסון מאוד יעיל".