חברת ״Sirtlab״ הישראלית טוענת כי בתוך שלוש שנים ניתן יהיה להתחיל לקבל תרופה שתגביר את פעילות חלבון SIRT-6 ותאריך את תוחלת החיים – כך פרסמנו אמש (חמישי) במהדורה המרכזית.

נוכל להאריך את תוחלת החיים בכ-30%

פרופ' חיים כהן, ראש מכון סגול באוניברסיטת בר-אילן להזדקנות בריאה, ומייסד ומדען ראשי בחברה, הסביר כי החוקרים הצליחו להעלות את רמות החלבון לרמות האופייניות לצעירים, ובכך להאריך את החיים באופן משמעותי.

פרופסור חיים כהן
פרופסור חיים כהן - מייסד החברה

לדבריו, חלבון SIRT-6 אינו רק משפיע על אורך החיים אלא גם על איכותם. ״כאשר החלבון פעיל יותר בגיל מבוגר, לא רק שחיים יותר – אלא גם חיים בריא יותר. זה בא לידי ביטוי בכל ההיבטים: החל מצמיחת שיער, דרך שיפור הזיכרון, ועד לתפקוד כבד טוב יותר״, אמר.

עוד הוסיף פרופ' כהן כי השפעת החלבון ניכרת גם ביכולות קוגניטיביות. ״אחד הסימנים הבולטים של הזקנה הוא ירידה בזיכרון. אנו מצפים שבני אדם שייטלו את התרופה יזכרו טוב יותר״.

תרופה מאריכת חיים
תרופה מאריכת חיים? מעבדת SIRTLAB

צעד אחד לפני ניסויים בבני אדם

מהניסויים שנערכו עד כה עולה כי חיות מבוגרות שבהן החלבון הופעל ברמות גבוהות הפגינו ביצועים זהים לחיות צעירות – הן ברמת האנרגיה והפעילות הגופנית והן במנגנוני שימור הגוף. החוקרים מצפים לראות השפעה דומה גם בבני אדם.

תרופה מאריכת חיים
״מקווים להוביל לשיפור גם באיכות החיים ולא רק באורכם״

פרופ' איתן פרידמן, מנהל השירות האונקוגנטי באסותא תל אביב, הביע אופטימיות זהירה ואמר כי הוא מקווה שהניסויים יעברו בקרוב לשלב בני האדם. ״מקווה שהתוצאות הללו יאומתו בבני אדם, וככל שהם יוכחו, אשמח״.

מימון המהפכה הרפואית

Sirtlab כבר גייסה מיליוני דולרים ותמשיך לגייס באמצעות פלטפורמת ההשקעות ״פיפל ביז״, במטרה להאיץ את הפיתוח. בועז משעולי, מייסד ומנכ"ל החברה, הדגיש: ״המחקר שלנו עומד לתרום תרומה משמעותית לעולם. כעת עלינו להשלים את בדיקות הבטיחות בחיות נוספות לפני שנוכל להתחיל ניסויים קליניים בבני אדם״.

מתי התרופה תהיה זמינה?

הניסויים בבני אדם צפויים להתחיל בתוך כשנה וחצי, ואם הכל יתנהל כשורה, התרופה עשויה להיות זמינה בישראל בתוך שלוש שנים בלבד.

תרופה מאריכת חיים
החוקרים מקווים כי בתוך 3 שנים התרופה תשווק

ד"ר חגית עשוש, סמנכ"לית המחקר והפיתוח בחברה, ציינה כי מטרת התרופה היא להאט את תהליכי ההזדקנות ובכך לדחות את הופעת המחלות הכרוניות המקצרות את החיים.

עם זאת, לא כולם ממהרים להתרגש. פרופ' פרידמן הבהיר כי על סמך ניסיון העבר, קשה לו להאמין שהתערבות אחת הכוללת שינוי של אנזים או מולקולה אחת, תוכל להוביל לשינוי דרמטי כל כך בתוחלת החיים שלנו.