שוקולד נחשב לאחד מהחטאים המתוקים שרובינו מתקשים לעמוד בפניהם. אם אתם נמנים עם חובבי השוקולד המריר, ודאי תשמחו לשמוע על תוצאות מחקר רב-היקף חדש שפורסם לאחרונה.

המחקר, שכלל מעל 192,000 אנשי מקצוע בתחום הבריאות, איגד נתונים שנאספו במשך יותר מ-30 שנה, והוא כלל משתתפים משלושה מחקרים לאומיים. גיל המשתתפים הממוצע היה 47, ואיש מהם לא אובחן עם סוכרת בתחילת התהליך. במהלך השנים, המשתתפים דיווחו על הרגלי התזונה שלהם, לרבות צריכת שוקולד, מצבם הבריאותי, משקלם וגם דיווחו אם אובחנו כחולי סוכרת.

בסופו של תהליך המעקב, כמעט 19,000 משתתפים דיווחו כי אכן אובחנו כחולי סוכרת. עם זאת, התברר כי דווקא משתתפים שאכלו לפחות חמש מנות שוקולד מריר בשבוע נהנו מסיכוי נמוך ב-21% לפתח סוכרת, בהשוואה לאלו שצרכו שוקולד מריר לעיתים נדירות או כלל לא. לפי הממצאים, אכילת שוקולד, בייחוד אם הוא מריר, במשך מספר פעמים בשבוע עשויה להפחית את הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2.

למה דווקא שוקולד מריר?

שוקולד מריר מכיל לפחות 50% קקאו – ולעיתים אף יותר, בעוד שוקולד חלב כולל לרוב פחות קקאו ויותר סוכר מוסף. ככל שאחוז הקקאו גבוה יותר, כך עולה תכולת הפוליפנולים  (נוגדי החמצון) והתרכובות נוגדות החמצון שבשוקולד, ומנגד - יורדת כמות הסוכר. ערך האינדקס הגליקמי הנמוך יחסית המתקבל, מוביל לעלייה מתונה יותר ברמות הסוכר בדם לאחר צריכתו בהשוואה לשוקולד חלב.

הרכיבים הפעילים שבשוקולד מריר, ובעיקר פלבונואידים ופלבון-3-אולים, הם בעלי השפעות נוגדות-חמצון ואנטי -דלקתיות. תרכובות אלה הוכחו במחקרים אחרים כמשפרות את הרגישות לאינסולין ואת תפקוד כלי הדם, מה שמסייע באיזון רמות הגלוקוז בדם.

אישה אוכלת שוקולד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אוהבים שוקולד מריר? הרווחתם|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

יתרה מכך, אותן תרכובות גם מעכבות אנזימים במעי הדק שמפרקים פחמימות לגלוקוז – פעולה שמאטה את ספיגת הסוכר ומונעת "קפיצות" חדות ברמות הסוכר בדם לאחר האכילה. כלומר, שוקולד מריר תורם לוויסות סוכר הדם באופן טבעי, וכך תומך בבריאות מטבולית.

לא בטוח שזה תירוץ לזלול

אף ששוקולד מריר ושוקולד חלב מכילים כמויות דומות של שומן רווי, שוקולד מריר עשוי להכיל פחות סוכר – בייחוד אם מדובר בשוקולד עם 70% קקאו ומעלה. החוקרים משערים כי הפוליפנולים שבו עשויים גם לנטרל חלק מהשפעות השומן והסוכר על הגוף, מה שעשוי להסביר מדוע מדובר בממתק שנחשב פחות משמין באופן יחסי לממתקים אחרים. למרות היתרונות, יש לזכור ששוקולד מריר הוא עדיין מזון עתיר קלוריות, ולכן מומלץ לצרוך אותו במידה.

 

שירלי מלכה היא דיאטנית קלינית, אסותא מרכזים רפואיים